Pääkirjoitus    |   vieraskynä

Sikainfluenssasta ei tule pandemiaa

Maailmalle levinneet viruskannat ovat aina olleet lievempiä kuin tappavimmat versiot, kirjoittaa Wendy Orent.

Tilaajille

Wendy Orent.

Sikainfluenssa on aiheuttanut pelkoa ympäri maailman. Yksi huoli on kuitenkin turha: pandemiaa siitä ei synny.

Virologien määritelmän mukaan pandemia sisältää uusia viruksia, joita vastaan kenelläkään ei ole immuniteettia. Siksi pandemiat ovat nopeasti leviäviä ja tuhoisia.

Viimeisten 90 vuoden aikana maailmassa tiedetään syntyneen kolme tällaista uutta virusta: espanjantauti vuonna 1918 sekä Etelä-Kiinasta lähteneet epidemiat vuosina 1957 ja 1968. Niissä H-pintaproteiini muuntui tai korvautui toisella. Vuoden 1957 taudissa muuttui lisäksi N-pintaproteiini.

Sikainfluenssa on uusi muunnos vanhasta vitsauksesta eli H1N1-viruksesta. H1N1 aiheutti vuoden 1918 epidemian ja on kiertänyt laajalla alueella sen jälkeen kun moskovalaisena influenssana tunnettu tauti tarttui ihmisiin vuonna 1977.

Aiempien tartuntojen antamaa suojaa ei ole testattu laboratorio-oloissa. Asiantuntijat kuitenkin uskovat, että vanhemmat ihmiset eivät ole sairastuneet sikainfluenssaan siksi, että heidän immuunijärjestelmänsä muistavat hyvin H1N1:n, jolle he ovat joskus altistuneet. Valtaosa nuoremmistakin on ainakin toistaiseksi torjunut taudin.

Jos sikainfluenssaa tarkastellaan Darwinin evoluutio-oppien kautta, huomio kohdistuu tiettyihin seikkoihin. Ensinnäkin Meksikossa kehittynyt virus on selvästi tarttuvin kotimaassaan: raportoidut noin tuhat tautitapausta ovat olleet joko tappavia tai vähintään sairaalahoitoa vaativia. Ympäri maailmaa leviävät viruskannat ovat heikompia luonnonvalinnan vuoksi.

Taudin leviäminen riippuu kantajiensa liikkumisesta. Yhdysvaltalaiset, kanadalaiset ja uusiseelantilaiset lomamatkailijat eivät istuneet sairaaloissa vakavasti sairaiden tai kuolevien potilaiden vierellä vaan liikkuivat ihmisten ilmoilla.

Viruksen saanut ei juuri tartuta tautia ennen kuin alkaa itse oireilla. Oireiden onkin täytynyt olla melko lieviä, jotta kantajat ovat pystyneet liikkumaan ihmisjoukoissa. Maailmalle levinneet viruskannat ovat väistämättä olleet lievempiä kuin tappavimmat versiot.

Miksi osa Meksikon viruskannoista sitten tappaa? Syy voi olla viruksen oletetussa syntypaikassa: Veracruzin maakunnan valtavalla sikatilalla, jolla kasvatetaan lähes miljoona sikaa vuosittain. Tilalta on saatu raportteja järkyttävistä oloista jo kuukausia.

Täyteen ahdetuilta eläintiloilta alkaneet influenssat ovat usein muita viruskantoja tarttuvampia. Vaaralliset tautikannat saavat helposti jalansijaa silloin, kun seuraava kärsä on vain senttien päässä. Vastaavissa oloissa Aasian lintufarmeilla syntyi tappava lintuinfluenssa.

Myös lievemmät influenssaversiot aiheuttavat vakavia ongelmia julkiselle terveydenhuollolle levitessään ympäri maailmaa. Esimerkiksi raskaus, sydänvika tai huono puolustuskyky saattaa tehdä influenssista tappavia.

Influenssaa ei ole helppo pysäyttää tiukkojenkaan karanteenien avulla. Lisäksi virus todennäköisesti leviää ajan mittaan helpommin. Luonnonvalinta varmistaa, että parhaiten tarttuvat viruskannat jäävät henkiin. Täysin ihmisen taudiksi muotoutunut influenssa tarttuu räjähdysmäisesti, eikä mikään karanteeni, eristys tai Tamiflu-lääke pysäytä sitä.

Luonnonvalintateoriasta voidaan kuitenkin päätellä, ettei vuoden 1918 katastrofi toistu. Amerikkalainen evoluutiobiologi Paul W. Ewald on jo vuosia todistellut, että erittäin vaarallisia influenssaviruksia voi syntyä vain hyvin tiiviissä kontakteissa, joissa kuolemansairaat taudinkantajat pääsevät tartuttamaan terveitä. Tämä pätee sekä eläimiin että ihmisiin. Tavalliset ihmisjoukot eivät siis tuota tällaista uhkaa.

Ihmisiä on kuollut Meksikossa siksi, että he sattuivat olemaan lähellä taudin syntysijoja {minus} täpötäysistä sikaloista mahdollisesti levinneitä tappavia viruskantoja. Luonnonvalinnan korjausliike on kuitenkin nopea ja ennustettava, joten maailmalle levinneet viruskannat ovat Meksikossa riehuneita lievempiä.

Uusi influenssa on silti riesanamme, mahdollisesti jäädäkseen. Se ei ole hyvä asia muttei myöskään maailmanloppua merkitsevä katastrofi.

Wendy Orent

Kirjoittaja on yhdysvaltalainen tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  10. 10

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää