Pääkirjoitus    |   vieraskynä

Konfliktinhallintaa työpaikoillekin

Suomalaisissa organisaatioissa on tapana työntää erimielisyydet syrjään harmonian säilyttämiseksi, kirjoittaa Kalle Siira.

Tilaajille

Kalle Siira.

Konfliktit, ristiriidat ja erimielisyydet ovat jokaisen nykyaikaisen organisaation elinehto. Suomalaisissa yrityksissä ja yhteisöissä yritetään kuitenkin usein työntää erimielisyydet syrjään harmonian tai hegemonian säilyttämiseksi. Tämä on vahingollista yksittäisen organisaation ja suomalaisen työelämän kannalta.

Rakentavan konfliktinhallinnan peruslähtökohta on, että kaikille konfliktin osapuolille annetaan mahdollisuus tuoda näkökulmansa esille, vaikka kaikki eivät toistensa näkemyksistä pitäisikään.

Konfliktien sivuuttaminen välttelyllä tai yksipuolisella päätöksenteolla voi olla tuhoisaa yksilön ja organisaation toimintakyvylle.

Usein työpaikkojen sisäiset vaikeudet johtuvat siitä, että keskustelut jäävät vajaiksi. Näin lienee ollut myös useissa viime aikoina julkisuutta saaneissa konflikteissa.

Työelämän konfliktiongelmat johtuvat osaksi siitä, että vaikeat asiat on totuttu käsittelemään yhteisesti sovituin prosessein, kuten lakisääteisin neuvottelukäytännöin ja sovittelumenettelyin. Konfliktinhallinnassa uskotaan meillä sääntöjen, sopimusten ja auktoriteettien voimaan.

Selkeät säännöt ja sopimuskäytännöt ovat tärkeitä isojen kysymysten ja linjausten ratkaisemiseksi, mutta ne pätevät vain murto-osaan työpaikkojen jokapäiväisistä konflikteista. Monilla työpaikoilla on tarvetta menetelmille, jotka mahdollistaisivat eri osapuolten näkemysten aidon esittämisen ja ymmärtämisen.

Monien työyhteisöjen toimintakulttuuri kannustaa pikemminkin päinvastaiseen toimintaan. Jyrääminen ja välttely ovat monessa suomalaisessa organisaatiossa normi, jonka rikkominen tai haastaminen voi olla oman urakehityksen kannalta vahingollista, jopa tuhoisaa.

Eriäviä mielipiteitä esittäneellä työntekijällä on riski löytää itsensä yt-neuvottelujen irtisanomislistalta. Fiksu työntekijä tunnistaakin työpaikan normit nopeasti ja hoitaa vain oman tonttinsa, mikä ei kuitenkaan lopulta palvele yksilön eikä organisaation etua.

Ongelman ytimessä on vanhanaikainen ajatus tehokkuudesta. Siinä konfliktit ja ihmisten väliset kitkat ovat merkki johdon epäpätevyydestä tai säröstä organisaation toiminnassa. Ajatus harmoniasta tehokkuuden taustalla ei enää päde.

Harmonian ideologia pitää haudata hierarkioiden madaltuessa ja teollisen tuotannon korvautuessa palvelu- ja asiantuntijaorganisaatioilla. Nykyaikaiset organisaatiot ovat ristiriitojen näyttämöitä, jotka elävät jännitteistä ja joille konfliktien käsitteleminen on jokapäiväistä.

Työelämän areenoilla eri tahot taistelevat jatkuvasti eduistaan, mielipiteistään, kunnioituksestaan ja identiteetistään. Työyhteisö, joka sulkeutuu ympäristöltä ja varoo konflikteja, menettää elinvoimansa.

Suomalaisia pidetään suorina ja rehellisinä työntekijöinä, joiden kanssa asiat hoituvat tehokkaasti. Työelämän konflikteissa suomalainen ajatus tehokkuudesta ja "ammattimaisesta" ongelmanratkaisusta, jossa asiat hoidetaan asioina ja tunteet jätetään sivuun, on kuitenkin ongelmallinen.

Tehokkuuden kulttuuri kannustaa yksipuolisiin päätöksiin, nopeisiin ratkaisuihin ja asioiden lakaisemiseen maton alle. Niinpä yritykset ja yhteisöt usein ratkovat konfliktejaan oikeudessa, repivät niitä auki lehtien palstoilla ja siirtävät helposti ulkopuolisten tahojen hoidettavaksi. Toisin sanoen konflikteja aletaan käsitellä vasta sitten, kun ne ovat äityneet pahoiksi ja vahingoittavat organisaation taloutta ja imagoa.

Näin ei kuitenkaan tarvitsisi olla. Suomalaiset tunnetaan etevinä konfliktinratkaisijoina kansainvälisissä kriiseissä.

Samaa osaamista pitäisi kehittää ja ottaa käyttöön myös työelämässä. Se vaatii konsensuksen ja harmonian ideologiasta luopumista ja sen korvaamista rohkeammalla kulttuurilla, jossa erimielisyydet ja kritiikki käsitellään avoimesti, ihmisillä on valmiudet niiden käsittelemiseen ja jokaiselle äänelle annetaan tilaa.

Kalle Siira

Kirjoittaja viimeistelee väitöskirjaa organisaatioiden konfliktinhallinnasta Helsingin yliopiston viestinnän laitokselle. Hän toimii myös konfliktinhallinnan konsulttina.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Eduskunta hyväksyi ruotsin asemaa nakertavan kielikokeilun – Rkp:n synkän päivän täydensi Folktingetin jääminen ilman avustusta

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää