Pääkirjoitus    |   merkintöjä

Ennustusvirheestä ei pidä rangaista

Tilaajille

paavo.rautio@hs.fi

Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Talousennustajia on viime aikoina syytetty siitä, että he eivät osanneet kertoa sen paremmin nurkan takana odottavasta taantumasta kuin nurkan takana odottavasta elpymisestäkään.

Syytettyjen puolustuspuheen ydin on, että talouden tulevaisuutta on aivan yhtä vaikea ennustaa kuin minkä tahansa muunkin elämänalueen tulevaisuutta. Äkkikäänteitä ei voi tietää ennakolta, mutta hitaasti liikkuvaan maaliin osuu tarkasti. Seuraavan kuukausipalkan osaa arvioida, mutta lauantain lottovoittoa ei.

Talousennustajien lisäksi päättäjien hampaissa ovat pari viime vuotta olleet luottoluokituslaitokset. Ne pitivät monien nyt heikoiksi osoittautuneiden rahoitustuotteiden ja euromaiden luokituksia pitkään erittäin hyvinä. Luokitusyhtiöiden katsotaan olevan osasyyllisiä finanssimarkkinoiden kuplan kasvattamiseen ja siihen, että muutamat euromaat saivat lainaa talouskuntoonsa nähden liian pienellä korolla.

Myöhemmin luokittajat heikensivät äkkiliikkeellä esimerkiksi Kreikan ja Irlannin luokituksia. Sen seurauksena Kreikka ei saanut enää kohtuuhinnalla lainaa markkinoilta. Maa joutui umpikujaan, ulkopuoliset hälytettiin apuun, Kreikan pelastusoperaatio vaikeutui, ja EU-päättäjät suuttuivat luokittajille.

EU:n puheenjohtajamaan Belgian valtiovarainministeri Didier Reynders on pohtinut mahdollisuutta, että luottoluokittajia rangaistaisiin arvioista, joiden voidaan jälkikäteen osoittaa olleen virheellisiä. Reyndersin mukaan näin voitaisiin saada luokittajien työhön vastuullisuutta.

Jos talousennustajien puolustuspuheessa on järkeä, Reyndersin idea tarkoittaa vähän samaa kuin se, että pieleen menneistä veikkausvihjeistä tulisi rangaistus.

Myöhemmän historiankirjoituksen valossa luokittajille pitäisi oikeastaan antaa sakot siitä, että ne tekivät liian pitkään ja liian positiivisia arvioita ongelmamaista.

Kahdesta kritiikkiä keränneestä ongelmasta - liian hyvistä luokituksista ja luokitusten äkillisestä heikentämisestä - ensimmäinen oli vaarallisempi.

Rankaisu katteettomasta optimismista tuntuisi kuitenkin oudolta, rankaisu katteettomasta pessimismistä taas kostolta.

Parempi tie on lisätä arvioiden objektiivisuutta ja avoimuutta sekä välttää jääviysongelmia.

Maaluokituksissa ei pääse puhtaaseen objektiivisuuteen. Mutta sekin auttaisi, että arviointien pohjaksi rakennettaisiin portaikko, jolla maat etenisivät luokituksesta toiseen talouden mitattavien tunnusmerkkien mukaan. Jos jotain maata kohdeltaisiin eri tavalla kuin muita, luokittajan olisi perusteltava, miksi näin menetellään.

Joka tapauksessa luokittajilta voidaan vaatia suurempaa avoimuutta ja unionille voidaan vaatia mahdollisuuksia luokittajien valvontaan.

Jääviyden uhka kasvaa, kun maan talous alkaa yskiä mutta taudin vaarallisuudesta ei ole täyttä varmuutta.

Kun luokittajat saavat palkkionsa luokitusten kohteilta, epäselvässä tilanteessa kohde voi saada suopean kohtelun.

EU-johtajat näkevät jääviyttä erityisesti siinä, miten Yhdysvaltoja arvioidaan. Kaikki kolme suurta luokittajaa - Standard & Poor's, Moody's ja Fitch - ovat amerikkalaisia, ja Yhdysvalloilla on aina paras luokitus, tapahtuipa maan taloudelle mitä tahansa.

Ainoa ulospääsy ongelmasta olisi ei-kaupallisen luokittajan perustaminen.

Jos EU sitä haluaa, sen ei tarvitse aloittaa työtään aivan alusta: unionin tilastoviranomaisella Eurostatilla on jäsenmaiden talousoloista vähintään yhtä tarkat tiedot kuin luokittajilla.

Tiedon määrä vain lisääntyy, kun EU-maat alkavat sovitusti lähettää Brysseliin etukäteen tietoa budjettisuunnitelmistaan.

Ja jos komission toive talouskurin kiristämisestä toteutuu, talousolojen tuntemus kasvaa entisestään, kun vajeisiin sortuneen maan on sakot välttääkseen kerrottava tarkkaan, miten ja missä ajassa se aikoo suuntaansa muuttaa.

Mutta osataanko Brysselissäkään ennustaa silloin, kun ennustuksella olisi arvoa - äkkikäänteiden edellä?

Äkkikäänteitä ei voi tietää ennakolta, mutta hitaasti liikkuvaan maaliin osuu tarkasti.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää