Pääkirjoitus    |   merkintöjä

Hiljaa virtaa Vantaa

Tilaajille

juha.sainio@hs.fi

Kirjoittaja on HS:n kirjojen tuottaja.

Koiranulkoiluttajien parlamentissa tulee silloin tällöin puheeksi se tapa, jolla kaupunki hoitaa puistoja ja metsiä tai on hoitamatta niitä.

Oulunkylän kuntoutussairaalan naapurina levittäytyy Itsenäisyydenpuisto. Sairaalan kainalossa oleva pieni metsikkö kuulunee virallisesti puistoalueeseen.

Perimätiedon mukaan joku kaupunginvaltuutettu innostui kymmenisen vuotta sitten vaalien alla vaatimaan, että metsikössä ulkoilutien varressa olevat vaahterat pitää kaataa, koska ne saattavat olla vaaraksi puistossa ulkoileville potilaille, sotiemme veteraaneille.

Kaupungin miehet tulivatkin paikalle, kaatoivat puut, pätkivät rungot - ja jättivät ne niille sijoilleen. Siellä ne ovat edelleenkin, vaikka alkavat taas peittyä kesäksi vehreyden suojaan.

Rungot eivät sinänsä pistä maisemassa silmään; päinvastoin ne istuvat siihen oikein luontevasti. Metsikössä on nimittäin sikin sokin kaatuneita tai kaatumassa olevia puita.

Ettei metsikkö vain olisikin se Itsenäisyydenpuiston nurkka, jossa on tarkoitus muistella venäläisten suurhyökkäystä ja sen jättämiä jälkiä Kannaksella kesällä 1944...

Samantapainen näky odottaa muissakin lähimetsissä: pystyyn kuollutta puuta riittää.

Parlamentissamme on niitä, jotka soisivat kaupungin raivaavan metsät siisteiksi, jotta niissä pääsisi liikkumaan vapaasti. Heille siisti metsä on se oikea metsä.

Olen nyökytellyt ymmärtäväisesti näiden esteetikkojen puheille ja miettinyt samalla mielessäni, mahtavatko heidän juurensa olla Länsi-Suomessa. Siellähän tälle siisteyspuolelle on perinteisesti pantu enemmän painoa kuin maan itäosissa, joissa ainakin kliseisten mielikuvien tasolla asiat saavat olla hieman enemmän rempallaan.

Itse olen kallistumassa aarnimetsäpuolueen kannattajaksi: antaa puiden kasvaa ja kaatua oman aikataulunsa mukaan. Kaadetaan vain ne, jotka on pakko kaataa, ja jätetään muuten metsä omiin hoteisiinsa.

Olen seurannut Itsenäisyydenpuiston liepeillä olevien metsien elämää kymmenisen vuotta ja havainnut, että luonnon monimuotoisuus on selvästi lisääntynyt. Kun metsät muuttuvat ryteiköiksi, joihin ihminen ei mielellään astu, eläimet ja kasvit menestyvät kahta paremmin.

Kun metsässä on vanhoja ja huonokuntoisia puita, palokärki ja pikkutikka viihtyvät kulmilla. Vantaanjoen rannan ryteiköissä riittää lymypaikkoja satakielille, jotka ovat juuri aloittamassa suvisoittonsa. Varpus-, kana- ja nuolihaukka ovat vakiovieraita.

Ketut tekevät parhaansa pitääkseen kaniini- ja rusakkokannan aisoissa. Toissa talvena löysin muutaman kerran ilveksen jäljet ja niiden liepeiltä kaniinin vähäiset jäänteet.

En tiedä, onko kyseessä kaupungin harkiten valitsema linja vai rahapulan takia tehty valinta. Epäilen jälkimmäistä. Siinä tapauksessa välttämättömyydestä on syntynyt hyve, josta luonto kiittää. Niin minäkin.

Joskus on tosin käynyt mielessä, että kaupungilla saattaa olla huoneentauluna Jevgeni Jevtušenkon runo Äiti Volgasta, joka ei virtaa kiireellä ja hälinällä vaan mahtavalla hitaudella.

Vantaanjoen rantatörmällä on jo pitkään maannut rivi puisia rakennelmia. Alkuun kuvittelin niiden olevan jonkun vanhan laiturin jäännöksiä.

Muutama vuosia sitten silmiini osui Oulunkylän historiasta kertoneen kirjan kuva, jossa joukko miehiä oli Vantaanjoen jäällä sahaamassa jäitä. Siihen aikaan jäitä ei sahattu niinkään tulvien estämiseksi kuten nykyään. Jäitä tarvittiin, jotta herkät elintarvikkeet, kuten maito, saatiin pidetyksi kesäkuumallakin viileänä.

Jääkauppa oli vielä ennen sotia kannattavaa liiketoimintaa, kun jääkaapit olivat harvinaisia. Jäästä sahattiin kuutioita. Niitä säilytettiin sahajauhokasoihin haudattuina jääkellareissa, joista niitä sitten tilauksesta toimitettiin asiakkaille.

Rantapenkassa olevat rakennelmat ovat todennäköisesti olleet telejä, joita pitkin jääkuutiot aikoinaan hilattiin rannalle.

Kun jääkaapit sitten kaatoivat jääbisneksen, telitkin kävivät tarpeettomiksi. Milloin se mahtoi tapahtua? Eiköhän siitä ole jo ainakin 50 vuotta.

Ehkä telien jäännökset voisi pian korjata pois, mutta ei ennen syksyä. Satakielet ovat juuri saapuneet, eikä niiden pesimärauhaa kannata tämän takia häiritä.

Ei kiireellä...

Kun metsät muuttuvat ryteiköiksi, eläimet ja kasvit menestyvät kahta paremmin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää