Pääkirjoitus    |   merkintöjä

Mitä jos avattaisiin Säätytalon ovet

Tilaajille

reetta.raty@hs.fi

Kirjoittaja on HS:n toimituspäällikkö.

Kynnyskysymysten piti tuoda politiikkaan ryhtiä. Kompromissien ja takinkääntöjen aika on ohi! Toisin kävi: kynnyskysymykset yhdistettynä siihen, että Suomessa on nyt neljä suurta puoluetta, aiheuttivat umpisolmun.

Ei saatu vastakkainasetteluita, vaihtoehtoja tai kuluttajansuojaa äänestäjälle. Saatiin eestaas veivausta, varjoneuvonpitoja ja hävinneitä hallitukseen. Kaikki on taas kaupan.

Ei jaksaisi ihan kaikkea selittää perussuomalaisillakaan. Aina voi osoittaa vanhaa tuttua: median vika. Mutta kun poliitikkoja pitää grillata. Mikä on lopullinen kantanne? Kyllä vai ei? Onko tämä kynnyskysymys?

Tiedämme, että eroja on - ne on siis saatava esiin. Se ei vain tunnu mielekkäältä lähtökohdalta, että kaikki puolueet ovat keskellä, konsensussovussa. Yhdestä ei voi valita.

Jos ei ole kynnyskysymyksiä, ei ole ideologioita vaan pelkkää vallanhimoa.

Voiko syy sotkuun olla Suomen poliittisessa järjestelmässä?

Tällaisia me ihmiset olemme: aina pitäisi olla jotenkin toisin.

Espanjalaiset leiriytyivät viikkokausiksi toreille ja plazoille vastustamaan taantumaa ja vaatimaan vaihtoehtoja kahdelle valtapuolueelle. Ei kaksipuoluejärjestelmälle!

¡Democracia REAL Ya!

Britit taas saivat systeeminsä sekaisin viime keväänä, kun yksikään puolue ei poikkeuksellisesti saanut enemmistöä vaaleissa. Piti kasata koalitio. Miten sellaisen kanssa tehdään päätöksiä?!

Ja Pohjois-Afrikka... No, sitä ei pitäisi niputtaa yhteen lauseeseen, mutta ehkä näin voi sanoa: diktatuuri ei ole ratkaisu.

Entä jos meillä olisi Ruotsin tapaan blokit, joiden ohjelmista valita? Pulma tulisi siitä, miten rajat kulkisivat. Oikeisto-vasemmisto-akseli ei ole vedenjakaja ainakaan niille jotka ovat taloudessa vasemmalla ja arvoissa pataoikealla. Heitähän meillä riittää. Entä liberaalit vastaan konsut? Tämäkin akseli jakaa enemmän puolueiden sisällä kuin välillä. Nationalistit ja globalistit? Äh, meillä riidellään verisesti jostain alv:stä. Blokit yksinkertaistavat liikaa.

Reaalipoliitikot ovat aina viisastelleet, että vakaumuksellisimmat vievät meidät sotiin ja neuvottelijat setvivät niistä ulos. Pitääkö tässä sittenkin valaista mielenosoittajia - ja miksei myös soinilaisia - ja leiriytyä toreille huutamaan: "Konsensus!" Onko se ylipäätään mikään kriisi, jos hallitusneuvottelut vähän venyvät.

Pablo Nerudaa ja Mahatma Gandhia ( Vapaudesta, ah) lukevan on vain niin vaikea nöyrtyä ajattelemaan, että ongelmat ratkeavat, kun perustetaan laajapohjainen komitea, sikspäkki, ohjausryhmä tai sateenkaari, joka perustaa uusia toimikuntia, vaatii lisäselvityksiä - ja eläkeikään ei sitten kosketa.

Pää hajoaa konsensukseen, kun YK jahkailee, voisiko turvallisuusneuvosto äänestää siitä, pitäisikö Syyrian väkivaltaisuudet tuomita.

Jos kaikesta neuvotellaan, edes tappaminen ei ole kynnyskysymys.

Viralliset koneistot yskivät ja tuskailevat, mutta sosiaalinen media elää elämänsä kevättä: Twitter sirkuttaa ja FB päivittää analyyseja, selityksiä, tietoa, ivaa, vetoomuksia ja kutsuja vallankumouksiin. Jos poliitikko tai hallitsija ei kerro, YouTube kyllä kertoo.

Kun politiikka - ehkä demokratiakin - on hetkellisesti nousussa, sietää miettiä, onko edustuksellinen demokratia ylipäätään kovin relevantti systeemi twitter-vallankumouksiin ja wikivuotoihin tottuneille.

Kaikki perinteinen valta horjuu. Jos on tottunut osallistumaan omalle elämälle tärkeiden asioiden ja ideoiden puolustamiseen, kehittämiseen, suositteluun, kustomointiin, kampanjointiin ja verkkoaktivismiin, saattaa tuntua aika pimeältä seurata perinteistä politiikantekoa.

Sellainenkin maailma on mahdollinen, jossa politiikan ovet olisivat tyypillisesti auki eivätkä kiinni. Ehkä ratkaisut eivät löydy katsomalla menneitä vaan tulevia sukupolvia.

Ai lisää kansanäänestyksiä kaavamuutoksista? No ei.

Säätytalon neuvotteluista livekuvaa kaikkiin kanaviin. Lobbareiden materiaalit avoimena lähdekoodina nettiin. Joukkoäly ratkaisemaan kestävyysvaje.

Saataisiin ihan uudenlaista sekasotkua ja lisää sitä olennaisinta - demokratiaa.

Ai lisää kansanäänestyksiä kaavamuutoksista? No ei.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää