Pääkirjoitus    |   kolumni

EU:n edistys on tahdosta kiinni

Tilaajille

Suomi ei ole suinkaan ainoa maa, jossa EU:n korkeiden virkojen täyttämisestä käydyssä keskustelussa on nyljetty karhu ennen kuin se on edes kunnolla vilahtanut metsän siimeksessä. Tärkeän asian käsittely ehti jo muuttua osin poliittiseksi viihteeksi.

EU:n rakenteiden uudistaminen Lissabonin sopimuksella ei tietysti ole mikään erityisen jännittävä keskustelunaihe. EU:n johtajan valinta sen sijaan on - osaksi sen vuoksi, että EU tunnetaan kyvystään tehdä kompromisseja. Pienelle maalle korkea virka tuo arvostusta, joten sitä kannattaa pyydystää, vaikkei saalista saisikaan.

Suomessa on kuitenkin sivuutettu yksi keskeinen asia. Kyse ei suinkaan ole siitä, nimitetäänkö joku suomalainen korkeaan virkaan vai ei, vaan siitä, että kansainvälisessä julkisuudessa on vilahdellut useita suomalaisnimiä, usein jopa enemmän kuin muista jäsenmaista.

Tämä kertoo omalla tavallaan siitä, että Suomen valitsema EU-politiikka on ollut onnistunutta. Luokan paras oppilas -linjaa on maassamme usein irvailtu, mutta sen hyödyllisyys nousee esille tämän tapaisissa yhteyksissä. Suomen omaksuma asialinja on pitänyt poliittisten johtajien vaihtumisesta ja heidän erilaisista painotuksistaan huolimatta.

Yksi esimerkki viihteellisistä henkilölistoista on arvostetun talouspoliittisen viikkolehden The Economistin verkkosivuilla viime viikolla julkistettu vedonlyöntitoimiston lista siitä, kenellä on parhaat mahdollisuudet päästä EU:n huippukokousten eli Eurooppa-neuvoston pysyväksi puheenjohtajaksi seuraaviksi kahdeksi ja puoleksi vuodeksi.

Lehden listaamasta seitsemästätoista nimestä kolme on suomalaisia. Muista maista tällä listalla oli kustakin enintään kaksi ehdokasta. Martti Ahtisaari on listan neljäs, Paavo Lipponen yhdestoista ja Tarja Halonen kolmastoista.

Suomalaisia on runsas yksi prosentti 27EU-maan 500 miljoonasta asukkaasta. Luku kertoo oman tarinansa. Olli Rehn on ansainnut arvostetun aseman komissiossa.

Lissabon-sirkuksen kuluessa on käytetty täysin kohtuuton määrä aikaa ja energiaa EU:n rakenteiden korjailuun. Korkeimpien virkojen osalta on pohdittu aivan liian vähän sitä, millainen Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan, presidentin, toimenkuva on.

Kulisseissa on vedetty kissan häntää siitä, pitäisikö virkaan valita maailmalla hyvin tunnettu poliitikko vai tarvitaanko tehtävään kompromissien rakenteluun ja esityslistojen hiomiseen erikoistunut virkamiesmäinen johtaja.

Presidentin toiminta hahmottuu vasta sen jälkeen, kun valittu mies tai nainen pääsee aloittamaan työnsä. On helppo arvata, etteivät etenkään suurten maiden johtajat halua yläpuolelleen monikansallista valtaa käyttävää superjohtajaa. Myös liittovaltiota kammoavat eurooppalaiset kavahtavat vallan keskittämistä EU-presidentille Brysseliin.

Presidentti kuitenkin yhdistää jäsenmaita ainakin siinä mielessä, että hän antaa EU:lle kauan kaivatut kasvot muuhun maailmaan nähden.

EU:n ulkopoliittisen edustajan, ulkoministerin, tehtävän ounastellaan nousevan presidentin tehtävää tärkeämmäksi. Hänen pitäisi koota yhteen EU:n moniulotteinen ulko- ja turvallisuuspoliittinen työ, jolla unioni yrittää päästä eroon maineestaan ulko- ja turvallisuuspoliittisena mitättömyytenä.

Ensimmäisen ulkoministerin työllä on suuri merkitys, koska hänellä on mahdollisuus yhtenäistää EU:n jäsenvaltioiden, komission, ministerineuvoston sihteeristön ja parlamentin työtä. Jo nyt voi hyvällä syyllä olettaa, että EU:n ääni kaikuu vastaisuudessa voimakkaampana maailman turuilla.

Tähän on valitettavasti pakko kirjata varauma. EU:n yhteinen ulkopolitiikka on vain sen vahvuinen kuin jäsenmaiden yhteinen tahto.

Paljon pieniä yhteistyön askeleita on jo otettu, ja lisää otetaan. Kauppapolitiikassa on saavutettu menestystä. Vaikeudet sen sijaan alkavat, kun lähestytään asioita, jotka koskevat jonkin jäsenvaltion tai valtioryhmän elintärkeinä pitämiä etuja.

Varauma koskee ennen kaikkea suurten jäsenvaltioiden toimia. Ne katsovat yhä menneeseen - asemaansa suur- tai jopa maailmanvaltoina. Niille oma ulko- ja turvallisuuspolitiikka on aina etusijalla, vaikka sillä ei ole mitään mahdollisuuksia saavuttaa vastaavaa menestystä kuin yhdessä toimimisella. Suurimmat valtiot suostuvat yhteistoimintaan vain, jos se tapahtuu niiden omilla ehdoilla ja niiden johdolla.

Kilpailu energiasta, suhtautuminen Lähi-itään ja Irakin sotaan sekä suhteet muihin suuriin toimijoihin tarjoavat paljon esimerkkejä EU:n hajaannuksesta. Ne kuvastavat EU:n todellisuutta paljon paremmin kuin kymmenet sopimukset - olipa kysymys Lissabonin sopimuksesta tai jostakin muusta.

Monet jäsenmaat ovat asettuneet puolustamaan omia etujaan ja yrityksiään sekä solmimaan omia sopimuksiaan. Se antaa ulkopuolisille erinomaisen mahdollisuuden EU:n rivien hajottamiseen.

EU:n hajaannus on mitä suurimmassa määrin valitettava asia, koska kansainvälisellä yhteisöllä on taas kerran vaarallinen vaihe edessään: Välimerestä Intiaan ulottuvan alueen tilanne on ajautumassa kohti sekasortoa Palestiinan ja Israelin kiistan, Irakin, Iranin ydinasehankkeen, Afganistanin sodan ja Pakistanin kaaoksen takia.

Solmujen avaamiseen tarvittaisiin kipeästi vahvan ja yhtenäisen EU:n panosta. Sen saavuttaminen on vielä kaukana. Onneksi EU:lla on nyt kuitenkin aiempaa paremmat mahdollisuudet pitkäjänteiseen työhön yhtenäisyyden vahvistamiseksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  10. 10

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää