Pääkirjoitus    |   vieraskynä

Iranin nuoret haluavat uudistuksia

Iranin presidentiksi ei voi päästä ilman merkittävää kannatusta nuorten keskuudessa, kirjoittaa Bijan Khajehpour.

Tilaajille

Bijan Khajehpour.

Iranilaiset valitsevat uuden presidentin 12. kesäkuuta. Jotkut väittävät, että istuvan presidentin Mahmud Ahmadinejadin uudelleenvalinta olisi itsestäänselvyys, mutta todellisuudessa tulos ei ole lainkaan varma.

Maan ylin uskonnollinen johtaja, ajatollah Ali Khamenei, on sanonut useaan otteeseen julkisesti, ettei hän asetu kenenkään ehdokkaan puolelle.

Maaliskuisella vierailullaan Mashhadin kaupungissa hän totesi näin: "Joidenkin huhujen mukaan tukisin tiettyä ehdokasta presidentinvaaleissa. Minulla on kuitenkin vain yksi ääni, enkä aio kertoa ehdokastani, sillä ihmisten täytyy tehdä valintansa itse oman tietämyksensä perusteella." Kuinka iranilaiset sitten todennäköisesti äänestävät? Vastaaminen edellyttää taustatietoja. Iranissa äänestysikä on vain 16vuotta, joten maassa on noin 48 miljoonaa äänioikeutettua. Presidentinvaalien äänestysaktiivisuus on ollut keskimäärin 60{minus}65 prosenttia. Tältä pohjalta laskien ääniä annetaan noin 29 miljoonaa.

Asiantuntijoiden mukaan äänet jakautuvat monin tavoin, erityisesti kaupunkilaisten ja maalaisten välillä sekä sosioekonomisen aseman mukaan. Tällä kertaa äänestyskäyttäytymistä määrittää mitä todennäköisimmin myös sukupolvi.

Noin 46 prosenttia äänioikeutetuista on alle 30-vuotiaita. Aiemmissa vaaleissa nuoret ikäluokat ovat olleet vanhempia aktiivisempia. Tämän pohjalta on ennustettu, että puolet äänensä käyttäneistä asettuu 16{minus}29-vuotiaiden ikäryhmään. Ensi kertaa äänestävien eli 16{minus}19-vuotiaiden määräksi arvioidaan kuusi miljoonaa.

Nuoret erottuvat monella tapaa muusta äänestäjäkunnasta. He ovat vanhempia sukupolvia koulutetumpia, kaupungistuneempia ja kansainvälistyneempiä. Heistä useammat ovat käyneet yliopiston, ja valtaosa heistä on naisia. He toimivat uudenlaisilla aloilla ja uudenlaisissa sosiaalisissa ympäristöissä - luovissa ammateissa, yrittäjinä ja bloggaajina.

Iranin presidentiksi ei voi päästä ilman merkittävää kannatusta nuorten keskuudessa. Siksi presidentinvaalien tuloksen määrää ikä, ei yhteiskuntaluokka. Muiden äänestäjien lailla nuoria kiinnostavat talouskysymykset, etenkin korkean inflaation ja työttömyyden haastava yhdistelmä. Neljän viime vuoden populistinen politiikka ei ole saanut taloutta kasvuun.

Nuorilla on erityinen syy olla taloudesta huolestuneita. Heistä suuri osa valmistuu yliopistoista, eivätkä osaaminen ja tarjolla olevat työpaikat kohtaa. Tämä on heille hyvin turhauttavaa.

Nuorten toiveissa on vapaamielisempi yhteiskunta. He haluavat pukeutumissääntöjen höllentämistä, enemmän mahdollisuuksia kulttuurille, kuten elokuville ja musiikille, sekä laajempaa lehdistönvapautta. Ennen kaikkea he haluavat lisätä avoimuutta yliopistokampuksilla.

Myös maan eristyneisyys kyllästyttää nuoria. He haluavat Iranille menestystä urheilun, taiteiden ja koulutuksen kansainvälisillä areenoilla {minus} ja myös kunniaa siitä.

Presidenttikisaan ovat ilmoittautuneet jatkokautta tavoitteleva Ahmadinejad, maan entinen pääministeri Mir Hossein Musavi ja parlamentin entinen puhemies Mehdi Karrubi sekä vallankumouskaartin entinen komentaja Mohsen Rezai.

On luonnollista olettaa, että nuoret kaatavat turhautumisensa Ahmadinejadin niskaan. Iranin pääministerinä vuosina 1981{minus}1989 toiminut Musavi taas on nuorille varsin tuntematon. Hän on kuitenkin kampanjassaan vihjannut halukkuudestaan lieventää tiettyjä yhteiskunnallisia ja kulttuurisia rajoituksia.

Myös Karrubilla on uskottavuusongelmia. Monet nuoret pitävät häntä vanhana, ajastaan jälkeenjääneenä pappina, jota heidän huolensa eivät kiinnosta.

Entinen presidentti Mohammad Khatami harkitsi ehdokkuutta avoimesti. Hän olisi ollut nuorten keskuudessa vahvoilla. Khatamin päätös perääntyä tuotti monille pettymyksen.

Jos nuorille tärkeät asiat jäävät sivuun, turhautuminen luultavasti kasvaa - olipa vaalitulos mikä tahansa.

Bijan Khajehpour

Kirjoittaja johtaa iranilaista Atieh Group -konsulttiyhtiötä

Teheranissa.

© Project Syndicate

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää