Pääkirjoitus    |   vieraskynä

Yritysten pitäisi tehostaa alihankintaansa

Yritykset voivat säästää suuria summia ostamalla tarvitsemansa materiaalit ja palvelut halpamaista.

Tilaajille

Lundmark on Konecranes Oyj:n toimitusjohtaja ja Suomen Teknologiateollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja. Eloranta on Aalto-yliopiston professori.

Yritysten kilpailukyky vaikuttaa jokaisen suomalaisen elämään. Kun yritykset menestyvät ja tekevät voittoa, työllisyys paranee ja yritysten maksamat yhteisöverot kasvavat. Verotuloja kertyy myös työntekijöiden ansiotuloista ja omistajien pääomatuloista. Työntekijöiden ostovoiman kasvu kanavoituu kulutukseen ja säästämiseen, ja elintaso paranee.

Yksi kilpailukyvyn lähde piilee yritysten ja julkisten organisaatioiden kyvyssä hankkia tarvitsemansa materiaalit ja palvelut mahdollisimman edullisesti.

Kahden viime vuosikymmenen aikana globalisaatiosta on tullut arkipäivää kaikilla toimialoilla. Nykyisin yritykset tekevät itse vain ydinosaamisalueensa hyödykkeet ja ostavat muualta niitä, joiden tuottamisen toiset osaavat paremmin. Sopivia materiaalien ja palveluiden toimittajia on kohtalaisen helppoa löytää lähes mistä maailman kolkasta tahansa.

Alhaisen kustannustason maissa toimivat alihankkijat pääsevät vuodesta toiseen yhä halvempiin hintoihin, jotka ovat merkittävästi alle tavanomaisten kustannusten. Samalla myös niiden länsimaiset kilpailijat voivat alentaa hintojaan ja parantaa palveluaan.

Globaali hankinta saattaa pienentää myytävien lopputuotteiden kokonaiskustannuksia jopa kymmenellä prosentilla. Tällainen säästö on yleensä saavutettavissa varsin mitättömin investoinnein ja ilman irtisanomisia. Mahdollisuuksia kustannussäästöihin on kaikkialla suomalaisessa yritystoiminnassa ja myös julkisella sektorilla.

Tutkimusten mukaan hankintojen osuus on tyypillisesti 60-70 prosenttia yrityksen liikevaihdosta. Suomessa hankintojen kustannukset ovat yleensä moninkertaiset verrattuna omiin tuotantokustannuksiin. Valitettavasti vain harva yritys on oivaltanut, että sen hyödykkeiden tuottamisessa tarvittavat resurssit sijaitsevat nykyään ensisijaisesti omien ovien ulkopuolella.

Yrityksen kustannustehokkuus ja innovatiivisuus riippuvat vahvasti sen kyvystä hyödyntää materiaalien ja palveluiden toimittajien kustannustehokkuutta ja innovatiivisuutta. Hyvien toimittajasuhteiden positiivinen vaikutus yrityksen tulokseen on lähes yhtä suuri kuin hyvien asiakassuhteiden.

Suomessa esimerkiksi Nokia, Kone ja Konecranes ovat saavuttaneet merkittäviä vuosittaisia kustannussäästöjä yhdistämällä hankintojaan, kilpailuttamalla toimittajia ja kehittämällä suhteitaan valitsemiensa toimittajien kanssa. Suomalaisten yritysten kilpailukyvyn turvaamiseksi koko yrityskenttä pitäisi saada aktivoitumaan hankintatoiminnan kehittämisessä.

Myös julkisen sektorin hankintatoimen kehittäminen on tärkeää. Julkisten hankintojen määrän on arvioitu olevan noin 22 miljardia vuodessa. Viiden prosentin vuotuinen säästö olisi miljardin euron luokkaa. Kehityskeinot ovat samat kuin yksityisellä sektorilla: parhaiden toimittajien etsiminen, hankintojen keskittäminen sekä tehokas kilpailuttaminen ja logistiikka.

Kilpailutus edistää tuotteiden ja palveluiden houkuttelevuutta, kustannustehokkuutta, toimitusvarmuutta, riskien hallintaa ja laadun varmistusta. Ammattitaitoisella hankinnalla ulkoisten resurssien käyttö sekä alihankkijoiden tekemät innovaatiot saadaan hyödynnettyä mahdollisimman tehokkaasti.

Hankintatoimen osaajista on huutava pula. Alan ammattilaisten tulee olla hyvin koulutettuja moniottelijoita. Heidän pitää ymmärtää tekniikkaa, liiketoimintaa, suhdetoimintaa, tuotantoa ja ihmisten johtamista. On pystyttävä hallitsemaan laajaa sisäistä ja ulkoista verkostoa ja optimoimaan hankinnan vaikutuksia organisaation liiketoiminnan tuloksiin.

Kun liiketoimintamallit muuttuvat, hankintatoimesta tarvitaan uutta tietoa. Siksi myös alan tutkimusta on lisättävä. Julkisista rahoittajista Tekes on jo käynnistänyt joukon tutkimus- ja kehitysprojekteja, joita toteutetaan yhteistyössä yritysten ja tutkimuslaitosten kanssa.

Viisitoista vuotta sitten telekommunikaatioalalla oli suuria ongelmia hallita globaaleja logistiikkaverkkoja. Silloin Nokia ja suomalaiset tiedemiehet loivat muutamassa vuodessa maailman parhaan tavan suunnitella ja johtaa globaaleja toimituksia.

Nyt olisi taas mahdollista tehdä historiaa ja luoda suomalaisille yrityksille ja julkisille organisaatioille maailman paras tapa tehdä hankintoja mahdollisimman tehokkaasti.

Mahdollisuuksia kustannussäästöihin on myös julkisella sektorilla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää