Pääkirjoitus

Ylen remontista tuli outo sählinki

Tilaajille

Yleisradion hallinnon ja rahoituksen uudistus sai torstaina yllättävän käänteen. Hallitusryhmät olivat jo sopineet tulevasta hallintomallista. Viestintäministeri Suvi Lindén (kok) valotti julkisuudessa uudistuksen sisältöä ja kehui ratkaisua.

Torstaisessa tiedotustilaisuudessaan Lindén sitten ilmoittikin, ettei hän vie lakihanketta eteenpäin.

Syitä oli kaksi: sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä ei kuulemma löytänyt tapaa, jolla kaavailtu Yle-maksu olisi kompensoitu tasapuolisesti vähävaraisille. Tämän väitteen sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä (kesk) kumosi tiedotteessaan iltapäivällä.

Toinen, tärkeämpi syy oli se, että hallintouudistus ei olisi saanut pääoppositiopuolue Sdp:n tukea. Koska Yleisradio on eduskunnan alainen yhtiö, sen hallintomallilla tulee olla eduskunnan laaja tuki, Lindén perusteli. Tämä oli myös kokoomuksen ministeriryhmän päätelmä, ei yksin Lindénin.

Sdp:n kiivas vastustus kuultiin jo alkuviikosta. Eduskuntaryhmä olisi halunnut, että hallintoa uudistetaan Mika Lintilän (kesk) vetämän parlamentaarisen työryhmän yksimielisen esityksen pohjalta. Siinä hallintoneuvoston asema olisi säilynyt vähintäänkin entisellään. Työryhmä ei esittänyt mitään ulkopuolista valvontaelintä.

Nyt koko uudistus jää seuraaviin hallitusneuvotteluihin. Lindén tosin lohdutti, että uudistuksen toimeenpano ei sen vuoksi paljon lykkäänny.

Uudistus kyllä lykkääntyy paljonkin, jos tuleva viestintäministeri vie asiaa eteenpäin yhtä tarmokkaasti kuin Lindén on tehnyt.

Lintilän ryhmä jätti mietintönsä lähes vuosi sitten. Liikenneministeriössä on valmisteltu useampaa erilaista hallintomallia, ja valmistelua seuranneet ovat ihmetelleet, mitä ministeri oikein haluaa. Lindén on jättänyt vaikutelman, että häneltä itseltään on puuttunut asiasta näkemys tai ainakin se on vaihtunut tiuhaan tahtiin.

Hallituspuolueiden sopima versio Ylen hallintomallista olisi ollut vähintäänkin hyvä pohjaesitys, oikeastaan parempi kuin parlamentaarisen työryhmän esitys. Yleisradio tarvitsee ulkopuolisen julkisen palvelun neuvoston valvomaan, että yhtiö suorittaa sille laissa määrättyä julkista palvelua ja että se pysyy määritellyissä tehtävissään.

Uuden yleisradiolain lykkääntyminen on huono uutinen kaikille alan toimijoille: sekä Ylelle että yksityisille mediayhtiöille. Etenkin Ylen on vaikea suunnitella tulevaisuuttaan pitkäjänteisesti.

Yleisradio ja kaupalliset viestimet ovat viime vuosina kiistelleet siitä, mikä kuuluu Ylen toimintaan ja mikä ei. Vastakkainasettelusta pitäisi päästä pikaisesti eroon.

Koko viestintäala on keskellä historiansa suurimpia murrosaikoja, ja siihen sopeutuminen on riittävän haasteellista ilman alan sisäisiä riitojakin.

Selkeällä työnjaolla parannettaisiin sekä Yleisradion että muun median toimintaedellytyksiä.

Tulevassa Yle-laissa yhtiön julkisen palvelun tehtävä pitää määritellä niin yksiselitteisesti kuin se kiihtyvällä tahdilla muuttuvassa mediakentässä on mahdollista.

Yksi syy Lindénin päätökseen saattaa olla, että hän ei halua ottaa kontolleen päätöstä ristiriitaisen vastaanoton saaneesta Yle-maksusta.

Tekniikan kehityttyä yhä useampi kykenee laistamaan nykyisen tv-maksun, jolloin Ylen rahoitus uhkaa rapautua.

Jos hallitus ei löydä Yle-maksusta sosiaalisesti oikeudenmukaista mallia, jää Ylen rahoituksen vaihtoehdoksi vain budjettirahoitus. Mutta sekään ei ole ongelmaton. Silloin Ylen rahoitus olisi hallituksen ja eduskunnan hyvän tahdon varassa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  5. 5

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää