Pääkirjoitus    |   merkintöjä

Kenelle klingoni soittaisi?

Tilaajille

Jos Tšekin presidentti Václav Klaus suo, EU:n toimintaa uudistava Lissabonin sopimus tulee voimaan lähiaikoina.

Samalla Eurooppa rikastuu parilla uudella viralla. Toinen on EU-huippukokousten puheenjohtaja, jota myös EU:n presidentiksi kutsutaan. Toinen on EU:n korkea ulkopoliittinen edustaja, jota myös ulkoministeriksi kutsutaan.

Kuten luonnollista on, valinnoista on jo virinnyt virkeä keskustelu. Sopisiko tuo tai tämä tehtävään? Ja mikä se tehtävä sitten yleensäkään olisi? Kumpi on tärkeämpi?

Fiksuintahan on tietysti olettaa, että käy kuten EU-valinnoissa usein käy. Valituksi lipsahtaa se, jota vähiten odotetaan ja vähiten vastustetaan.

Tuoreissa spekulaatioissa on se ongelma, että manttelia sovitetaan ihmisille sen mukaan, mitä he ovat olleet ja mitä he ovat edustaneet. Entä jos miettisi joitain tulevia haasteita ja ehdokkaiden soveltuvuutta näihin?

Ottakaamme siis oppia tulevaisuudesta - tarkemmin sanottuna Star Trekistä, Linnunradan parhaasta sarjasta.

Star Trekin kotimaailman muodostaa Planeettojen liittovaltio (Federaatio), joka koostuu 150 planeetasta ja joka muodostettiin suuren sivilisaatioiden välisen sodan jälkeen luomaan rauha Linnunradalle.

Federaation perustuslaki on hengeltään liberaali ja demokraattinen. Liittovaltioon voi tulla jäseniksi uusia planeettoja, jos ne kunnioittavat aistivien olentojen oikeuksia.

Liittovaltion päämaja on Pariisissa, ja ylintä valtaa käyttää Federaation presidentti. Parlamentti on San Franciscossa.

Samassa paikassa on ulko- ja turvallisuuspolitiikan, diplomatian ja tutkimuksen neuvosto, jonka toimeenpaneva voima on Tähtilaivasto, voimakas avaruusalusarmeija.

Tähtilaivaston lippualus on USS Voyager, jota johtaa komentaja.

Periaatteessa ylin päättäjä on presidentti, sillä hän edustaa planeettoja. Todellisuudessa virka on heikko, sillä kuten tiedetään, planeetoilla on eriäviä galaktisia ja intergalaktisia linjoja, jotka presidentin on otettava huomioon.

Tähtilaivaston johtajan tehtävä on dynaamisempi, sillä ulko- ja turvallisuuspolitiikka on ulkoavaruudenkin oloissa nopeatempoista vastaamista tilanteisiin.

Komentajan ratkaisuista riippuvat muun muassa humanoidien suhteet cardassialaisiin ja se, kestääkö Linnunradan rauha vai alkaako galaksien välinen sota.

Vaatimuksetkin ovat virkojen mukaiset: Pariisiin presidentiksi kelpaa jäähdyttelevä avaruuden kävijä tai planeettojen välisen lehmänkaupan lopputuotos, joka silloin tällöin viestii viisauden sanoja avaruuden laidoille tekniikalla, jota tässä ei osata vielä kuvailla, sillä nyt on vasta vuosi 2009.

Komentaja on moniosaaja. Hän kohtaa kulttuureja, ymmärtää eritasoisia sivilisaatioita, levittää Federaation pehmeää rauhan voimaa ja tarvittaessa korjaa Enterprisen moottorin.

Hänen tukenaan on äärimmäisen taidokas joukko ammattilaisia eri planeetoilta.

Jos esimerkiksi Federaatiolle äksyilevät klingonit haluavat ottaa yhteyttä Federaatioon, rumahisten nokkahahmo ilmestyy Enterprisen komentosillan tietokonenäytölle uhkailemaan. Hän - tai se - ei soita presidentille Pariisiin.

Presidentti taas hissuttelee hiostavissa tulevaisuustrikoissa miljardien valovuosien päässä, käy alustavia neuvotteluja ja etsii galaktisia kompromisseja.

Että mihin tässä nyt sitten päädyttiin, muualle kuin avaruuden käymättömille korpimaille?

Vaikkapa siihen lopputulemaan, että tulevaisuus ja sen haasteet aukottomasti osoittavat piskuisella Suomella olevan sopivat ehdokkaat molempiin EU-virkoihin.

Mutta tietysti: jos valita pitäisi tehdä virkojen perusteella, niin...

Paavo Rautio

paavo.rautio@hs.fi

Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää