Pääkirjoitus

Tapaus Strauss-Kahn ei ratkennut

Tilaajille

Tämän vuoden seuratuin oikeusprosessi sai päätöksensä alkuviikosta, kun yhdysvaltalainen tuomioistuin hylkäsi IMF:n entistä johtajaa Dominique Strauss-Kahnia vastaan nostetut syytteet raiskausyrityksestä. Syyttäjän mukaan prosessia on turha jatkaa guinealaisen hotellisiivoojan epäluotettavuuden takia.

Oikeutta käytiin toukokuisen lauantain tapahtumista newyorkilaisessa hotellissa. Guinealainen Nafissatou Diallo kertoi aikoneensa siivota tyhjäksi luulemaansa sviittiä, kun Dominique Strauss-Kahn hyökkäsi hänen kimppuunsa.

Syyttäjän mukaan lukuisat todisteet osoittavat, että Strauss-Kahn ja Diallo olivat seksuaalisessa kanssakäymisessä. Tutkimuksissa on löydetty myös aineistoa, joka tukee siivoojan kertomusta väkivallasta ja vastentahtoisuudesta.

Oikeusprosessi sujui alusta asti tahmeasti. Strauss-Kahnin kaltaisen merkittävän vaikuttajan kiinniotto oli selvästi suuri saavutus poliisille, joka esitteli syytettyä käsiraudoissa medialle. Paineita oli myös syyttäjällä. Hyvin sujuneesta oikeudenkäynnistä kiitokseksi voisi tulla merkittävä asema yhteiskunnan johtotehtävissä.

Oikeutta käytiin myös mediassa. Puolustus yritti monin tavoin leimata uhria, jotta hänen luotettavuutensa kyseenalaistettaisiin. Julkisuuteen vuodettiin salaisia muistioita ja jopa tulokset Diallon lääkärintutkimuksesta. Diallo puolustautui kahdessa haastattelussa.

Omat sivujuonteensa tuo yhdysvaltalainen oikeuskäytäntö. Siinä raiskauksen uhri on avaintodistaja, jonka tehtävä on vakuuttaa valamiehistö. Todistajan luotettavuuden arviointi on yksi syyteharkinnan kulmakivistä.

Syyttäjän loppulausunto on kuvaava. Sen mukaan hotellihuoneen tarkat tapahtumat eivät selviä kenties koskaan. Syyttäjä ei silti voi marssittaa valamiehistön eteen naista, joka kertoo joka kerta eri version omasta elämästään tai tapahtumista raiskausyrityksen jälkeen, lausunnossa sanotaan.

Diallo on jo pannut vireille siviilikanteen, jossa hän vaatii Strauss-Kahnilta vahingonkorvauksia. Siviilikanne ei kuitenkaan korvaa asian rikosoikeudellista selvittelyä, joka jäi nyt puolitiehen.

Strauss-Kahn on vapaa matkustamaan Ranskaan, jossa hänen vapautumisensa on otettu vastaan varovaisen positiivisesti. Jotain kertoo tosin se, että mahdollisesta poliittisesta jatkosta on vaiettu.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää