Pääkirjoitus    |   kolumni

Instituutioilla on merkitystä

Tilaajille

janne.virkkunen@hs.fi

Kirjoittaja on HS:n vastaava päätoimittaja.

Yli viisitoista vuotta jatkunut kiista Suomen edustuksesta Euroopan unionin huippukokouksissa saavutti ilmeisen päätepisteensä torstaina, kun hallitus sai vihdoin aikaan päätöksen: Suomea edustaa huippukokouksissa aina pääministeri ja tarvittaessa asiantuntijaministeri, jonka mukanaolosta sovitaan valtioneuvostossa. Tasavallan presidenttiä ei näissä kokouksissa ja niiden hieman vastenmielisissä ryhmäkuvissa enää nähdä.

Hallitus käytti perusteena pitkäaikaisen käytännön muuttamiseen Lissabonin sopimusta, joka tuli voimaan joulukuun alussa. Muutos lopettaa todella pitkäaikaisen käytännön, sillä Suomen koko EU-jäsenyyden ajan kokouksissa ovat niin halutessaan käyneet tasavallan presidentit Martti Ahtisaari ja Tarja Halonen. He ovat vedonneet presidentin rooliin ulkopolitiikan johtajana.

Nyt tehty muutos on merkittävä, sillä se toteuttaa voimassa olevan perustuslain määräyksen, jonka mukaan Euroopan unionia koskevat asiat kuuluvat yksiselitteisesti valtioneuvoston toimivaltaan. Hallituksen päätöksen ydinkohta on seuraava: "Perustuslain mukaan valtioneuvosto vastaa unionissa tehtävien päätösten kansallisesta valmistelusta ja päättää niihin liittyvistä Suomen toimenpiteistä. Samoin perustuslain mukaan pääministerin tulee antaa eduskunnalle tai sen valiokunnalle tietoja Eurooppa-neuvoston kokouksessa käsiteltävistä asioista. Eduskunnan perustuslakivaliokunnan mukaan valtioneuvoston toimivalta ulottuu unionin koko toimialalle kattaen myös kaikki Eurooppa-neuvostossa käsiteltävät unionin yhteiseen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan kuuluvat kysymykset." Päätöksellään hallitus salpasi presidentin tien EU:n huippukokouksiin, mutta se pehmensi päätöstään korostamalla valtioneuvoston läheistä yhteistyötä tasavallan presidentin kanssa, kun muotoillaan kantaa "Eurooppa-neuvostossa esille tuleviin ulko- ja turvallisuuspoliittisiin unioniasioihin".

Kiistan lopputulos on näppärä ja vastaa parlamentaarisen järjestelmän vaatimuksia samalla kun se kytkee presidentin unionin merkittäviin ulko- ja turvallisuuspoliittisiin asioihin. Hallitus lupaa myös pitää presidentin ajan tasalla "Euroopan unionissa kulloinkin esillä olevista unionin ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymyksistä".

Presidentti Halosen tuohtumuksen - ellei se ole liian lievä sana - voi hyvin ymmärtää, koska nyt muutetaan yksipuolisesti käytäntöä, joka on ollut voimassa hänen koko toimikautensa ajan. Presidentti Halonen on edeltäjänsä tapaan puolustanut tiukasti tasavallan presidentin valtaoikeuksia ja vastustanut niihin kajoamista ja perustuslain muuttamista.

Onnetonta prosessissa on se, että Suomessa tehdään uudistusta ikään kuin haluttaisiin estää Tarja Halosen osallistuminen Euroopan unionin huippukokouksiin. Halonen puolestaan on varmasti vaikuttanut uudistushaluihin osallistumalla hanakasti lähes jokaiseen viralliseen huippukokoukseen.

Kysymys on kuitenkin isommista asioista. Kysymys on kahdesta instituutiosta, tasavallan presidentistä ja valtioneuvostosta, joita ei pitäisi ajaa suunnitelmallisesti ja julkisesti vastakkain.

Kahta tärkeätä instituutiota pitää käsitellä kunnioittavasti ja arvostavasti täysin riippumatta siitä, kuka tai ketkä muodostavat nämä instituutiot. Valtioneuvostolla eli hallituksella on eduskunnan luottamus, ja tasavallan presidentti on tietyillä valtaoikeuksilla varustettuna valittu tehtäväänsä kuudeksi vuodeksi suoralla kansanvaalilla.

Itse asiassa koko kiistaa ei olisi edes syntynyt, jos Mauno Koivistoa presidenttinä seurannut Martti Ahtisaari olisi noudattanut edeltäjänsä linjaa. Presidentti Koiviston linja hahmottuu selkeästi muistelmakirjassa Historian tekijät, jossa hän yksiselitteisesti kertoo lähtevänsä siitä ajatuksesta, että presidentti tekee tilaa pääministerille.

Koivisto kertoo kirjassa keskustelleensa silloisen pääministerin Esko Ahon kanssa vuoden 1993 keväällä siitä, miten asioita pitäisi hoitaa jäsenyyden oloissa. "Minusta asia on ollut selvä, ja olen sanonutkin sen eri yhteyksissä. Se voi olla vain pääministeri. Pitää tehdä ratkaisut sen mukaisesti", Koivisto kirjoittaa. Ahtisaari ei kysynyt edeltäjältään vaan päätti toisin.

Kokonaan eri asia on, millaisilla valtaoikeuksilla varustettu tasavallan presidentti valitaan vuonna 2012, jolloin presidentti Halosen toinen virkakausi päättyy. Perustuslain muutosta valmistellaan Christoffer Taxellin johdolla parlamentaarisessa komiteassa.

Taxellilla on kova työ saada aikaan yksimielinen mietintö, sillä sosiaalidemokraatit ovat ryhmittyneet puolustamaan presidentin valtaoikeuksia; kokoomus taas olisi valmis heittämään ne romukoppaan ja tyytymään edustukselliseen tasavallan presidenttiin.

Toistaiseksi parhaan ehdotuksen valtasuhteiden järjestämiseksi on esittänyt korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Pekka Hallberg. Hän esitti viime kesänä K.J.Ståhlbergin presidentiksi tulon 90-vuotisjuhlassa kompromissin, joka kunnioittaa kaikkia valtainstituutioita.

Hallbergin mukaan tasavallan presidentin valtaoikeudet voitaisiin säilyttää nykyisellään mutta menettelyä päätöksenteossa muutettaisiin niin, että ratkaisuissaan presidentti sidottaisiin eduskunnan luottamusta nauttivan hallituksen kantaan.

Hallbergin mallissa mentäisiin Koiviston ajattelun mukaisesti. Presidentti olisi yhä enemmän muodollinen valtionpäämies, mutta hänellä olisi edelleen myös todellisia vaikutusmahdollisuuksia.

Pääministeristä tulisi maan ykkösihminen, ja presidenttikin säilyttäisi vaikutusvaltaansa. Hallbergin malli kunnioittaa kaikkia instituutioita, myös tasavallan presidenttiä.

Kahta tärkeätä instituutiota pitää käsitellä kunnioittavasti.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää