Pääkirjoitus    |   SANOMALEHTIVIIKKO 2010

Itämeri sai lupaukset, nyt on tekojen aika

Tilaajille

Helsingin Itämeri-huippukokouksessa annetut sitoumukset Itämeren tilan kohentamiseksi osoittavat sen, että valtiot, yritykset ja kansalaisjärjestöt pystyvät voimansa yhdistämällä saamaan aikaan hankkeita, joilla todella voidaan edistää Itämeren puhdistumista. Se on rohkaiseva osoitus myös siitä, mitä Ilkka Herlin ja Baltic Sea Action Group (BSAG) voivat sinnikkyydellään ja pitkäjänteisellä työllä saada aikaan.

BSAG keksi Itämeri-huippukokoukselle nerokkaan konseptin. Mukaan pääsivät vain ne tahot, jotka sitoutuivat tekemään jotain Itämeren hyväksi. Sitoumuksia odotettiin tulevan noin 50, mutta niitä tulikin 137. Samalla vaiennettiin kriittiset äänet ottamalla kaikki sitoumuksen tehneet mukaan työhön.

Itämeren reunavaltiot osoittivat arvostavansa huippukokouksen merkitystä lähettämällä kokoukseen suuren joukon hallitusten johtajia. Heidän joukossaan nähtiin Ruotsin kuningas, Latvian ja Liettuan presidentit sekä Venäjän, Tanskan, Viron, Norjan ja Puolan pääministerit. Suomesta kokoukseen osallistuivat sekä presidentti että pääministeri.

Osanottajamaiden edustajat vakuuttivat puheenvuoroissaan, että nyt on aika tarttua toimeen ja aloittaa konkreettiset teot Itämeren puhdistamiseksi. Valtaosa lupauksista jäi silti yleiselle tasolle. Kaikki lupasivat vähentää päästöjä, kannustaa yrityksiä ja kansalaisia yhteistyöhön ja vedota nuorisoon tulevaisuuden muutosvoimana.

Ruotsin ympäristöministeri lupasi, että Ruotsi kaksinkertaistaa tukensa Itämeren suojelukomissiolle Helcomille 4,5 miljoonasta eurosta yhdeksään miljoonaan euroon. Myös Puola antoi merkittävän lupauksen lopettaa fosfaatteja sisältävien pesuaineiden käytön vuoteen 2014 mennessä. Se vähentäisi Itämeren fosforikuormaa 2000 tonnia vuodessa.

Itämeren reunavaltioiden teollistuessa ja maatalouden kehittyessä merestä tuli yhä enemmän yhteinen viemäri, jonne tuhannet laskuojat purkivat elämisestä syntyneet jätteet. Taakan käytyä ylivoimaiseksi meren vastaanottokyky ei enää riittänyt, ja meri alkoi rehevöityä.

Itämeren valuma-alueella asuu noin 90 miljoonaa ihmistä. Meri on merkittävä kaupankäynnin alue, matkustusliikenteen väylä ja virkistäytymisen kohde.

Itämeren suojelua kehitettäessä on tärkeää kiinnittää huomiota myös meriturvallisuuteen. Noin 150 miljoonan öljytonnin kuljettamisessa vuosittain piilee suuri ympäristökatastrofin vaara.

Keskiviikkona annetut lupaukset Itämeren puhdistamiseksi syntyivät meren kannalta viime tipassa. Nyt on tärkeää valvoa sitä, että lupaukset eivät jää vain kauniiksi sanoiksi vaan niitä ryhdytään heti noudattamaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  8. 8

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää