Pääkirjoitus

Ruotsi luottaa yhteistyöhön ja palkka-armeijaan

Tilaajille

Ruotsin valtiopäivät päätti äskettäin tiukan äänestyksen jälkeen äänin 153-150 luopua yleisestä asevelvollisuudesta, jota maassa on sovellettu yleisenä puolustusratkaisuna vuodesta 1901. Palkka-armeijaan siirrytään vuoteen 2014 mennessä eli vajaassa viidessä vuodessa. Päätöksellään Ruotsi liittyi niiden maiden joukkoon, jotka kylmän sodan jälkeen yhä tihenevässä tahdissa ovat luopuneet asevelvollisuusarmeijasta ja siirtyneet palkka-armeijan käyttöön. Asevelvollisuusarmeija on käytössä muissa Pohjoismaissa eli Norjassa, Tanskassa ja Suomessa.

Ruotsin uutta puolustuspolitiikkaa ohjaa näkemys, jonka mukaan maan ei tarvitse valmistautua torjumaan alueelleen kohdistuvaa uhkaa tai hyökkäystä. Venäjää ei nähdä uhkana, vaikka viimekesäinen Georgian sota toi tämänkin uhkakuvan uudelleen keskusteluun.

Ruotsin puolustusratkaisu tarkoittaa sitä, että sen puolustusvoimat kouluttaa vuosittain enää 4000 vapaaehtoista sotilasta, joiden joukosta värvätään tarvittava määrä sopimussotilaita. Ruotsissa asevoimien vahvuus on vuoteen 2014 mennessä 50000 henkeä, joista 22000 tulee kodinturvajoukoista. Päätös ei ole aivan niin radikaali kuin, miltä se kuulostaa, sillä Ruotsi on viime vuosina kouluttanut vain noin joka kuudennen asevelvollisen.

Ruotsi aikoo panostaa vastaisuudessa nykyistä enemmän kansainväliseen kriisinhallintaan. Maa valmistautuu pitämään jatkuvasti ulkomailla 1700 sotilasta ja 300 varalla olijaa, mikä on tuntuvasti Suomen panostuksia enemmän. Ruotsi valmistautuu myös puolittamaan ilmavoimansa. Tarkoitus on säilyttää sadan JAS 39 "Gripen" -koneen ilmavoimat. Myös merivoimia ja panssarivoimia aiotaan supistaa. Puolustusmäärärahat on tarkoitus jäädyttää nykyiselle tasolle (vajaat neljä miljardia euroa) seuraaviksi viideksi vuodeksi.

Ruotsin siirtymisellä palkka-armeijaan ei ole vaikutuksia naapurimaihin. Ruotsi ei myöskään valmistele hakeutumista puolustusliitto Naton jäseneksi. Sen sijaan puolustuksen tukipilariksi on viime vuosina noussut erityisesti yhteistyö Suomen, Ruotsin ja Norjan kesken. Yhteistyön tiivistymiseen on luonnollisen tarpeen ohella toinenkin yksinkertainen syy: nykyaikainen sotilasteknologia on kallista ja uhkaa ensi vuosikymmenellä kallistua edelleen nopeasti samalla kun julkisen talouden kestokyky hiipuu. Raha loppuu rikkaalta Norjaltakin.

Suomen, Ruotsin ja Norjan puolustusvoimien komentajat esittivät raportissaan vuonna 2008 yhteistyömahdollisuuksia. Samoille ajatuksille rakentui myös Norjan entisen ulkoministerin Thorvald Stoltenbergin tämän vuoden alussa jättämä selvitys yhteistyön lisäämiseksi.

Pohjoismaisella yhteistyöllä voidaan saavuttaa mittavia kustannussääntöjä, kun yhdistetään hankintoja ja rakennetaan yhteisiä koulutusjärjestelmiä ja huoltoratkaisuja. Työnjakoa aiotaan maiden kesken tulevaisuudessakin tehostaa. Yhteinen merivalvonta Pohjois-Itämerellä on jo toteutettu, ja myös ilmavalvonnassa on pitkälle menevää yhteistyötä.

Pohjoismailla on erilaiset poliittiset perusratkaisut. Norja ja Tanska ovat Naton jäseniä. Tanska, Ruotsi ja Suomi ovat EU:n jäseniä, kun taas Suomi on ainoana euroalueessa. Norja taas kuuluu Euroopan talousalueeseen.

Erilaisista perusratkaisuista huolimatta puolustusasioissa voidaan tehdä erittäin pitkälle menevää käytännön yhteistyötä, josta kaikki mukana olijat voivat hyötyä ja ovat jo hyötyneet. Yhteistyön tiivistämistä kannattaa jatkaa ennakkoluulottomasti, sillä Pohjois-Euroopan turvallisuustilanne ei ole mihinkään muuttunut vaan nojaa myös ensi vuosikymmenellä maiden väliseen yhteistyöhön, Euroopan unioniin ja Natoon.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää