Pääkirjoitus    |   Vieraskynä

Normien purku vie kohti sopimusyhteiskuntaa

Turhina pidettyjä sääntöjä perattaessa pitää huolehtia siitä, ettei hyvän asian varjolla ajeta muita tavoitteita.

Juha Sipilän (kesk) hallituksen ohjelman tavoitteisiin kuuluu säädösten sujuvoittaminen, turhan sääntelyn purkaminen ja hallinnollisen taakan keventäminen. Normien purku lisää sopimusvapautta mutta synnyttää myös kiistoja vapauden rajoista. Kansalaisille pitääkin turvata tehokkaat keinot keskinäisten riitojen ratkaisemiseen.

Hallituskauden aikana on jo puututtu muun muassa kauppojen aukioloaikoihin, taksiliikenteeseen ja alkoholivalvontaan. Sääntelyn purkaminen edistää periaatteessa kansalaisten oikeusturvaa, mutta oikeusturvariskeihin on varauduttava.

Normitalkoot kohdistuvat suurelta osin julkisoikeudellisiin normeihin. Normien purkamisella saattaa kuitenkin olla yllättäviä vaikutuksia kansalaisten ja yritysten keskinäisiin suhteisiin.

Voi käydä niin, että ongelma, jonka ratkaisemiseksi normi oli aikoinaan säädetty, ei säännön poistamisesta huolimatta poistu. Riidoista tulee kansalaisten ja yritysten välisiä erimielisyyksiä.

Jos esimerkiksi rakennusmääräyksistä poistettaisiin metreissä ilmaistu normi siitä, kuinka lähelle naapurin rajaa saa rakentaa, mökin nurkan sijaintia koskevaa kiistaa ratkoisivat naapurit keskenään eivätkä viranomaiset. Samoin vaikkapa VR:n monopolin murtuessa rautateille tulisi kilpailua markkina­osuuksista ja mahdollisesti liikenteenharjoittajien välisiä sopimusriitoja. Kansalaisten ja yritysten yksityisoikeudelliset sopimukset korvaavat julkisoikeudellista sääntelyä.

Normitalkoilla otetaan askel kohti sopimusyhteiskuntaa, jossa kansalaiset valvovat ensi sijassa itse sopimuksiin perustuvia oikeuksiaan.

Julkisoikeudellisten normien vähetessä riitoja ehkäistään ennakolta sopimuksin. Valtion rooli rajoittuisi jälkikäteisen oikeussuojan antamiseen. Viime kädessä tuomioistuimet takaavat yksityisoikeudellisten sopimusten sitovuuden ratkaisemalla lopullisesti kansalaisten tuomio­istuimeen saattamat erimielisyydet.

Riitojen määrän kasvu lisäisi tuntuvasti tuomioistuinten jutturuuhkia Sovittelumenettelyjä tulisikin vahvistaa. Menettelyjä on jo lukuisia, mutta järjestelmä on pirstaleinen. Riita saatetaan ratkaista rikos-, työyhteisö-, monikulttuuri-, perhe- tai läheissovittelussa. Rakennus­riitoja ja urakkaerimielisyyksiä ratkomaan on perustettu palvelun­tar­joaja RIL Sovittelu. Kansalaisten mahdollisuutta saada keskitetysti sovittelu­apua tuomioistuinmenettelyjen ulkopuolella tulee parantaa.

Koulutuksesta, digitalisaatiosta ja parantuneesta tiedonsaannista huolimatta kaikki kansalaiset ja kansalaisryhmät eivät pysty valvomaan oikeuksiaan riittävästi. Heikomman sopijapuolen eduksi säädetty niin sanottu pakottava lainsäädäntö on yhä välttämätön. Turvattomassa asemassa olevien kansalaisten mahdollisuudet saada asianajajan apua tulee taata kaikissa riitatilanteissa.

Kansalaisten arjen helpottamiseen pyrkivä turhien sääntöjen poistaminen on nykyisin yleisesti hyväksytty tavoite. Vaarana on, että käsitettä käytetään väärin muiden tarkoitusten edistämiseksi.

Etujärjestöt saattavat vaatia muutoksia vedoten normitalkoisiin, vaikka todellisuudessa olisi kysymys järjestöjen jäsenten oman edun tavoittelusta muiden kustannuksella. Valtio saattaa oikeuttaa kuntien valtionosuuksien jakoperusteiden muuttamista sääntelyn purkamisella, vaikka kysymys olisi – sinänsä ehkä välttämättömästä – valtion varojen säästämisestä.

Asianajajat pyrkivät normitalkoissakin edistämään kansalaisten ­oikeusturvaa osana oikeuspoliittista työtään. Ministeriöistä riippumattomien asianajajien erityisosaamista tarvitaan etsittäessä turhia sääntöjä ja arvioitaessa jo tehtyjen ehdotusten vaikutusta kansalaisten oikeusturvaan. Asianajajien edustajien tulisikin päästä mukaan esimerkiksi valtioneuvoston kansliaan joulukuussa 2015 perustetun lainsäädännön arviointineuvoston työhön.

Normeja ei voi purkaa yksinomaan ehdottamalla uusia normeja. Asianajajien erityisosaaminen on käytettävissä pirstaloituneiden sovittelukäytäntöjen yhtenäistämiseen.

Normeja perattaessa ja poistet­taessa on erityisesti huolehdittava siitä, että kansalaiset pärjäävät sopimusviidakossa. Myös heikommassa asemassa olevien kansalaisten pitää voida turvautua asianajopalveluihin oikeuksiaan puolustaessaan.

Olli Pohjakallio

Kirjoittaja on Suomen asianajajaliiton Sopimusoikeus ja kuluttajansuoja -asiantuntijaryhmän puheenjohtaja.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  2. 2

   Onko parisuhteellasi tulevaisuutta? Yksi pieni tunne saattaa kertoa sen, ja asiantuntijoiden mukaan sitä kannattaa kuunnella

   Tilaajille
  3. 3

   Nyt loppui riitely kotitöistä – Jakakaa hommat HS:n kotityökoneella

  4. 4

   Masentuneesta haahuilijasta Mensaan ja kympin oppilaaksi – Klaus Karkialta diagnosoitiin keskittymishäiriö ja se pelasti hänen elämänsä

   Tilaajille
  5. 5

   ”En koe, että painiminen kuuluu opettajan todelliseen työnkuvaan” – Luokat pullistelevat erityislapsia Helsingin seudulla, eikä yksin jäävien opettajien aika riitä kaikille

  6. 6

   Salma Hayek: Harvey Weinstein uhkasi tappaa – ”En usko, että hän vihasi mitään niin paljon kuin ei-sanaa”

  7. 7

   Miksi nuoret aikuiset luulevat muuttuvansa lasten myötä prismaperheeksi?

  8. 8

   Tuomittu sotarikollinen opettaa sotilaita Serbiassa, myrkkyä oikeudessa juonut sai sankarin jäähyväiset Kroatiassa – Miksi sotien hirmu­päälliköt ovat Balkanilla yhä ihailtuja?

  9. 9

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  10. 10

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  4. 4

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  5. 5

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  6. 6

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  9. 9

   Kokoomuksen suosio suurempi kuin kertaakaan tänä vuonna, keskustan painui alle 15 prosentin

  10. 10

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää