Pääkirjoitus    |   kolumni

Afganistanin ratkaisu Lähi-idässä

Tilaajille

Suomessa käyty keskustelu siitä, onko maamme sodassa vai ei, noudatteli samoja linjoja kuin muissakin maissa ja jäi siten laihaksi. Keskusteluun osallistuneet puhuivat lähes yksinomaan Afganistanista, vaikka todellisuudessa pelissä on paljon muutakin.

Erityisen ratkaisevassa asemassa on 1,3 miljardin ihmisen asuttamien islaminuskoisten maiden ja teollistuneen, pääosin kristityn lännen suhde. Tulevaisuus näyttää huonolta, jos Afganistanin talebanit pääsevät uudestaan valtaan. Tämä rohkaisee ääriainesta kaikissa islaminuskoisissa maissa ja myös sellaisissa eurooppalaisissa maissa, joissa on suuri islaminuskoisten vähemmistö.

Ulkopuolinen ei tarvitse edes Sokean Reetan ennustajanlahjoja ymmärtääkseen, että maailma muodostuu paljon nykyistä ankeammaksi ja vaarallisemmaksi paikaksi, jos talebanien edustama islamismi leviää laajalle. Maltilliset ja osin länsimieliset islaminuskoiset maat ovat jo vaikeuksissa uskonnollisten paineiden vuoksi.

Islaminuskoinen maailma käsittää koko laajan Lähi-idän alueen Välimereltä ja Pohjois-Afrikasta Intiaan sekä Indonesian ja Malesian. Pelkkä vilkaisu karttaan osoittaa, kuinka keskeisessä strategisessa asemassa nämä maat ovat. Monen maan vakautta horjuttavat suuri nuorisotyöttömyys ja muut ongelmat. Tiukka islamin tulkinta houkuttelee monia.

Kesän uutiset muista maista osoittivat, kuinka tulehtuneet islaminuskoisen ja kristityn maailman välit ovat. Länsimaisuuden vastustaminen antaa elinvoimaa tiukkaa islamin tulkintaa edustaville liikkeille mitä erilaisimmissa maissa Pohjois-Nigeriasta Indonesiaan.

Kesän kynnyksellä nähtiin, että Afganistanin naapurimaalla Pakistanilla on suuria vaikeuksia hillitä talebanien etenemistä. Kamppailu siellä ei ole ohi - talebanit hallitsevat levottomia Afganistanin rajan tuntumassa olevia alueita.

On luonnollista, että Suomessa, Saksassa, Britanniassa ja muissa Afganistanin rauhoittamiseen osallistuvissa maissa keskitytään nimenomaan Afganistanin tilanteeseen, koska näiden maiden omat sotilaat ovat siellä päivittäin hengenvaarassa.

Keskustelu itsessään on tärkeää ja välttämätöntä, koska se saa kiinnittämään huomiota muuttuneeseen todellisuuteen. Sekaannusta aiheuttaa kaikkialla se, että niin sodan, kriisinhallinnan kuin rauhanturvaamisen käsitteiden täsmällinen määrittely on hyvin vaikeaa. Mikä on esimerkiksi kriisinhallinnan ja sodan ero? Sana kriisinhallinta maistuu makealta poliitikkojen suussa, koska se kattaa kaikki toimet aseellisesta taistelusta kuivakäymälöiden rakentamiseen.

Afganistanin tapaus on jo osoittanut, että nykyisessä maailmassa kriisinhallinta on raskasta ja edellyttää usein myös aseiden käyttämistä. Samalla se on saanut huomaamaan, että Suomea, kuten muitakin maita, puolustetaan kaukana oman maan rajoista.

Romahtaneissa valtioissa itävä terrorismi ja epävarmuus leviävät helposti kaikkialle - huumeista ja kansainvälisestä rikollisuudesta puhumattakaan. Pakistanissa nähtiin myös, että ydinaseiden joutuminen terrorismia suosivien ryhmien käsiin ei ole vain teoreettinen mahdollisuus.

Vaakakupissa painaa myös solidaarisuus Afganistanin ja muiden islaminuskoisten maiden ihmisiä kohtaan - valtaosa muslimeista ja uskonoppineista vastustaa islamin äärimmäisiä tulkintoja.

Afganistanissa huonoimmassa asemassa ovat naiset. Heille talebanien voitto merkitsee koulutuksen ja muiden ihmisoikeuksien lopullista rajoittamista. Tämän vuoksi on hämmentävää, että Afganistanista vetäytymistä vaativat eri maiden laitavasemmistot, jotka ovat vuosien saatossa eniten puhuneet solidaarisuudesta.

Afganistanissa onnistuminen on mitä suurimmassa määrin epävarmaa, vaikka tavoitteena ei olekaan länsimaisen demokratian vaan jonkinlaisen järjestäytyneen valtion luominen.

Torstaina pidettävien presidentinvaalien suurin suosikki on nykyinen presidentti Hamid Karzai, joka voittanee joko rehellisesti tai väärentämällä vaalituloksen. Hän ei ole osoittautunut ulkomaalaisten auttajien luottamuksen arvoiseksi, ja maan tilanne on edelleen hyvin sekava. Afganistanin vaalien tapaiset askeleet ovat pisara meressä verrattuna välttämättömään ja pitkäjänteiseen työhön islaminuskoisen maailman ja länsimaiden välien parantamiseksi.

Länsimaiden vastuu on raskas, koska niiden ylimielisyys ja imperialismin ja kolonialismin jäänteistä kumpuava halu puuttua vaikkapa arabimaiden asioihin - kuten toisessa Irakin sodassa - kantavat nyt karvaita hedelmiä.

Islamilainen maailma on sirpaleinen, eikä kyse ole mistään sivilisaatioiden sodasta. Nykyinen tilanne yhdistää silti vahvasti islaminuskoisia. He kokevat länsimaiden vallan ja tavan suhtautua arabimaihin nöyryyttävänä ja piittaamattomana. Länsimaiden tulisi ottaa lusikka kauniiseen käteen ja muuttaa ajatteluaan ja toimintaansa.

Tämän vaatimuksen peruste on yksinkertainen. YK, Nato, EU ja muut toimijat - Suomi niiden joukossa - eivät onnistu Afganistanissa, elleivät ne aikaansaa aitoa yhteistyötä länsimaiden ja islaminuskoisten maiden maltillisten tahojen kanssa. Tämä taas ei toteudu, ellei Israelin ja Palestiinan välille neuvotella kohtuullisen oikeudenmukaista rauhansopimusta.

Ajan merkit ovat valitettavasti huonot. Israelin oikeistohallituksen kova politiikka sekä Hamasin ja muiden Israelin tiukimpien vastustajien aseman vahvistuminen eivät lupaa hyvää. Ratkaisevassa asemassa olevan Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman maan sisäpolitiikassa kohtaamat vaikeudet ovat kesän mittaan kasvaneet. Ne heikentävät hänen asemaansa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää