Pääkirjoitus

Irakin seitsemäs epävarmuuden vuosi

Tilaajille

Irakissa on alkanut jo seitsemäs Yhdysvaltain maahantunkeutumisen jälkeinen vuosi. Sodan, miehityksen ja sekasorron kausi on venynyt odottamattoman pitkäksi. Taitekohta kuitenkin häämöttää, koska amerikkalaisjoukkojen on sovittu poistuvan viimeistään vuoden 2011 lopussa.

Vetäytymisen sinetöinyt Irakin ja Yhdysvaltain sopimus tuli voimaan tämän vuoden alussa ja siirsi turvallisuusoperaatioiden johtovastuun irakilaisille. Yhdysvaltain johtamissa monikansallisissa Irak-joukoissa ovat mukana enää Britannia, Australia ja Romania. Lähtölaskenta on alkanut.

Vaikka arviolta satatuhatta siviiliä tappanut eri tahojen väkivalta on puolentoista viime vuoden aikana huomattavasti vähentynyt, Irakin näennäisen järjestyksen perusta on yhä hauras.

Väestön kolme pääryhmää eli shiiat, sunnit ja kurdit eivät ole varauksitta yhden ja yhtenäisen valtion takana. Erimielisyydet hallintorajoista, luonnonvarojen tuotoista, poliittisten virkojen jaosta ja vaikutusvallasta turvallisuuselimissä ovat kärkeviä eivätkä välttämättä pysy rauhanomaisina.

Yhdysvaltoja ja Irakin shiiajohtoista hallitusta vastustavien sunniryhmien kapina jatkuu. Kolmanneksi suurimmassa kaupungissa Mosulissa asemiesten luoteihin kuoli kuluneellakin viikolla päivittäin jokunen siviili tai irakilaispoliisi.

Irakilaisten mieliala on kuitenkin toiveikkaampi kuin vuosiin.

Kolmen tv-yhtiön kyselyssä yli 80 prosenttia maan eri osien asukkaista luonnehti turvallisuustilannetta hyväksi. Kolme viidestä uskoi Irakin olojen muuttuvan vuoden kuluessa parempaan suuntaan.

Sunnien vähemmistöryhmä oli tyytymättömämpi kuin shiiat, mutta viime vuoteen verrattuna sunnienkin mielipiteet olivat kääntyneet selvästi myönteisemmiksi.

Ilmapiiriä paransivat osaltaan tammikuun lopun maakuntavaalit, joissa uskonnollisesti maltilliset, lujaa keskusvaltaa kannattavat ryhmät menestyivät. Myös sunnit äänestivät niissä aktiivisesti, aiemmista boikoteista poiketen.

Vaaleissa epäillään tapahtuneen paikoin väärinkäytöksiä, mutta vaalituloksia ei ole laajasti kiistetty.

Maakuntavaalit näyttävät sysänneen alulle pitkään kaivatun, uskontokuntien rajat ylittävän yhteistyöyrityksen. Shiiapääministeri Nuri al-Maliki on sopinut vaikutusvaltaisen sunnipoliitikon kanssa voimien yhdistämisestä Bagdadissa ja kolmessa muussa maakunnassa.

Liitto saattaa esiintyä yhdessä myös joulukuuksi suunnitelluissa parlamenttivaaleissa. Malikia on tähän asti arvosteltu kyvyttömyydestä liennyttää sodan vuosina syventyneitä etnisiä ja uskonnollisia jakolinjoja.

Irakin asema on kokenut selvän muutoksen myös Yhdysvalloissa.

Jo viime syksyn presidentinvaaleissa talouskriisi painoi sodan ongelmat taustalle. Enemmistö amerikkalaisista arvioi nyt Irakiin hyökkäämisen vuonna 2003 olleen virhe, mutta samalla enemmistö uskoo, että operaatio sujuu nykyisellään Yhdysvaltain kannalta hyvin.

Painotusten muuttumista kuvasi, että sodan aloittamisen vuosipäivänä presidentti Barack Obaman näkyvin toimi Lähi-idän suuntaan oli sovinnollinen videoviesti Iranin kansalle ja että Yhdysvaltain julkinen keskustelu on huolestuneempi Afganistanin kuin Irakin tilanteesta.

Irakissa on meneillään suvantovaihe, mutta rauhasta ei vielä voi puhua. Sen mahdollisuuksista tiedetään enemmän tämän vuoden lopussa, jos parlamenttivaalit saadaan kunnialla pidettyä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  7. 7

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää