Pääkirjoitus    |   merkintöjä

Musta tuntuu, että mä syytän

Tilaajille

heikki.aittokoski@hs.fi

Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimituksen esimies.

Jos siirtyy eduskuntatalosta noin 4300 kilometriä viivasuorasti etelään, päätyy Libyan ja Egyptin rajalle, keskelle Saharan autiomaata. Katsoin kartasta. On alkanut tuntua, että siellä Suomen olisi hyvä.

Suomi voisi vastata jonkin libyalaisen hiekkadyynin turvallisuudesta (kansainväliset velvoitteet olisi hoidettu), sitten työntää päänsä hiekkaan ja vaieta ikiajoiksi. Eikä kukaan huomaisi mitään.

Huhtikuun eduskuntavaalien alla tuntuu, että Suomi on käpertynyt itseensä. Eivät ne oikeasti ole eduskuntavaalit, ne ovat nurkkakunnallisvaalit. Ja myönnetään oitis: nämä ovat musta tuntuu -juttuja. Mutta siltä musta tuntuu.

Olen ollut päättyvällä vaalikaudella eduskuntatöissä vain kerran, joten otokseni on kaukana kattavasta. Mutta musta tuntuu, ettei kansanedustajia kiinnosta ulkomaailma.

Seurasin lokakuussa 2009 eduskunnan Afganistan-keskustelua. Afganistan oli silloin niin kuin nytkin kriittisessä vaiheessa, eikä mikään suomalainen sitoumus ole kansainvälisesti yhtä tärkeä. Keskustelussa ei ollut mitään vikaa - paitsi että siihen osallistui alle kuudesosa kansanedustajista.

Osallistujamäärää taisi latistaa torstai-ilta. Kansanedustajilla oli mahdollisuus lähteä pitkän viikonlopun viettoon. Se jatkuu yhä, musta tuntuu, ja koko Suomi on mukana.

Näistä perussuomalaisista on viime aikoina kohkattu. Ihan kuin kyse olisi puolueesta. Ei ole. Musta tuntuu, että kyse on paljon isommasta asiasta.

Perussuomalaisuus on asenne, ja siksi on vain luontevaa, että sillä on oma puolue. Kaikin mokomin, antaa mennä. Elämme demokratiassa.

Kirjoitan tätä kirjoitusta Euroopan unionin neuvoston rakennuksessa Brysselissä. On perjantai-iltapäivä, ja EU:n huippukokous on päättynyt.

Luojan kiitos Suomi kuuluu unioniin. Musta tuntuu, että hallitus ei muuten voisi niin tehokkaasti pitää Suomea loitolla Euroopan asioista, kuten nyt vaikka Portugalista tai Libyasta.

Ruotsissa alkoi YK:n viimeviikkoisen Libya-päätöslauselman jälkeen heti keskustelu osallistumisesta sotilasoperaatioon. Ruotsin sotilaallinen mukanaolo ei vieläkään ole pois suljettua. Suomessa tällaisesta ei ole puhettakaan.

Mari Kiviniemi (kesk) onnistui Brysselissä puhumaan Suomen euroaluetta koskevien takausvastuiden kasvattamisesta niin monimutkaisella pankkilatinalla, että musta alkoi tuntua, että musta on valkoinen.

Oma häpeäni, tietysti, jos en tajua pankkilatinaa. Sen tosin tajuan, että Suomen itsensäetäännytys kaikissa maailman asioissa selittyy osin vaalien läheisyydellä.

Olen rampannut EU-kokouksissa pitkälti toistakymmentä vuotta, ja nyt törmäsin uutuuteen: journalistikollegat eri puolilta Eurooppaa ovat yhtäkkiä tosi kiinnostuneita Suomen sisäpolitiikasta.

Musta tuntuu, ettei kiinnostus ole eduksi Suomen imagolle. Hällä väliä, Suomen ulkomainen imagohan tapahtuu ulkomailla.

Mitään erillistä perussuomalaista puoluetta ei edes tarvittaisi, koska me olemme kaikki perussuomalaisia. Pelkäämme globalisaatiota niin paljon, että seuraava eduskunta voisi kieltää sen viiden kuudesosan määräenemmistöllä.

Suomalaiset elävät ihan omassa irrallisessa todellisuudessaan. Se ilmenee myös poliittisessa retoriikassa, joka on täysin vailla historiantajua. Viimeksi perjantaina hienoa perussuomalaista asennetta osoitti Osmo Soininvaara (vihr), joka haukkui perussuomalaisia "politiikan parasiitiksi".

Näitä saa pudotella Suomessa ihan rauhassa. Mitäs sillä on väliä, että loiseläin oli kansallissosialistien suosima luonnehdinta juutalaisista.

Tai siis, löytyyhän vertailukohta lähempääkin. Ei siitä ole kuin muutama viikko, kun Muammar Gaddafi luonnehti vastustajiaan rotiksi ja torakoiksi. Gaddafikin tunnustaa vihreää väriä.

Vihreistä puheen ollen. Musta tuntuu, että kaikki, mitä maailmassa tapahtuu, pitäisi sulkea pois Suomesta, paitsi ydinvoima, koska ei siitä ole tarvetta keskustella, kun ei voi tapahtua meillä, musta tuntuu.

Pelkäämme globalisaatiota niin paljon, että seuraava eduskunta voisi kieltää sen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää