Pääkirjoitus

Vaalit ratkaistaan Uudellamaalla

Tilaajille

Puhemies Sauli Niinistön (kok) päätös olla asettumatta ehdolle seuraavissa eduskuntavaaleissa jättää Uudellemaalle yli 60000 ääntä ilman kohdetta. Vajetta tulee täyttämään muun muassa puheenjohtaja Jyrki Katainen, joka vaihtaa vaalipiiriä Pohjois-Savosta Uudellemaalle. Kataisen siirtyminen on luontevaa, sillä hänellä on koti Espoossa.

Ulkoministeri Alexander Stubbin odotetaan lähtevän ehdolle joko Helsingistä tai Uudeltamaalta. Oli vaalipiiri kumpi tahansa, Stubbista voi ennustaa yhtä valtakunnan ääniharavaa.

Kokoomus tarvitsee Stubbin keräämät äänet varmistaakseen vaalivoittonsa. Tosin Niinistökin olisi vielä kelvannut kokoomuksen listoille ääniä keräämään.

Myös muut puolueet haalivat tunnettuja ehdokkaita Uudellemaalle. Ympäristöministeri Paula Lehtomäki (kesk) siirtyy sinne Oulun vaalipiiristä, vaikka hänen asuntonsa sijaitsee kuntien rajojen siirron seurauksena nykyisin Helsingissä eikä Sipoossa.

Lehtomäenkin vaalipiirin valinnassa on käytetty tarkkaa poliittista harkintaa. Keskustalle on ollut lähes mahdotonta saada Helsingistä läpi kahta kansanedustajaa, ja Helsingissä on jo ehdolla kunta- ja hallintoministeri, puolueen puheenjohtajaksi ja pääministeriksi pyrkivä Mari Kiviniemi.

Mikäli Lehtomäki olisi asettunut ehdolle Helsingissä, jompikumpi naisministeri olisi ollut vaarassa pudota eduskunnasta. Sen sijaan Uudellamaalla tulevat jakoon Tanja Karpelan 5700 ääntä.

Uudellemaalle loikkaa myös perihelsinkiläinen vihreä oikeusministeri Tuija Brax. Vihreiltä uhkasi puuttua Uudeltamaalta vetävä kärkiehdokas, kun Heidi Hautala palasi viime kesänä EU-parlamenttiin.

Brax selitti vaalipiirin vaihtoa ylevämmillä perusteilla kuin vaalitaktikoinnilla: hän haluaa vaikuttaa koko Uudenmaan kehitykseen, Helsinki mukaan lukien. Se on aivan käypä perustelu, sillä maan suurin kasvukeskus tulisikin hahmottaa kokonaisuutena, etenkin liikenne- ja kaavoitusratkaisuissa.

Suurista puolueista Sdp:n tilanne näyttää kehnoimmalta. Puheenjohtaja Jutta Urpilainen päätti asettua ehdolle Vaasan vaalipiiristä. Eniten Sdp kaipaisi vetovoimaista miesehdokasta, kun veteraani Antti Kalliomäki jättää eduskunnan.

Puolueet asettavat parhaita ehdokkaitaan Uudellemaalle, koska sillä on vaalien kokonaistuloksessa suurempi merkitys kuin muilla vaalipiireillä. Vaalipiirissä asuu yli 650000 äänioikeutettua; viime eduskuntavaaleissa ääniä annettiin 465000. Ensi kevään vaaleissa Uudenmaan vaalipiiristä valitaan 35 kansanedustajaa, vajaa viidesosa eduskunnasta.

Kun pienemmissä vaalipiireissä siirtymät puolueesta toiseen ovat yhden edustajan luokkaa, Uudellamaalla tulos voi heilahtaa pari kolmekin paikkaa suuntaan tai toiseen. Viime vaaleissa kokoomus voitti Uudellamaalla kolme paikkaa, lähinnä Niinistön kaikkien aikojen suurimman eduskuntavaalien äänipotin ansiosta. Demarit menettivät kaksi ja keskusta yhden paikan.

Uudellamaalla suosittu ehdokas kerää helposti kunnioitusta herättävän äänisaaliin. Niinistön lisäksi esimerkiksi pääministeri Matti Vanhanen sai viime vaaleissa yli 24000 ääntä ja perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini lähes 20000 ääntä.

Uusmaalaisia ja helsinkiläisiä äänestäjiä hemmotellaan hyvillä ehdokkailla. Tarjolla on valtakunnallisesti tunnettuja poliitikkoja melkein jokaisesta eduskuntapuolueesta.

Toisaalta aika harva Helsingistä tai Uudeltamaalta valittu edustaja ajaa vaalipiirinsä asiaa eduskunnassa. Aiheet ovat valtakunnallisia. Kyllä pääkaupunkiseutukin tarvitsisi eduskuntaan oman alueen puolestapuhujia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Uusi avaus Pohjois-Korean umpikujassa: Ulkoministeri Tillerson neuvottelisi Kimin kanssa ilman ehtoja – ”Puhutaan vaikka säästä”

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää