Pääkirjoitus

Vaalirahoituksen kokonaiskuva uhkaa hukkua lautapinon alle

Tilaajille

Vaalirahoitusjupakka lähti tämän viikon alussa kulkemaan pahasti sivuraiteelle, kun Yle ja pääministeri Matti Vanhanen aloittivat juupas-eipäs-kinastelun siitä, onko Vanhanen saanut rakennustyömaalleen ilmaista lautaa vai ei.

Voihan toki olla niinkin, että oman kodin rakennusprojekti on Vanhaselle niin sydämen asia, että hän ei pysty nyt muuhun keskittymään. Samalla hän valitsi taistelukentäksi sen, missä hän on vahvimmillaan. Vanhanen tuntee oman talohankkeensa taatusti paremmin kuin tiedotusvälineet yhteensä.

Silminnäkijä-ohjelma, jossa väitteet lahjaksi saadusta laudasta esitettiin, tuli myöhään maanantai-iltana. Vielä tiistaiaamuna Vanhanen oli kommenteissaan huomattavan epävarma. Hänellä ei tuntunut olevan aavistustakaan, mistä puutavaraerästä oli kysymys.

Puoleenpäivään mennessä samana päivänä Vanhanen oli ilmeisesti käynyt mielessään koko rakennusurakan läpi ja tuli tiedotustilaisuuteensa äärimmäisen itsevarmana vaatimaan Yleltä faktoja pöytään.

Viikon edetessä keskustalaiset ovat tulleet yhä varmemmiksi siitä, että mitään hämärää ei rakennustyömaalta löydy tai että ainakaan Yle ei pysty sitä todistamaan. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli vaati jo Ylen pääjohtajan Mikael Jungnerin eroa, jos uutinen on perätön.

Keskustajohtajat panevat "etelän medialle" luun kurkkuun. Tästä keskustan kenttäväki pitää.

Poliisi lopetti Vanhasen talourakan tutkinnan, koska mahdollinen rikos on jo vanhentunut. Vielä on selvittämättä, syyllistyikö Yle perättömään ilmiantoon. Kiista lautapinosta jää nyt ikävästi roikkumaan, mikäli Yle ei esitä lisää todisteita väitteensä tueksi.

Vanhasen pitäisi haastaa Yle kunnianloukkauksesta oikeuteen. Asia ei sillä tähän hätään ratkeaisi, mutta joskus siihen saattaisi tulla selvyys.

Niin kauan kuin Vanhanen suostuu keskustelemaan vain puutavarasta, moni vaalirahoitukseen liittyvä paljon tärkeämpi kysymys jää vaille käsittelyä.

Poliisi tutkii Nova Groupin konkurssia ja Kehittyvien maakuntien Suomen tekemisiä. Lukuisat eri tahot tutkivat, ovatko keskustaa lähellä olevat säätiöt toimineet sääntöjensä mukaan. Raha-automaattiyhdistys yrittää selvittää, ovatko sen avustamat yhdistykset jakaneet saamaansa tukea vaaliavustuksina.

Hallitus sivuutti tiedonannossaan menneisyyden kädenheilautuksella ja keskittyi tulevaan vaali- ja puoluerahoituslainsäädäntöön. Mutta menneisyydessä riittää vielä rutkasti pöyhimistä, nimenomaan kaikenlaisten säätiöiden roolissa, joita puolueiden liepeillä on.

Vaalirahakeskustelussa on menty äärimmäisyydestä toiseen. Kun ennen kaikki tuntui olevan sallittua, nyt on käyty kilpahuutoa siitä, kuka ehdottaa tiukinta sääntelyä.

Sdp:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen olisi valmis jopa puuttumaan perusoikeuksiin, kuten mielipiteen ilmaisun vapauteen ja oikeuteen osallistua poliittiseen toimintaan, kun hän esitti, että kaikki ulkopuolinen raha pitäisi kieltää.

Puolueiden ja ehdokkaiden tukeminen rahalla pitää vastakin sallia, mutta kaikesta tuesta on tultava ehdottoman avointa.

Hallitus ja pääministeri Vanhanen saivat eduskunnalta luottamuksen, mikä oli etukäteenkin arvattavissa. Edes vihreistä ei kukaan äänestänyt luottamusta vastaan.

Pääministeri Vanhanen arveli, että tiedonantokeskustelulla palautetaan luottamus poliittiseen järjestelmään. Siinä hän oli - ikävä kyllä - karkeasti väärässä. Puolueiden vaalirahoitukseen liittyvä asioiden vyyhti ei suinkaan ole loppuun käsitelty.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää