Pääkirjoitus    |   Vieraskynä

Elämme nyt ”Trumputinin aikaa”, ja ahdistus on täysin ymmärrettävää

Autoritaarisen kapitalismin voittokulun pysäyttäminen edellyttää sen ymmärtämistä, että kyseessä on myös kulttuuriarvojen kriisi.

Venäjällä hallitsee Vladimir Putin, Intiassa Narendra Modi, Kiinassa Xi Jinping ja Yhdysvalloissa pian Donald Trump. Britannia on äänestänyt EU-eron puolesta. On siis syytä unohtaa 1990-luvulla muotiin noussut ajatus ”historian lopusta” ja ­liberaalin demokratian voitosta.

Elämme nyt uutta aikaa. Voisimme nimittää sitä autoritaarisen kapitalismin aikakaudeksi, leikillisemmin ”Trumputinin ajaksi”.

Ahdistus tapahtuneen edessä on ymmärrettävää. Mistään yllätyksestä ei kuitenkaan ole kyse.

Kohtalokkaat poliittiset ratkaisut tehtiin vuosina 1985–1995, kun siirryttiin pääomaliikkeiden ”vapauttamisen” kautta finanssitaloutta ja ylikansallisen hallinnon valtaa pönkittävään järjestelmään. Järjestelmän kulmakiviä olivat Euroopan unionissa Maastrichin sopimus, Pohjois-Amerikassa vapaakauppasopimus Nafta ja maailmanlaajuisesti Maailman kauppajärjestö WTO.

Tuolloin tehtiin strateginen virhe, jonka hedelmiä nyt korjaamme: oli sinisilmäistä olettaa, että järjestelmiin voidaan jälkikäteen helposti ­lisätä demokraattiset mekanismit.

Suomessa ratkaiseva käänne tapahtui vuoden 1995 alussa, kun maamme liittyi EU:hun ja toimintansa aloittaneeseen WTO:hon. Samaan aikaan Intia ja Kiina avautuivat nopeasti globaalille kilpailulle.

Muutoksen vaikutukset kehitty­neiden maiden keskiluokkaan ovat olleet paljolti kielteisiä, erityisesti Yhdysvalloissa. Vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen keskiluokan asema on horjunut ja synkistänyt näkymiä Euroopassakin. Ilmasto­kriisi ja pakolais­kriisi lisäävät huolta tulevaisuudesta.

Populistinen oikeisto on nyt voittajan paikalla, mutta myös markkinaoptimistinen oikeisto hyötyy. Keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen hallitus edustaa kansainvälisesti katsoen hyvin ”uutta normaalia”, muukalaispelkoon ja markkinavoimiin nojaavaa liittoa. Häviäjiä ovat punavihreät liikkeet sekä sivistysporvariston ja maalaisliiton perintöä kannatellut perinteinen oikeisto, joka on rakentanut ja vaalinut pohjoismaista mallia.

Viime aikojen kannatusmittaukset – etenkin Sdp:n ja vihreiden suosio – antavat ahtaalle joutuneille puolueille toivoa siitä, että niiden asema saattaa uudelleen vahvistua. Talouspolitiikassa ja sote-uudistusta tehtäessä etsitään vaihtoehtoja valtion vastuuta supistavalle politiikalle. Tukea saavat myös ajatukset EU:n demokratisoimisesta, vero­paratiisitalouden torjumisesta ja kauppasopimusten muuttamisesta aiempaa vastuullisemmiksi.

Uusia ratkaisuja etsivä poliittinen kenttä on mennyt keskeltä halki. Yhtäällä markkinavihreät ja oikeistolaiset sosiaalidemokraatit tekevät yhteistyötä talouskuria vaativan uuden oikeiston kanssa, mutta toisille kelpaa vain selvä irtiotto markkinavetoisuudesta. Yhdysvalloissa asetelmaa kuvasi hyvin Hillary Clintonin ja Bernie Sandersin kilpailu demo­kraattien presidenttiehdokkuudesta.

Kummankaan leirin keinot eivät kuitenkaan riitä autoritaarisen kapitalismin voittamiseen. Kuten Georg Henrik von Wright totesi, länsi­maiden kriisi on pohjimmiltaan kulttuuriarvojemme kriisi.

Trumpin Meksikon rajalle lupaama muuri ja Välimeren pakolais­veneet ovat se peili, johon vanhan politiikan kannattajat eivät uskalla katsoa ja josta oikeistopopulismin voima nousee. Länsimaisen keskiluokan ja köyhän etelän elintason eroa ei voida pitää yllä ilman muureja. Suurten erojen säilyessä on vaikea torjua myös terrorismin ja sotaisan kaaoksen uhkaa.

Voimme jatkaa sitoutumistamme yksipuolisesti aineellisia arvoja suosivaan kulttuuriin. Tämä edellyttää luottamusta siihen, että länsimainen kulutustaso onnistutaan viemään kaikkialle hyvän hallinnon, markkinoiden ja teknologian avulla.

Toinen vaihtoehto on, että alamme määrätietoisesti avata tietä globaalille tasajaolle edeten uuteen ­sivistykseen ja moraaliseen nälkään nojaavaan elämänmuotoon.

Se edellyttäisi paikallisyhteisöjen omaehtoisuutta vahvistavia taloudellisia, sosiaalisia ja teknologisia uudistuksia. Yhtä tärkeää on ihmisen kasvu ja kasvatus kokonais­valtaiseen sivistykseen: perustana ei enää olisi filosofisesti virheel­linen ja ihmisen arvokkuutta loukkaava ihmiskuva, joka korostaa ­itsekkyyttä ja kilpailua.

Thomas Wallgren

Kirjoittaja on filosofian dosentti

Helsingin yliopistossa ja Helsingin kaupunginvaltuutettu (sd).

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää