Pääkirjoitus

Perustuslakiuudistus on kuivumassa kokoon

Tilaajille

Christoffer Taxellin johtama perustuslain uudistamista pohtiva parlamentaarinen komitea jatkoi työtään eilen torstaina. Toimikunta on saanut työlleen jatkoaikaa jo pariin otteeseen; nyt määräaika on tämän kuun lopussa. Toimikunnan työ on sen verran tärkeää, että määräaikoihin voi suhtautua viitteellisinä, mikäli suinkin on mahdollisuuksia saada linjauksista ainakin suurimpien puolueiden yksimielisyys.

Uudistuksessa olisi kysymys lähinnä tasavallan presidentin ulkopoliittisen vallan kaventamisesta. Tähän saakka rintamalinjat ovat kulkeneet niin, että kokoomus, keskusta, vihreät ja Rkp ovat olleet presidentin vallan kaventamisen kannalla, kun taas vasemmisto ja pienpuolueet ovat vastustaneet muutosta. Samoilla linjoilla on ollut toista kauttaan vallassa oleva presidentti Tarja Halonen.

Vasemmisto ja Halonen saivat viikonloppuna tukea näkemyksilleen yllättävältä taholta. Keskustan entinen puheenjohtaja ja moninkertainen ministeri Paavo Väyrynen asettui Kuukausiliitteen haastattelussa vastustamaan presidentin vallan kaventamista. Väyrysen mukaan puheet presidentin vallan leikkaamisesta ovat menneet jo mauttomuuksiin. Väyrysen mielestä tasavallan presidentti on edelleen Suomelle tärkeä voimavara.

Väyrynen oli ulkoministeri jo presidentti Urho Kekkosen aikaan, ja hän on itsekin ollut kaksi kertaa presidenttiehdokkaana, joten hänellä on kyllä perspektiiviä presidentin valtaoikeuksiin.

Kun kyseessä on Väyrynen, tulee tietenkin mieleen, että hän puolustaa presidentin valtaoikeuksia, koska aikoo vielä itse pyrkiä tehtävään. Väyrynen kuitenkin kiistää aikeet.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli arvelee (HS 14.1.), että uudistus taitaa tällä ja ensi vaalikaudella jäädä tekemättä. Suurimpana syynä pidetään sitä, että Sdp ei suostu presidentin vallan riisumiseen. Väyrysen haastattelu osoitti, että ei asia keskustassakaan ole niin itsestään selvä. Väyrynen tuskin on ajatuksineen yksin keskustan eduskuntaryhmässä.

Tämä taas helpottaa demarien asemaa. Heillä ei ole nyt mitään syytä antaa liikaa myönnytyksiä valtaoikeuskiistassa, koska asetelma ei olekaan yksiselitteisesti Sdp vastaan suuret porvaripuolueet. Demarileirissä on varmaankin riemuittu Väyrysen haastattelua luettaessa. Väyrynen on sen verran kokenut kehäkettu, että hän ei ole varmastikaan puhunut mitä mieleen juolahtaa.

On kuitenkin harmi, jos komitean parivuotinen työ valuu hukkaan. Perustuslaissamme on edelleen varaa vahvistaa parlamentarismia, siis siirtää valtaoikeuksia presidentiltä eduskunnan luottamuksesta riippuvalle hallitukselle.

Presidentti Halonen on moneen kertaan esittänyt kantanaan, että nykyisestä perustuslaista pitäisi saada kokemusta usean presidentin ajalta. Nykyinen perustuslakihan on ollut voimassa siitä päivästä, kun Halonen otti tehtävän vastaan.

Halosenkin kanta on aivan hyväksyttävä. Nyt olisi kuitenkin ainutlaatuinen tilaisuus muuttaa perustuslakia. Halonen ei voi enää jatkaa vuoden 2012 jälkeen, eikä seuraavan presidentin puoluekantaa voi näin varhain ennalta tietää - olkoonkin, että kokoomuslainen eduskunnan puhemies Sauli Niinistö on kaikissa mielipidemittauksissa ylivoimaisesti kärjessä. Niinistö on myös puolustanut presidentin valtaoikeuksia.

Seuraava yhtä otollinen tilaisuus tulee vasta vuosikymmenen lopulla, jos vielä silloinkaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää