Pääkirjoitus    |   MERKINTÖJÄ

Miten Assange tuhoaa Wikileaksia

Tilaajille

kari.huhta@hs.fi

Kirjoittaja on HS:n ulko- ja

turvallisuuspolitiikan toimittaja.

Tietovuotoon tarvitaan ensin salaisuus, ja niitä maailmassa riittää. Australialaisen Julian Assangen johtama Wikileaks-järjestö on tullut maailmankuuluksi vuotamalla muiden salaisuuksia. Nyt Assange on kompastumassa omaan salaisuuteensa, jonka muut ovat vuotaneet.

Vuodenvaihteessa Assangen tilanne oli ristiriitainen. Wikileaks oli paljastanut röykkiöittäin Yhdysvaltain salaisia asiakirjoja Irakin ja Afganistanin sodista. Kruununa olivat Yhdysvaltain ulkoministeriön 250000 diplomaattisähkettä, joista löytyy uutta tietoa vieläkin - puoli vuotta ensimmäisen erän julkistamisen jälkeen.

Samaan aikaan Assange kävi oikeutta Britanniassa torjuakseen luovutuksen Ruotsiin, missä häntä halutaan kuulustella epäiltynä kahdesta raiskausrikoksesta. Sen lisäksi Assangen oikuttelevaksi ja narsistiseksi kuvailtu toiminta hajotti hänen lähipiiriään ja rikkoi suhteita asiakirjojen julkaisuun osallistuneisiin lehtiin.

Assange ryhtyi toimiin suojellakseen itseään ja Wikileaksia, jotka ovat pitkälti sama asia. Assange on rakentanut Wikileaksin julkisuuskuvan puhtaasti itsensä varaan.

Tammikuussa Assange marssi Wikileaksin työtilaan Englannin itäosassa sijaitsevaan kartanoon. Kartano on oikeuden päätöksellä hänen asuinpaikkansa niin kauan kuin luovutuspyynnön käsittely on kesken.

Assange jakoi paikalla olleille noin kymmenelle Wikileaksin työntekijälle ja avustajalle sopimukset, joilla heidän piti sitoutua salaamaan kaikki tietonsa Wikileaksin toiminnasta ja aineistosta. Rangaistus salaisuuksien paljastamisesta oli jopa 12 miljoonaa puntaa (noin 13,5 miljoonaa euroa). Salassapito koski myös itse sopimusta.

Kaikkien piti allekirjoittaa sopimus saman tien, Assangen mukaan luotettavuuden osoittamiseksi. Ainakin nuori datatiedon keräämisen asiantuntija James Ball kieltäytyi, ja siksi tapahtumien kulku on tiedossa.

Brittilehti The Guardianin tutkivaksi toimittajaksi siirtynyt Ball kertoo netissä julkaistussa kolumnissaan, että painostus sopimuksen allekirjoittamiseksi jatkui seuraavaan päivään. Kun hän ei suostunut siihen, myös jotkut muut vaativat sopimuspapereita takaisin, mutta Assange ei antanut niitä.

Lähtiessään Wikileaksista Ball piti allekirjoittamattoman sopimuspaperin mitä ilmeisimmin itsellään. Lopulta brittijuristi David Allen Green julkaisi sen kokonaisuudessaan blogissaan New Statesmanin nettisivuilla viime viikon keskiviikkona. The Guardian julkaisi Ballin kolumnin seuraavana päivänä. Wikileaksin edustajat eivät ole kyseenalaistaneet sopimustekstin aitoutta.

Salassapitosopimus sopii hyvin siihen, mitä Julian Assangen toiminnasta on aiemmin kerrottu.

Assange on vaatinut vuodettujen dokumenttien arviointiin ja julkaisemiseen osallistuneilta tiedotusvälineiltä sokkeloisia salausjärjestelyjä. Hän on toistuvasti uhannut haastaa muita oikeuteen Wikileaksille vuodetun tiedon vuotamisesta. Oikeusprosesseja ei ole vireillä.

Helsingin Sanomat ei ole ollut Wikileaksin yhteistyökumppani vaan sai vuotetut diplomaattisähkeet käyttöönsä norjalaisen Aftenpostenin avustuksella.

Assange on ollut erityisen tarkka itseään koskevasta julkisuudesta. Suhteet The New York Timesiin hyytyivät, kun lehti julkaisi Assangesta kriittisen henkilökuvan. Päätoimittaja Bill Kellerin kirjoittama yksityiskohtainen kuvaus yhteistyöstä katkaisi ne lopullisesti.

Seuraavaksi suhteet katkesivat The Guardianiin, jonka toimittajat kirjoittivat Assangesta erinomaisen kirjan. Siinä painotetaan myös hänen saavutuksiaan.

Assangen toiminnan vaikuttavuudesta ei ole epäilystäkään. Itse olen saanut tilaisuuden kaivaa Wikileaksin vuotamista diplomaattisähkeistä esille tietoa yhtä lailla Suomen ja Yhdysvaltain suhteista kuin Bahrainin kuningashuoneen asemasta kansan vyöryessä saarivaltion kadulle.

Kyse ei ole sähkeistä vaan Assangesta ja hänen luomastaan henkilökultista.

Wikileaksia tukevat sivustot ovat keskittyneet uutisoimaan Assangesta varsin kritiikittömästi. Ylistys ulottuu Wikipediaan, jonka ei pitäisi olla sukua Wikileaksille. Englanninkielinen teksti Assangesta on ylistyskirjoitus, johon eivät mahdu sen enempää The New York Timesin ja The Guardianin kriittiset arviot kuin Wikileaksin riveistä lähteneiden aktivistienkaan näkemykset.

Wikileaksille on käymässä huonosti, mutta miten käy Assangelle? Hän täyttää heinäkuun alussa 40 vuotta, ja pian sen jälkeen Lontoon vetoomustuomioistuin päättää hänen mahdollisesta luovuttamisestaan Ruotsiin. Muusta ei ole varmuutta.

Rangaistus Wikileaksin salaisuuksien paljastamisesta oli jopa 13,5 miljoonaa euroa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää