Pääkirjoitus

Itämeren kaasuputken riskit selvitettävä tarkasti ennen lupia

Tilaajille

Itämeren pohjaan suunnitellun maakaasuputken rakentaminen lisäisi merionnettomuuden riskiä Suomenlahdella, jossa laivaliikenne on muutenkin voimakkaassa kasvussa. Kun samaan aikaan myös öljyn ja vaarallisten aineiden kuljetukset lisääntyvät, on erityisen tärkeää, että putkihankkeen mukanaan tuomat riskit tunnetaan ja otetaan huomioon jatkosuunnittelussa niin, että meriliikenteen turvallisuus varmistetaan.

Selvitettävää riittää myös meren pohjaan varastoituneiden ravinteiden ja myrkkyjen leviämisessä, kalastuksen rajoitusalueissa, sodanaikaisten ammusten käsittelyssä sekä putkien käytöstä poistamisen vaihtoehdoissa.

Nord Stream -yhtiön kaasuputkihankkeen ympäristövaikutusten arviointi on saatu päätökseen Suomen osalta. Uudenmaan ympäristökeskus antoi torstaina lausuntonsa putkihankkeen siitä osasta, joka koskee Suomen talousvyöhykettä. Lausunnolla on suuri merkitys hankkeen etenemiselle, sillä ympäristökeskuksen esittämät selvitystarpeet on otettava huomioon itse lupamenettelyssä.

Suomi on korostanut, että Venäjän ja Saksan välille suunniteltu kaasuputki on Suomelle nimenomaan ympäristökysymys. Ympäristön tuleekin olla tärkein ohjenuora, kun Itämeren putken kohtalosta päätetään.

Putken reitillä Suomenlahdella on niin sodanaikaisia miinoja ja vanhoja hylkyjä kuin kalastus- ja hyljealueitakin. On selvää, että kahden rinnakkaisen, halkaisijaltaan 1,4-metrisen putken upottaminen mereen vaikuttaa sen luontoon. Rakentaminen mylläisi merenpohjaa, vaikka putken laskemisessa käytettäisiinkin ankkuroimatonta alusta, ja myös sodanaikaisten ammusten raivaaminen voi vapauttaa pohjasta ravinteita ja kiihdyttää herkän merialueen rehevöitymistä.

Nord Streamin ympäristöarvio on Uudenmaan ympäristökeskuksen mukaan olennaisilta osin riittävä, mutta puutteita ja lisäselvitystarpeita on. Myös hankkeesta aiheutuvia vaikutuksia on paikoin aliarvioitu, kun suurin osa vaikutuksista on luokiteltu merkityksettömiksi tai vähäisiksi. Ympäristökeskuksen mielestä arvio antaakin liian myönteisen kuvan hankkeen ympäristövaikutuksista. Esimerkiksi putken lähistölle rajoittuvat haitat on määritelty paikallisiksi, vaikka niitä olisi koko 1200 kilometriä pitkän putkilinjan matkalla. Kuten ympäristökeskus toteaa lausunnossaan, vaikutusten vähäistä merkitystä on arveluttavaa perustella merialueen jo valmiiksi huonolla tilalla ja suurilla kuormitusluvuilla.

Vaikutuksia ei saa kaunistella. Vaikka suurin osa haitoista olisikin lähinnä tilapäisiä rakennusvaiheen ongelmia, niitä on myös käytön aikana - kalastukselle putkista on pysyvää haittaa - sekä käytöstä poiston jälkeen. Reunaehdot on selvitettävä ja riskit minimoitava.

Itämeren kaasuputki ei ole mikään läpihuutojuttu. Putkihankkeen ympäristövaikutukset on punnittava tarkoin, ja suunnitelmia ja reittiä on pystyttävä tarpeen vaatiessa myös muuttamaan. Porvoon edustalla reitti on ohjattava kulkemaan Kalbådagrundin matalikon eteläpuolelta.

Ympäristöviranomaiset ovat puuttuneet merkittäviin riskikohtiin, joiden selvittäminen on välttämätöntä, ennen kuin lupia myönnetään. Merenkululle aiheutuvat riskit on mahdollisuuksien mukaan saatava hallintaan, samoin kalastukselle aiheutuvat haitat. Ravinteiden ja haitta-aineiden kulkeutuminen on selvitettävä pohjasta pintaveteen ja kaloihin saakka. Lisäksi tarvitaan jatkotarkkailua, jonka avulla ympäristövaikutuksien toteutumista voidaan seurata, jos putkilinja rakennetaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  10. 10

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää