Pääkirjoitus    |   vieraskynä

Suomenkin lisättävä puurakentamista

Puurakentamisella on tärkeä rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä.

Tilaajille

Noponen on Sitran energiaohjelman johtaja ja Koiso-Kanttila Oulun

yliopiston professori.

Puurakentaminen lisääntyy nopeasti maailmalla. Syyt tähän ovat teknisiä ja taloudellisia sekä nykyisin yhä enemmän myös ekologisia.

Pohjois-Amerikassa suurin osa asuintaloista rakennetaan puusta. Myös esimerkiksi Saksassa, Sveitsissä ja Itävallassa puurakentaminen lisääntyy nopeasti. Ranskassa laki määrää piakkoin, että jokaisessa rakennuksessa on oltava tietty määrä puuta rakennettua lattiapinta-alaa kohti.

Puurakentamisen kehitystyöhön on panostettu myös Ruotsissa ja Norjassa. Esimerkiksi Växjössä Ruotsissa on enemmän puurakenteisia kerrostaloja ja julkisia rakennuksia kuin Suomessa yhteensä.

Ruotsista onkin kehittynyt puurakentamisen mallimaa. Nykyisin jo viidennes Ruotsin uusista kerrostaloista rakennetaan puusta. Joukossa on jopa kahdeksankerroksisia taloja. Maa on kehittänyt puukerrostaloista vientituotteen, joka tähtää Venäjän kasvaville markkinoille.

Suomessa puurakentaminen on omakotirakentajien varassa. Pientaloteollisuus toimii pääasiassa kotimarkkinoilla - vain hirsitaloja valmistetaan merkittävästi myös vientiin.

Kerrostalojen rakentamisessa Suomi on jäänyt puurakentamisen kehitysmaaksi. Ruotsi ja Suomi olivat samoissa lähtökohdissa 1990-luvun puolivälissä, kun molemmissa maissa alettiin kehittää nykyaikaista puurakentamista. Määrätietoisella ja pitkäjänteisellä työllään Ruotsi on voittanut tämän maaottelun. Suomessa puurakentaminen on hiljentynyt ja alan koulutus yliopistoissa hiipunut.

Ilmastonmuutoksen takia puurakentaminen on nyt aivan uudessa tilanteessa. Puulla on tärkeä rooli ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Rakentamiseen tulisi käyttää entistä enemmän puuta.

Rakennusmateriaalien ja -tarvikkeiden tuotannon merkitys kasvaa tulevaisuudessa. Nykyisin Suomessa kuluu noin 15,4 terawattituntia energiaa rakennusmateriaalien valmistukseen ja rakennustöihin. Määrä vastaa noin 4,3:a miljoonaa tonnia hiilidioksidipäästöjä. Suuruusluokaltaan tämä vastaa koko metsäteollisuuden päästöjä. Noin 80 prosenttia päästöistä on peräisin sementin ja betonirakenteiden tuotannosta.

Rakentamisen ja rakennustarvikkeiden valmistuksen aiheuttamalle energiankulutukselle ja hiilidioksidipäästöille ei ole toistaiseksi asetettu mitään vaatimuksia. Suhtautuminen tähän on kuitenkin muuttumassa.

Kun talon energiankäyttö supistuu esimerkiksi niin sanotun passiivitalon tasolle ja lämmityksestä syntyvät kasvihuonekaasupäästöt lähestyvät nollaa, rakennusmateriaalien suhteellinen merkitys päästöjen lähteenä voi kasvaa suureksi. Tällöin puun edullisuus tulee näkyviin, koska puurakenteiden energiankulutus ja hiilidioksidipäästöt ovat jopa negatiiviset eli puurakenteet ovat hiilinieluja.

Puu on ainoa uusiutuva rakennusmateriaali. Sillä voidaan haluttaessa korvata muut vaihtoehtoiset rakennustarvikkeet laajasti.

Rakentamisen ilmastovaikutuksia tulee tarkastella myös olemassa olevien rakennusten kannalta. Vanhojen rakennusten korjaamisesta ja niiden energiankäytön vähentämisestä tulee lähes ylivoimainen haaste. Asetettuja päästötavoitteita ei saavuteta, ellei korjausrakentamiseen saada merkittävästi lisää vauhtia.

Korjausrakentaminen teollistuu, ja sen osuus kasvaa uudisrakentamista suuremmaksi. Pullonkaulaksi muodostuvat osaaminen, koulutuksen puute sekä teollisten konseptien ja rakennusosien teollisen valmistamisen vähäisyys.

Yksittäisiin rakennusosiin keskittyvien nykyisten normien tilalle olisi ajankohtaista luoda uudet, päästöihin perustuvat normit, jotka tarkastelevat rakennusten kokonaisenergiankulutusta.

Olisi pikaisesti käynnistettävä keskustelu ja selvitykset hiilidioksidipäästöjä koskevien normien asettamisesta rakentamiselle ja rakennusmateriaalien tuotannolle. Vuodelle 2012 luvattu normiuudistus on pian jo käsillä.

Tavoitteena tulisi olla maailman parhaat normit, joiden avulla Suomeen syntyisi kilpailukykyistä kestävän rakentamisen osaamista. Normien sisällöstä tulisi olla jo nyt selvät viestit teollisuuden omaa tuotekehitystä varten.

Suomessakin tulisi pyrkiä kaikessa rakentamisessa päästöttömyyteen. Rakennukseen käytettävien tarvikkeiden valmistus, rakentaminen ja rakennuksen elinkaaren aikainen käyttö eivät saisi aiheuttaa kokonaistarkastelussa päästöjä. Tähän puurakentaminen antaa mahdollisuuden.

"Ruotsin Växjössä on enemmän puurakenteisia kerrostaloja ja julkisia rakennuksia kuin Suomessa yhteensä."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  8. 8

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää