Pääkirjoitus    |   merkintöjä

Kiina opettaa maailmalle harmoniaa

Tilaajille

petteri.tuohinen@hs.fi

Kirjoittaja on HS:n Pekingin-kirjeenvaihtaja.

Kiinan imago länsimaissa on surkea. Mielikuva on syntynyt negatiivisista uutisista, jotka kertovat esimerkiksi ihmisoikeuksien polkemisesta, korruptiosta tai ympäristön raiskaamisesta.

Kiinalaisten näkökulmasta tilannetta ei paranna se, että maan viranomaiset onnistuvat tunaroimaan perusteellisesti viestinnässä länsimaisten toimittajien kanssa. Usein vaikuttaa siltä, että viranomaisten viestintästrategia on peräisin joltain toistaiseksi tuntemattomalta planeetalta.

Olin jokin aika sitten kirjoittamassa uutista siitä, että Kiinassa suhtaudutaan entistä suvaitsevammin homoihin. Aihe oli ajankohtainen, koska Pekingissä oltiin ensi kertaa valitsemassa homoseksuaalia maan edustajaksi kansainväliseen tapahtumaan.

Pekingiläisklubi oli täynnä kansainvälisiä toimittajia, jotka olivat valmiita kertomaan tilaisuudesta. Maailmalle lähteneet uutiset muuttuivat kuitenkin negatiivisiksi, sillä poliisi keskeytti tapahtuman juuri ennen sen alkamista. Viranomaiset eivät välittäneet tuon taivaallista maan kansainvälisestä imagosta vaan katsoivat tärkeämmäksi suojella Kiinan "harmonista yhteiskuntaa" ja estivät tapahtuman.

Tai miten pitäisi tulkita se, että maan ulkoministeriön tiedotuksesta vastaava väitti Google-kohun aikana, että "internet on Kiinassa avoin"? Kirjaimellisesti ottaen väite on tietysti räikeä valhe. Jos tarkoitus oli sanoa jotain muuta, se ei oikein avautunut länsimaisille toimittajille.

Viime vuonna propagandaviranomaiset töpeksivät perusteellisesti Tiananmenin verilöylyn vuosipäivän aikoihin. Aukiolle oli lähetetty satoja siviilipukuisia turvallisuusviranomaisia, joiden tehtävänä oli estää sateenvarjoilla länsimaisia journalisteja kuvaamasta aukiota. Lopputulos oli, että länsimainen yleisö nauroi televisiolähetyksille, joissa toimittajat yrittivät väistellä kiinalaisten agenttien sateenvarjoja. Turvallisuusviranomaiset menettivät kasvonsa myös kiinalaisyleisön edessä.

Vaikka kiinalaiset viranomaiset olisivat viettäneet vuosia Euroopassa, he eivät välttämättä kykene ymmärtämään länsimaista ajattelua. Tästä kertoo esimerkiksi eräs tapaaminen, jossa oli mukana Kiinan kauppaministeriön edustajia, länsimaisia toimittajia ja EU:n komission virkamies.

"Mitä BBC aikoo kertoa tästä asiasta?" kiinalaisvirkamies uteli komission edustajalta.

Pöytään laskeutui vaivaantunut hiljaisuus, kunnes komission virkamies kertoi kiinalaiselle, ettei EU:n komission valta ulotu Britannian yleisradioyhtiöön. Kaksi maailmaa kohtasi.

Kiinan hallitus on käyttänyt valtavasti rahaa saadakseen muiden maiden kansalaiset ja hallitukset ymmärtämään paremmin kiinalaista maailmankatsomusta. Esimerkiksi yleisradioyhtiö CCTV ja virallinen uutistoimisto Xinhua laajenevat maailmalle levittämään kiinalaista sanomaa. Myös englanninkielisiä kiinalaislehtiä on tullut lisää.

Kiinan vaikutusvalta maailmalla on kasvanut, mutta maa ei ole suostunut ymmärtämään muutoksen hintaa.

Kiina näkee punaista aina, kun ulkomaalaiset arvostelevat esimerkiksi sen ihmisoikeusrikkomuksia. Kiinalaiset katsovat, että kyse on ulkomaiden puuttumisesta maan sisäisiin asioihin. Samalla Kiina usein varoittaa, että ulkomaiden kritiikki saattaa vaikeuttaa maidenvälisiä suhteita.

Kiina yrittää antaa koko maailmalle oppitunnin, jonka kiinalaiset ovat hyvin sisäistäneet: maan kommunistisen puolueen ja sen johtajien asemaa ei tule kyseenalaistaa. Valitettavan usein tämä oppi on omaksuttu jo länsimaissakin. Kauppasuhteita ei haluta vaarantaa muistuttamalla esimerkiksi ihmisoikeuksien tärkeydestä.

Kiina ajaa väärää politiikkaa. Muilla valtioilla on tietenkin oltava oikeus arvostella Kiinaa, jos arvostelua pidetään tarpeellisena.

Olisi esimerkiksi vaikea kuvitella, ettei Yhdysvaltojen sotaisaa ulkopolitiikkaa arvosteltaisi. Tällaisen maailman, jossa kansainvälisesti merkittävää valtiota ei saisi kritisoida, Kiina kuitenkin näyttää haluavan.

Se olisi kiinalaista harmoniaa.

Kiina näyttää tahtovan maailman, jossa merkittävää valtiota ei saa kritisoida.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää