Pääkirjoitus    |   vieraskynä

Öljyntorjunta ja jäänmurto voidaan yhdistää

Konvertoimalla jäänmurtajia uusiin tehtäviin sopiviksi voidaan säästää kymmeniä miljoonia euroja.

Tilaajille

Kirjoittaja on Arctia Shipping -erikoisvarustamon toimitusjohtaja.

Viime vuosina öljyonnettomuuksien riski Suomen merialueilla on moninkertaistunut. Suomenlahden öljykuljetusten määrä on lisääntynyt ja lisääntynee myös lähivuosina merkittävästi, kun Venäjällä saadaan valmiiksi Ust-Lugan satama.

Riski on tunnistettu laajalti. Viranomaiset ja useat vapaaehtoisjärjestöt tekevätkin ansiokasta työtä riskin hallinnoimiseksi.

Ympäristöministeriön mukaan Suomen kapasiteetti öljyntorjunnassa ei kuitenkaan ole vielä riittävä. Öljyntorjuntaa koordinoivan Suomen ympäristökeskuksen mukaan Suomenlahden öljyntorjunnassa pitäisi pyrkiä 30000 kuutiometrin vuorokautiseen keräyskapasiteettiin. Saaristomerellä kapasiteetin olisi oltava 20000, Selkämerellä ja Perämerellä 5000 kuutiometriä.

Rannikollamme on yhteensä seitsemäntoista suurta öljyntorjuntaan käytettävää alusta. Ympäristökeskus on arvioinut niiden yhteenlasketuksi keräyskapasiteetiksi noin 6500 kuutiometriä. Kapasiteetti kasvoi kertaheitolla 2000 kuutiometrillä, kun jäänmurtaja Kontio konvertoitiin heinäkuussa 2010 öljyntorjuntakykyiseksi.

Ympäristöministeriön mukaan lisätarvetta on vielä noin kuudelle alukselle, joiden tankkien kapasiteetti on 1000 kuutiometriä. Uutena tällainen alus maksaa noin 50-60 miljoonaa euroa, joten kokonaisinvestointi uusiin aluksiin olisi arviolta 300-360 miljoonaa euroa. Tähän on vielä lisättävä vuotuiset käyttökustannukset.

Jäänmurrossa talvi on jälleen muistuttanut luonnonvoimien ankaruudesta. Pitkien pakkasten paksuntamat jäät ovat kasautuneet kovien tuulten vuoksi erityisesti Merenkurkussa erittäin vaikeiksi ahtojäävyöhykkeiksi, minkä vuoksi jäänmurtajilla on kyetty avustamaan alueella liikennöiviä aluksia vain yksi kerrallaan.

Liikenneviraston tavoite jäänmurron odotusajoille on 4 tuntia. Helmikuussa se ylittyi roimasti: tilastot osoittivat 7,6 tunnin keskimääräistä odotusaikaa.

Nykyisten jäänmurtajien keski-ikä on noin 27 vuotta, ja koko aluskannan elinkaari on päättymässä 2020-luvun alkupuolella. Vuonna 1954 valmistunut Voima on korvattava jo aiemmin.

Ilmatieteen laitoksen ennusteiden mukaan jäänmurtajia tarvitaan alueellamme vielä useiden vuosikymmenten ajan. Perämeren alueen tuotantolaitosten toiminta jatkuu, ja kaivosteollisuuden odotetaan tuovan lisää kuljetettavaa. Uuden jäänmurtajan hinta on noin 100-120 miljoonaa euroa, joten edessä on mittava investointiohjelma.

Öljyntorjunnan ja jäänmurron tarpeet on mahdollista yhdistää kansantaloudellisesti tehokkaalla tavalla. Uusien öljyntorjunta-alusten hankkimisen sijaan nykyisiä jäänmurtajia on mahdollista konvertoida öljyntorjuntakäyttöön Kontion mallin mukaisesti - mikä onkaan talvella parempi alus öljyntorjuntaan kuin jäänmurtaja. Myöskään uusia jäänmurtajia ei välttämättä tarvita enempää kuin neljästä kuuteen.

Ensi vaiheessa voidaan konvertoida kahdesta neljään nykyistä jäänmurtajaa. 50-60 miljoonan euron investoinnin sijaan selvitään noin 5 miljoonan euron konvertointikustannuksilla yhtä alusta kohden. Koska alukset ovat suuria, ympäristöministeriön esittämä aluskohtainen 1000 kuutiometrin lisäkapasiteetti on helposti saavutettavissa tai jopa ylitettävissä.

Euroopan meriturvallisuusviraston toimeksiannosta jäänmurtajiemme merihenkilöstö on jo lähes kokonaisuudessaan saanut öljyntorjuntaan tarvittavan koulutuksen. Valmiuden ylläpitoon ja alusten operointiin ei tarvitse rekrytoida eikä kouluttaa lisähenkilöstöä, ja ylläpidosta syntyvät lisäkustannukset ovat uusiin investointeihin verrattuna minimaaliset.

Telakkamme ovat nykyisin erinomaisen toimintakykyisiä, joten pikaiset investoinnit vaikuttaisivat myönteisesti myös työllisyyteen.

Mittava öljyntorjuntajäänmurtajien investointiohjelma tulee jakaa pitkälle aikajaksolle. Ohjelma on syytä käynnistää hyvissä ajoin ennen nykyisten jäänmurtajien elinkaaren päättymistä.

Samalla on aloitettava budjetti- ja hallituskaudet ylittävä investointiohjelma jatkuvuuden turvaamiseksi. Syntyvien säästöjen perusteella päättäjien on helppo sitoutua ohjelmaan.

Pikaiset investoinnit vaikuttaisivat myönteisesti myös työllisyyteen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää