Pääkirjoitus    |   vieraskynä

Ulkomaisissa yrityksissä on kasvupotentiaalia

Suomen on sitouduttava takaamaan ulkomaisille sijoittajille vakaa toimintaympäristö ja pidettävä lupauksensa kaikissa oloissa.

Tilaajille

Kirjoittaja on Suomen amerikkalaisen kauppakamarin johtaja sekä maabrändityöryhmän jäsen.

Markkina-alueen tulevaa kehitystä voi ennustaa tarkasti sen perusteella, kuinka paljon kiinnostusta ulkopuoliset osoittavat sitä kohtaan. Kasvu lisää kiinnostusta entisestään. Maat ja kaupungit etsivätkin parhaillaan keinoja, joilla ne voivat vastaanottaa virikkeitä rajojensa ulkopuolelta ja kommunikoida tehokkaasti muiden kanssa.

Harva alue luottaa enää vain omaan vetovoimaansa. Jopa Yhdysvallat on perustanut liittovaltiotasolle toimiston, joka etsii ja ohjaa suoria investointeja maailman suurimmille markkinoille.

Euroopassa on peräti 130 organisaatiota, joiden ainoana tehtävänä on houkutella kotipesäänsä suoria ulkomaisia investointeja. Eurooppaan tehtyjen investointien kokonaismäärä supistuu kuitenkin kaiken aikaa. Kilpailu investoinneista on raakaa ja kallista, eikä tuloksista ole takeita.

Investointien vastaanottaminen on erityisen tärkeää pienille markkinoille. Suomenkin talous tarvitsee kipeästi yrityksiä ja yksilöitä, jotka saavat aikaan kasvua. Kilpailussa investoinneista Suomi jää kuitenkin jatkuvasti jälkeen muista Pohjoismaista. Myös monet Itä-Euroopan maat ja Turkki ovat ulkomaisten investoijien suosiossa.

Huonoon menestykseen on monia syitä, emmekä pysty itse vaikuttamaan niihin kaikkiin. Jollakin aikavälillä Suomi kenties kuitenkin pystyisi parantamaan kansainvälistä näkyvyyttään ja paketoimaan tarjontansa fiksummin.

Panostukset on kohdistettava sinne, missä pystymme aktiivisesti vaikuttamaan lopputulokseen ja missä myös tuotto-odotukset ovat suurimmillaan. Tutkimusten mukaan paras tuotto saadaan olemassa olevista asiakassuhteista. Uuden asiakkaan hankkiminen maksaa myyjälle 5-10 kertaa niin paljon kuin nykyisen säilyttäminen. Vakioasiakas myös käyttää rahaa huomattavasti enemmän kuin ensikertalainen.

Suomessa toimii 3200 ulkomaista tytäryhtiötä. Niiden yhteenlaskettu liikevaihto on noin 89 miljardia euroa, ja ne työllistävät 243000 suomalaista. Luvut ovat kansainvälisessä vertailussa pieniä, mutta ne ovat Suomen talouden uudistumisen pesämuna. Tänne jo sijoittaneet kansainväliset yritykset ovat asiakkaita, joista Suomen on pidettävä kiinni.

Tytäryhtiöiden intresseissä on osallistua suomalaisen toimintaympäristön kehittämiseen. Niiden menestys riippuu Suomen menestyksestä. Tytäryhtiöt pitääkin nähdä partnereina.

Suomessa jo toimivat investoijat voidaan saada kehittämään Suomen taloutta kustannustehokkaasti, tarkasti ja vahvuuksiamme hyödyntäen, koska ne tunnetaan ja niiden kanssa voidaan tehdä yhteistyötä. Tytäryhtiöillä on myös pääsy sinne, missä Suomeen tehtävistä investoinneista tulevaisuudessakin päätetään: yritysten pääkonttoreihin.

Google hankki Haminasta entisen paperitehtaan ja tekee siitä palvelinkeskusta. Myös monet muut yritykset kertovat, että ne voisivat laajentaa toimintaansa esimerkiksi lisäämällä myyntikonttorinsa yhteyteen tutkimus- ja kehitysyksikön. Mahdollisuuksia ja kasvuhaluja on. Suomi on yllättävän kilpailukykyinen vaihtoehto, jos se vain on mukana kisassa.

Maassamme jo toimiville yrityksille on vakuutettava, että ne ovat tervetulleita jatkamaan panostuksia, innovointia ja työllistämistä. Suomen on sitouduttava takaamaan ulkomaisille sijoittajille vakaa ja ennustettava toimintaympäristö ja pidettävä lupauksensa kaikissa oloissa. Tyytyväiset vakioasiakkaat levittävät tehokkaasti sanaa kokemuksistaan.

Jokaisesta hyvästä ulkomaisesta sijoittajasta kannattaa pitää kiinni. On myös selvitettävä, mitä uutta annettavaa niillä olisi. Suomen tulisi päättää palvella nykyisiä ulkomaisia investoijia paremmin kuin mikään kilpailijamaamme. Siten voimme saada ne ostoksille yhä uudestaan.

Hyvästä sijoittajasta kannattaa pitää kiinni.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää