Pääkirjoitus    |   merkintöjä

Pelko on hyvä bisnes palveluntarjoajille

Tilaajille

anna-liina.kauhanen@hs.fi Kirjoittaja on HS:n Skandinavian- kirjeenvaihtaja.

Maailma on täynnä kaikenlaisia uudenlaisia palveluita, joista osasta maksaisi oikein mielellään. Esimerkiksi siitä, että joku muu purkaisi reissusta tultua matkalaukun. Tai että tekstiviesti kertoisi oikean lääkeannoksen.

Espoossa on sellainen palvelu. Tekstari kertoo laboratoriokokeen tulosten valmistuttua, millä annoksella lääkitystä voi jatkaa. Palvelun saavat halutessaan ne kivenlahtelaiset ja espoonlahtelaiset, jotka ovat jo pitkään käyttäneet samaa verenohennuslääkettä ja tuntevat tautinsa. Palvelua kutsutaan itsesäätelyksi.

Sitten on palveluita, joista tulee lähinnä vihaiseksi mutta joista jonkun on silti joskus pakko maksaa, kun itsesäätely ei kerta kaikkiaan onnistu.

Otetaan esimerkiksi vaikka halpalentoyhtiö Ryanair. Se ryhtyy pian perimään maksua siitä, että matkustaja käyttää lentokoneen vessaa.

Vessamaksussa on jotain kieron nerokasta. Jos Ryanair saa sillä ohjattua matkustajat käymään tarpeillaan lentokentällä, se voi poistaa muutaman lentokoneiden vessoista ja sijoittaa niiden tilalle istuimia. Se voi siis myydä koneisiin vieläkin enemmän matkalippuja.

"Emme me halua veloittaa asiakkaitamme aiempaa enempää, me vain haluamme heidän käyttävän vähemmän vessoja", on Ryanairin toimitusjohtaja Michael O'Leary kommentoinut.

Lentomatkustajan vessamaksussa on kieron nerokkuuden lisäksi jotain, joka pistää vihaksi - ja jotain, joka saa miettimään. Miksi niin moni uusi palvelu liittyy tavalla tai toisella hätään?

Tukholmassa on puhelinpalvelu, johon voi soittaa, kun on yksin myöhään yöllä matkalla kotiin ja pelottaa.

Palvelu on varmasti tarpeen. Mielipidemittaus toisensa perään kertoo siitä, kuinka kaupunkilaisia pelottaa kulkea ihan kotinurkillaankin. Ja mikä mielenkiintoisinta, palvelu on Tukholman poliisin järjestämä.

Puhelimen toisessa päässä on vapaaehtoinen päivystäjä, jonka kanssa voi rupatella niitä näitä. Ja jos joku hyökkää kimppuun, juttelukaveri hälyttää paikalle poliisin. Poliisi ei lupaa saapuvansa paikalle sen nopeammin kuin muutoinkaan, mutta ainakin apua on tulossa.

Nattknappen-linja on auki perjantaisin ja lauantaisin iltayhdestätoista puoli neljään aamulla. Soittoja tulee kolmisenkymmentä yössä.

Vielä kertaakaan kenellekään ei ole tarvinnut hälyttää apua.

Mutta palvelua tarvitaan. Ja pelolla voi tehdä rahaa mitä moninaisimmilla tavoilla. Pelko on hyvä bisnes esimerkiksi kuntosaliyrittäjille.

Ruotsissa monet kuntosalit järjestävät ohjattuja ryhmäjuoksulenkkejä. Niille osallistuvat varsinkin naiset, joita pelottaa yksin lenkkipolulla.

Pelon lisäksi myös kiire ja stressi luovat uusia palveluntarpeita. Ja ennen kaikkea niiden yhdistelmä.

Mikä tunne onkaan, kun pelkää, ettei ehdi olla kunnollinen vanhempi. Tähän saumaan on tarttunut moni ruotsalaisyrittäjä.

Markkinoille on rynnännyt kymmeniä yrittäjiä, jotka tarjoavat uudenlaista ruokapalvelua: kotiin kuljetettuna valmiita ruokakasseja, joihin on koottu tykötarpeet ja reseptit terveellistä ja maukasta kotiruokaa varten. Valmistusaika puoli tuntia, ruoat kolmeksi päiväksi, hintaa yhdelle annokselle kertyy 4-6 euroa. Kotiovelle tuotuna.

Nerokasta. Kuka ei väsyneenä haluaisi jättää väliin kauppareissua väsyneiden lasten kanssa? Mutta samalla vähän surullista.

Missä suorituspaineiden ristitulessa sitä onkaan, kun kaivaa kotiin kuljetetusta kierrätyspaperikassista selleriä, parsaa ja kikherneitä, kun lapsille kelpaisivat kalapuikotkin? Ja itselle myös.

Uusien palveluiden - ja uusien työpaikkojen - luomisessa on yksinkertaistetusti kyse siitä, että saadaan kuluttaja ostamaan ensimmäistä kertaa jotakin, mitä tämä ei ole koskaan ennen hankkinut. Vieläpä niin, että hän huomaa hankkineensa jotain, josta kannattaa maksaa vielä uudemmankin kerran.

Harmi vain, että parasta bisnestä tehdään nyt sillä, ettemme ehdi tai uskalla itse.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää