Pääkirjoitus

Vuorotteluvapaa uhkaa näivettyä

Tilaajille

Kun edellinen hallitus pohti tapoja pienentää niin sanottua kestävyysvajetta, katse kääntyi eläkeikään. Julkisen talouden tasapainon katsottiin kohentuvan tehokkaasti, jos eläkeikää nostetaan.

Eläkeiän nostoyritykset saivat vastaansa raivokkaan opposition työntekijäpuolelta sekä vasemmistopuolueista. Hallitusta opastettiin, että rahaa saadaan säästöön työllistämällä työttömiä ja etsimällä tehoa työuran keskeltä eikä loppupäästä. Pitäisi siis panostaa siihen, että työkyky, motivaatio ja ammattitaito pysyvät yllä.

Vasemmistoliiton - silloisen oppositio- ja nykyisen hallituspuolueen - puheenjohtaja Martti Korhonen arvioi blogissaan 25.3.2009: "Eläke-etuuksien heikennysten sijasta tarvitaan toimenpiteitä, joilla työssä jaksamista parannetaan ja työkykyä ylläpidetään." Vuonna 2002 Sdp nykyisen opetusministerin Jukka Gustafssonin johdolla vaati jaksamista edistävän vuorotteluvapaajärjestelmän vahvistamista ja korvausten korotusta lakialoitteella. Kaksi vuotta sitten Gustafsson kirjoitti Aamulehden mielipideosastossa, että "vuorotteluvapaalle jäävän työntekijän korvaustasoa voitaisiin nostaa silloin, kun tilalle palkataan nuori työtön".

Nykyinen hallitus aikoo leikata vuorotteluvapaakorvauksia (HS 3.9.) jo ensi vuoden alusta. Korvaus putoaa 10-20 prosenttia.

Ratkaisu ei ole yllätys, sillä hallitusohjelmassa sovittiin, että vuorotteluvapaajärjestelmästä tehdään säästöjä. Kiire sen sijaan on yllätys.

Säästöt ovat nykyisessä taloustilanteessa ymmärrettäviä.

Vuorotteluvapaajärjestelmä on kuitenkin ollut monelle työntekijälle tapa jaksaa työssä ja tilalle kortistosta otettaville tapa pitää kiinni työelämästä. Vapaalle lähtevät ovat olleet iäkkäämpää väkeä ja sijaiset nuoria. Vuorotteluvapaalla on ladattu akkuja; osa on käyttänyt aikaa kouluttautumiseen.

Pari vuotta sitten työministeriössä tehdyn selvityksen mukaan sijaisten etu on ollut selvempi kuin vapaalle jäävien. Tilalle palkattavien työllisyysaste paranee järjestelystä pysyvästi.

Jos korvausten leikkaus vähentää vuorotteluvapaahakemusten määrää, käy toisin kuin edellinen oppositio halusi: yksi tapa työllistää työttömiä ja puristaa lisää työvuosia työurien keskeltä menettää merkityksensä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää