Pääkirjoitus    |   vieraskynä

Uusi menestys luodaan projekteissa

Projektit merkitsevät yrityksille ketteryyttä, jolle on entistä enemmän tarvetta, kirjoittaa Kalle Kähkönen.

Tilaajille

uusi työ 4

Kalle Kähkönen.

Kansantuotteestamme jo yli kolmasosa tehdään projektityönä. Tämä kehitystrendi koskettaa tavalla tai toisella lähes jokaista työntekijää ja yritystä. Nyt on aika ryhtyä tarkastelemaan yhteiskuntaamme projektitaloutena.

Projektit ja projektijohtaminen ovat välineitä saada nopeasti aikaan tehokasta toimintaa jatkuvasti muuttuvassa maailmassa. Ennen projektit merkitsivät talon tai laivan rakentamista, mutta nyt pienetkin osatehtävät ja toimeksiannot ovat projekteja.

Projektit merkitsevät yrityksille todellista joustavuutta ja ketteryyttä, joille näyttää olevan jatkuvasti entistä enemmän tarvetta.

Projektijohtamisesta on nopeasti kehittynyt yksi laajimmin käytetyistä johtamismalleista. Esimerkiksi sanomalehtien työpaikkailmoituksissa tarjotaan nykyisin runsaasti tehtäviä projektien hallinnan osaajille (projektipäällikkö, projektikoordinaattori, projektimyyjä). Tehtäviä löytyy käytännössä kaikilta toimialoilta.

Työelämän pelisäännöille tilanne on haastava. Työntekijät voivat tuntea projektityön nahoissaan pätkätyönä, jossa tulevaisuus on epävarma. Oma osaaminen ei tunnu toimivan tai osoittautuu riittämättömäksi muuttuneessa maailmassa.

Yrityksissä pysyvämpi linjaorganisaatio kohtaa dynaamisten ja nopealiikkeisten projektien maailman. Tästä aiheutuu usein ongelmallisia tilanteita.

Etujärjestöt yrittävät sovittaa yhteen perinteisten jatkuvien työsuhteiden maailmaa ja projektityötä tai jopa vetää puoliväkisin projektityötä perinteisten jatkuvien työsuhteiden maailmaan.

Yritykset haluavat säilyttää projektityön edut itsellään, mutta työntekijöitä kohtaavaa epävarmuutta on pystyttävä pienentämään. Pitäisi luoda instrumentit, joiden avulla työntekijöille varmistetaan jo käynnissä olevan projektityön aikana seuraava ja sitä seuraava tehtävä. Näin luodaan jatkuvuutta ja turvaa.

Projektityössä on kysymys uudesta osaamisesta. Projektien mekanistisen suunnittelun ja toteutuksen opetus on vähitellen levinnyt jo peruskoulutukseen. Menestyminen projektityössä edellyttää kuitenkin vielä enemmän.

Tutkimuksessa on kiinnitetty huomiota erityisesti ihmisen oikean aivolohkon merkitykseen projekteissa. Oikea asenne, oppiminen projektissa ja intuitiivinen herkkyys ovat kokonaisuuksia, jotka pääosin liittyvät oikean aivolohkon toimintaan ja joita ei voi samalla tavoin opettaa kuin mekanistisia ongelmanratkaisutaitoja.

Ammatillisessa koulutuksessa tulee vakavasti paneutua kokeilemalla tapahtuvaan oppimiseen. Itseohjautuvalla, harjoitustöiden kautta tapahtuvalla oppimisella on jo vakiintunut rooli opetuksessa. Nyt tarvitaan vielä kokonaisvaltaisempaa kokeiluperustaiseen oppimiseen siirtymistä, jolla luodaan pohjaa omaehtoiselle menestymiselle projektityössä.

Yritysmaailmassa linjaorganisaatioajattelu osastoineen on edelleen voimissaan, vaikka esimerkiksi niin sanotut projektitoimistot ovat vähitellen levinneet laajaan käyttöön. Yritysten toiminnan organisoinnin ja johtamisen perinteisiä malleja sovelletaan ja opetetaan edelleen muun muassa yliopistomaailmassa, josta ne siirtyvät yrityksiin, ja yhteentörmäyksiä tapahtuu.

Perinteisten mallien perusteella laaditaan esimerkiksi yritysten sisäiset toimintaohjeet. Ohjeiden vanhanaikaisuus havaittiin Hollannissa tehdyssä tutkimuksessa pääsyyksi linjaorganisaation ja projektipäälliköiden välisiin ongelmiin.

Projektit ja projektiajattelu muuttavat maailmaa, yritystoimintaa ja työelämää ennennäkemättömällä tavalla. Tässä ei kannata hangoitella vastaan pitäytymällä perinteisissä tekemisen ja oppimisen malleissa.

Todellisen kilpailuedun saaminen muutoksesta edellyttää ensin projekti-ilmiön syvällistä ymmärtämistä. Sitten voidaan menestyksekkäästi toteuttaa työelämässä muutoksia, jotka parantavat työviihtyvyyttä ja luovat edellytyksiä hyville tuloksille ja uudelle liiketoiminnalle.

Suomalainen uusi menestys ja työ syntyvät projekteissa.

Kalle Kähkönen

Kirjoittaja on Projektiyhdistyksen ja Projektinhallinnan maailmankongressin tieteellinen johtaja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää