Pääkirjoitus    |   vieraskynä

Työnantajan pitäisi perustella osa-aikaisuus

Perusteettoman ja vastentahtoisen osa-aikatyön käyttöön pitäisi puuttua lailla.

Tilaajille

Kirjoittaja on työelämän tutkija, joka toimii SAK:ssa hankekoordinaattorina.

Osa-aikatyöntekijöiden määrä vähittäiskaupassa sekä hotelli- ja ravintola-alalla on kasvanut aina 1990-luvun lamavuosista asti. Vuonna 2010 vähittäiskaupassa työskenteli säännöllisesti yli 50000 osa-aikaista, hotelli- ja ravintola-alalla 23000.

Kuntasektorilla osa-aikatyötä teki 58000 kuukausipalkkaista ja 13000 tuntipalkkaista työntekijää. Kunnissa osa-aikaisten määrä on vuosina 2004-2010 kasvanut 3,4 prosenttiyksikköä, kun taas kokoaikaisten määrä on kasvanut 1,69 prosenttiyksikön verran.

Osa-aikaisuuteen on monia syitä. Ammateissa, joissa osa-aikaisten määrä on suuri, kyse on usein ensisijaisesti työnantajan strategiasta, ei työntekijän vapaasta valinnasta.

Yksityisen sektorin palvelualoilla 40 prosenttia osa-aikatyöntekijöistä tekee osa-aikatyötä vastentahtoisesti ja 40 prosenttia opiskelun takia. Vain 20 prosentin osa-aikaisuutta selittää terveys, lastenhoito tai muu oma syy. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen tutkimukseen.

Osa-aikatyö tuottaa niin sanottua palkkaköyhyyttä. Siksi on huolestuttavaa, että viime vuonna vähittäiskaupassa 45 prosenttia myyjistä ja peräti 68 prosenttia kassanhoitajista teki työtä, jossa viikkotunteja oli alle 31. Vuonna 2009 alle 31 tuntia työskentelevien keskiansio oli 984 euroa ja 31-34 tuntia työskentelevien 1610 euroa kuukaudessa.

Luvut kertovat enemmän yritysten strategisista valinnoista kuin työntekijöiden pyrkimyksestä välttää kiireistä elämäntyyliä. Osa-aikatyön taustalla on harkittua liiketoimintaoppia, joustojen tavoittelua sekä lainsäädännön rikkomista ja ohittamista. Työtä satunnaistetaan ja työntekijöitä pidetään kertakäyttötuotteina. Yritysten tehokkuusajattelun aiheuttamat toimeentulo-ongelmat jäävät sosiaaliturvajärjestelmän paikattaviksi.

Vastentahtoisen osa-aikatyön teettäminen ja yrittäjäriskin siirtäminen työntekijöille on yhteiskuntamoraalinen ja poliittinen kysymys. Työlainsäädäntöön tulisi kirjata, että osa-aikatyön käytölle pitää esittää hyväksyttävät perusteet.

Yritysten keskinäistä halpatyövoimakilpailua voitaisiin hillitä vaikkapa määrittelemällä osa-aikatyön käytölle työpaikkakohtainen katto. Työrauhaa ja työhyvinvointia edistäisi se, että lisätyön tarjoamisvelvoitteen laiminlyönti tietäisi työnantajalle tuntuvia sanktioita. Nykyäänkin osa-aikaisille on tarjottava lisätunteja ennen kuin uusia työntekijöitä palkataan, mutta lakia rikotaan yleisesti.

Vastentahtoinen osa-aikatyö tuottaa toimeentulo-ongelmia, mutta se on epämielekästä myös tasa-arvon kannalta. Sukupuolten palkkatasa-arvoa tavoiteltaessa mittarina käytetty säännöllisen työajan palkka ei kerro osa-aikatyön tuottamasta köyhyydestä kovin hyvin. Pienen tuntipalkan - niin sanotun euroshopperpalkan - vaikutus kertautuu, kun tunteja on työpäivässä kahdeksan sijaan viisi. Säännöllisen työajan palkan lisäksi olisikin aiheellista mitata sukupuolten toteutuneita ansioita.

Osa-aikatyö on yleisempää naisilla kuin miehillä. Nykyisillä seurantaindikaattoreilla etenkin myyjien, tarjoilijoiden, siivoojien, koulunkäyntiavustajien sekä perus-, lähi- ja sairaanhoitajien ansiotaso jää sukupuolten tasa-arvotavoittelun kuolleeseen kulmaan. Jos työsuhdetyypin ja teetetyn työajan eriytyminen sukupuolten välillä hyväksytään, se tarkoittaa käytännössä tinkimistä tasa-arvonormista.

Vaikka palkkaköyhyys on osa-aikatyöntekijöiden arkea, kyse ei ole vain rahanpuutteesta vaan osa-aikatyötä tekevät sysätään pois muustakin osallisuudesta.

Osa-aikaisilla on työssään vähemmän vaikutusmahdollisuuksia kuin pysyvää tai määräaikaista kokoaikatyötä tekevillä. Tämä koskee muun muassa työnantajan maksamaa koulutusta ja siten myös mahdollisuutta suojautua työelämän epävarmuutta vastaan. Osa-aikatyöntekijät ovat kierteessä, jossa he työtä tekemällä menettävät kilpailukykyään.

Perusteettoman ja vastentahtoisen osa-aikatyön teettämisessä on kyse tietoisesta työsuhdetyypillä kikkailusta. Siihen purevat sopiminen ja sääntely. Ne taas ovat tahdon asioita.

Yritysten tehokkuusajattelun aiheuttamat toimeentulo-ongelmat jäävät sosiaaliturvajärjestelmän paikattaviksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää