Pääkirjoitus

Ilotulitteiden tarkastuksen pitää olla varmoissa käsissä

Tilaajille

Vuodenvaihdetta on edeltänyt huolestuttava keskustelu ilotulitteiden turvallisuudesta. Kävi ilmi, ettei suuri maahantuoja ollut toimittanut ilotulitteiden turvallisuutta valvovalle Turvatekniikan keskukselle (Tukes) kaikkia vaadittavia dokumentteja eikä ilotulitteilla ollut tehty koeammuntoja sillä tavoin kuin viranomaiset olettivat. Lisäksi Aamulehden teettämässä testissä yhdestä ilotulitteesta löytyi terveydelle vaarallisia kiellettyjä aineita.

Ilotulitteet ovat erikoinen tuote, ja niiden kauppa ja maahantuonti ovat erikoinen toimiala.

Ilotulitteet ovat monille tärkeä tapa juhlistaa vuoden vaihtumista, ja niiden ampuminen on usein uudenvuodenyön huipentuma. Mutta ilotulitteet ovat myös räjähteitä, jotka voivat aiheuttaa elinikäisen vamman. Muistissa on yhä, miten Komet Bomb -ilotulite vuonna 1996 vammautti 260 ihmistä.

Ilotulitteiden laatu on tärkeä asia, koska niitä ampuvat ihmiset eivät ole räjähteiden asiantuntijoita ja valitettavan usein lapset häärivät aivan vieressä, kun tulitteita ammutaan taivaalle.

Ilotulitteiden testaus kuuluu säädösten mukaan valmistajalle ja maahantuojalle. Tukes tarkastaa, että myyntiin tulevat tulitteet on valmistettu ja testattu asianmukaisesti.

Ongelma on, että ilotulitteet ovat kaupoissa myytävinä vain muutaman päivän ennen vuodenvaihdetta ja tulevat maahantuojillekin vasta noin kuukausi ennen lyhyttä sesonkia. Näin maahantuojille jää niukasti aikaa tehdä tarpeelliset testit ja viranomaisille vielä vähemmän aikaa tarkastaa paperit, puhumattakaan siitä, että Tukesilla olisi aikaa kunnolla tarkastaa kauppojen valikoimia.

Nykyinen kansallinen tarkastusjärjestelmä muuttuu, kun EU:n pyrotekninen direktiivi nyt tulee voimaan. Vastedes ilotulitteiden maahantuojan tarvitsee hyväksyttää ilotulite vain yhdessä EU-maassa, minkä jälkeen sitä saa kaupata koko EU:n alueella. Kansallisen viranomaisen tehtäväksi jää myynnissä olevien tuotteiden turvallisuuden ja laadun tarkkailu.

Uuden EU-direktiivin idea perustuu ulkopuolisiin sertifioituihin tarkastajiin. Sekä ilotulitteiden valmistajan että niiden maahantuojan pitää tarkistuttaa ilotulitteiden valmistus ja kunto ulkopuolisilla riippumattomilla tarkastuslaitoksilla. Tarkastuslaitoksen pitää ensin läpäistä kansallinen seula ja sitten saada EU:n komissiolta toimilupa.

Suomessa kansallisen esivalmistelun tekee työ- ja elinkeinoministeriö. Koska viranomainen ei voi olla sertifioitu tarkastaja, Suomessa on vain yksi mahdollinen ilotulitteiden tarkastuslaitos, Puolustusvoimien teknillinen tutkimuslaitos, mutta sitäkin uhkaa lakkauttaminen.

Kauaksi on tultu niistä ajoista, kun viranomainen testasi ja hyväksyi myynnissä olevat ilotulitteet. Nykyisessä sisämarkkinamaailmassa on vain luotettava, että kaikki toimivat EU:ssa samojen periaatteiden mukaan. Talousliiton repeily on ikävä muistutus siitä, että valehtelu ja huono hallinto eivät Euroopan unionissakaan ole tuntematon asia.

Toinen huolen aihe ovat Tukesin voimavarat ja valtuudet. Tukes on joutunut vähentämään henkilökuntaansa valtion tuottavuusohjelman vuoksi muutamassa vuodessa 120 hengestä yli kymmenellä prosentilla. Samaan aikaan pieni laitos on "alueellistettu" Helsinkiin ja Tampereelle. Näin Tukesin, jonka tehtäväkenttä vastedes yhä laajenee, on mahdotonta lisätä voimavaroja ilotulitteiden tarkastukseen, vaikka tarvetta olisi. Ihmisten turvallisuudesta on huolehdittava vain muutaman virkamiehen voimin. Tosin Tukesissa korostetaan, että ilotulitteiden turvallisuudesta ainakin puolet on sitä, että niitä osataan käyttää oikein, ja valistustyötä tekee Tukesissa oma organisaationsa.

Tukesin valtuuksiakin pitäisi laajentaa. Viranomaisen mahdollisuudet tarkastaa myyntiin tulevat tuotteet paranisivat, jos Tukesilla olisi yksiselitteinen oikeus tehdä tarkastuksia maahantuojien varastoihin. Nyt tarkastajat saavat käydä läpi vain kaupoissa olevia tulitteita.

Jos alan tuotteiden luotettava tarkastaminen osoittautuu ylivoimaiseksi tehtäväksi, kansallisella lainsäädännöllä pitää rajoittaa sitä, millaisia ilotulitteita maassa saa myydä. Esimerkiksi Norja ja Tanska ovat tässä Suomea tiukempia.

Ihmisten turvallisuudesta on huolehdittava vain muutaman virkamiehen voimin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää