Pääkirjoitus

Romaniongelman hoito kaipaa EU:n patistusta

Tilaajille

Moni suomalainen tuntee Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätöksen vuodelta 1954, Brown vs. Board of Education. Päätöksellään korkein oikeus katsoi, että Yhdysvaltojen julkisissa kouluissa oppilaita ei saa jaotella eri kouluihin ihonvärin perusteella.

Päätös tuli tunnetuksi vuonna 1957, kun Little Rockin kaupungissa Arkansasissa osavaltion kuvernööri ei suostunut päästämään mustia oppilaita kaupungin kouluun. Presidentti Dwight D. Eisenhower patisti osavaltion tottelemaan oikeuden tahtoa lähettämällä kaupunkiin liittovaltion sotilaita.

Eurooppalaisten ei tarvitse hakea Atlantin takaa ja historiankirjan sivuilta tämän kaltaiseen dramatiikkaan johtanutta asetelmaa.

Romanian romanien ilmestyminen Suomeen kerjäämään ei ole täällä innostanut selvittelemään, mikä heidän lähtömaansa tilanne on. Miksi he kerjäävät?

Euroopan unionilla, YK:lla ja Maailmanpankilla on tarjolla tilastotietoja Itä-Euroopan romaneista. Slovakiassa vain kolme prosenttia romaneista päättää keskiasteen koulutuksen. Bulgarian romaneista työttömänä on 60 prosenttia. Romanian romaneista kaksi kolmesta asuu taloudessa, jonka ansiot vuorokaudessa ovat alle kolme euroa. Elinajanodote on noin kymmenen vuotta alempi kuin valtaväestöllä.

Eräissä Itä-Euroopan maissa romanilapsia ohjataan kehitysvammaisten kouluihin. Heidän vanhemmillaan ei ole mahdollisuutta - eikä ehkä haluakaan - panna vastaan, sillä nämä koulut tarjoavat ilmaista ruokaa ja vaatteita. Tavallisissa kouluissa taas saattaa olla romanilapsille varattu sivurakennus.

Kerjääminen on vain seuraus todellisesta ongelmasta, joten EU:n ja unionin jäsenmaiden tulisi puuttua Itä-Euroopan romanien köyhyyteen ja kurjuuteen.

Toisin kuitenkin toimitaan. Lännessä käytetään paljon energiaa sen pohtimiseen, miten romanit saataisiin pois silmistä. Idässä, heidän lähtöseuduillaan, käytetään vähän energiaa tilanteen muuttamiseen.

EU käyttää erottelun murtamiseen voiman asemesta rahaa. Unionin sosiaalirahasto varasi hädänalaisten ihmisryhmien olojen kehittämiseen 2,25 miljardia euroa vuosille 2007-2013.

Tästä summasta Romania on käyttänyt vain yhden prosentin ja Bulgaria viisi. Jos raha ei kelpaa, taitaa olla niin, että näillä mailla on romanien olojen kehittämiseen vähemmän tahtoa kuin perusteita.

EU:n on jo aika patistaa näitä maita liikkeelle. "Liittovaltion joukkoja" ei tarvita, mutta unionilla on taloudellisia kiristyskeinoja.

Osasyy romanien kohteluun on myös Itä-Euroopan romanien omissa yhteisöissä, mutta jos tarjolla olisi muukin tie kuin kerjuu, kulttuuriin kuuluva eristäytymisen paine voisi heikentyä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää