Pääkirjoitus    |   vieraskynä

Päästökauppa ei ole tuonut toivottua tulosta

Tehokkain keino torjua ilmastonmuutosta on ohjata tuotantoa ja kulutusta ympäristöveroilla.

Tilaajille

Kirjoittaja on yhdysvaltalainen kirjailija ja Ethical Markets Media -verkoston johtaja.

Ilmastonmuutoksen hillitsemiseen pyrkivä Kioton pöytäkirja umpeutuu vuoden 2012 lopussa. Pöytäkirjan keskittyminen hiilidioksidipäästöihin sekä Lontoosta ja muista finanssikeskuksista käsin hallinnoitaviin päästökauppajärjestelmiin on alkanut epäilyttää monia.

Wall Streetin pörssikurssien romahdus vuosina 2007-2008 yhdessä fossiilisten polttoaineiden lobbareiden kanssa edisti sitä, että niin sanottu cap and trade -järjestelmää koskeva lakialoite kaatui Yhdysvaltain kongressissa. Laajamittainen vilppi hiilikompensaatioiden kaupassa sai puolestaan kansainvälisen poliisijärjestön Interpolin varoittamaan, että seuraava valkokaulusrikosten aalto syntyy hiilijohdannaisten kaupassa.

Päästökaupan oli tarkoitus kuroa umpeen pohjoisen ja etelän välistä kuilua hyödyntämällä "neutraaleja" markkinamekanismeja. Kioton pöytäkirjassa mainittuihin hiilimarkkinoihin kuuluu esimerkiksi puhtaan kehityksen mekanismi (Clean Development Mechanism, CDM), jonka tarkoitus on hyvittää kehittyville maille vähähiiliseen tekniikkaan siirtymisestä aiheutuvia kuluja.

Wall Streetin ja Lontoon suuret pankit ylistivät näitä "rahoitusinnovaatioita" ja perustivat niille omia kaupankäynti- ja vaihtojärjestelmiä. Euroopassa isot ja suuripäästöiset teollisuusyritykset haastoivat kuitenkin pian Kioton sopimuksen Euroopan päästökaupan avulla. Ne hankkivat EU-maiden hallituksilta niin paljon ilmaisia päästölupia, että Euroopan päästömarkkinat romahtivat.

Saastuttava teollisuus ei tämän jälkeen suinkaan siirtynyt fossiilisista polttoaineista tuuli-, aurinko- tai maalämpöenergiaan ja energiatehokkuuden parantamiseen, vaan se ryhtyi rahoittamaan CDM:n kautta kehitysmaiden ympäristöhankkeita. CDM:n valvonta osoittautui kuitenkin lähes mahdottomaksi, koska monet sen kautta rahoitetuista hankkeista olisivat toteutuneet joka tapauksessa pelkästään liiketaloudellisista syistä.

Useimmat CDM:n kautta välitetyistä kompensaatiosta päätyivät Kiinaan, joka pystyi niiden ansiosta kehittämään aurinko- ja tuulivoimaan tarvittavaa tekniikkaa sekä puhdasta tekniikkaa. Nyt Kiina on napannut itselleen näiden alojen vientimarkkinat. Se ei enää myy hiilikompensaatioita Euroopan saastuttavalle teollisuudelle, jonka on nyt viherryttävä ja ostettava tarvitsemansa uusi tekniikka Kiinalta.

Ronald Reaganin ja Bill Clintonin presidenttikausina ekonomistit lobbasivat Yhdysvaltojen senaatissa markkinaperusteisia ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjuntaan. He poimivat osia konservatiivisten taloustieteilijöiden ja ympäristöliikkeen elitistisen siiven ideologioista ja ryhtyivät vaatimaan yksityistämistä, säännöstelyn purkamista ja markkinalähtöistä globalisaatiota.

Yhdysvaltojen politiikka leimasi vahvasti ensimmäistä Kioton ilmastokokousta vuonna 1997, ja silloin sai alkunsa myös Kioton pöytäkirjan hiilidioksidikauppaan perustuva lähestymistapa. Muut kasvihuonekaasut jäivät vähemmälle huomiolle. Syynä oli ennen kaikkea se, että Wall Streetin ja Lontoon pankkiirit tarvitsivat yhden selvän kauppatavaran luodakseen kaupankäyntiin sopivia rahoitusvälineitä.

Monet kehittyvät maat epäilivät cap and trade -idean toimivuutta. Ne suhtautuivat epäluuloisesti siihen, että niiden ympäristöpolitiikkaa oltiin siirtämässä kaukaisten suurpankkien ja hiilidioksidikauppaa varten perustettujen yritysten haltuun. Ne myös varoittivat, että näin synnytetyt uudet hiilimarkkinat eivät tosiasiassa olleet vapaat vaan poliittisten hallitusten luomat ja hallinnomat. Hallitukset myös määräsivät päästörajat ja valvoivat niitä.

Keskittyminen hiilidioksidiin ja rahoituslähtöiseen kaupankäyntiin on osoittautunut strategiseksi virheeksi. Se on tuonut mukanaan kalliin ja monimutkaisen byrokratian.

Saastuttajat vastustivat hiilikompensaatioiden valvontaa ja uusiutuvan energian sertifikaattijärjestelmää (Renewable Energy Certificates, REC).

Päästöluvat piti alun perin huutokaupata, mutta järjestelystä tulikin massiivinen kädenojennus saastuttajille, jotka myivät saaliinsa voitolla. Tämän seurauksena päästöt jatkoivat kasvuaan.

Päästökauppa on siis osoittautunut suoraa verottamista ja säännöstelyä tehottomammaksi keinoksi vähentää päästöjä. Monet kehittyvät maat, ympäristöaktivistit, akateemikot, ympäristötutkijat ja jotkut rohkeat ekonomistit ovat vastustaneet sitä ja puhuneet päästöverojen puolesta.

Paras ratkaisu olisi ohjata tuotantoa ja kulutusta ympäristöveroilla. Tässä mallissa tulojen ja työvoiman verotusta kevennetään ja ympäristöverot kohdistetaan hiilidioksidipäästöjen sijasta kaikkiin saastuttamisen muotoihin sekä koskemattomien luonnonvarojen käyttöön ja jätteiden tuottamiseen. Malli on alkanut saada kannatusta jopa Yhdysvaltain senaatissa, jossa senaattorit Maria Cantwell ja Susan Collins ovat nostaneet sen esille.

Hallitustenvälinen ilmastopaneeli (IPCC) ja YK:n ilmastonmuutosta koskeva puitesopimus (UNFCCC) yhdessä Maailman ilmatieteen järjestön (WMO) kanssa ovat tuottaneet kaksi uraauurtavaa raporttia ilmastopolitiikan suunnasta.

Raportin mukaan ilmaston lämpeneminen hidastuisi nopeammin, jos tulevaisuudessa keskityttäisiin aiempaa enemmän muiden kasvihuonekaasujen vähentämiseen ja siirryttäisiin samalla uusiutuvan energian käyttöön.

Saastelähteet paikallistamalla voidaan saavuttaa nykyistä parempia tuloksia ja tehdä hallitusten alueellisista toimista toteuttamiskelpoisia, kunnes päättäjät saavat aikaan uusia maailmanlaajuisia sopimuksia.

© IPS

Päästökauppa on tuonut mukanaan kalliin ja moni- mutkaisen byrokratian.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  10. 10

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää