Pääkirjoitus    |   Kolumni

Sanat voivat turmeltua, jos niitä käytetään väärin

Sanoissa on voimaa ja niillä käytetään valtaa. Sanat voivat turmeltua, jos niitä käytetään väärin tai niiden sisältö sotketaan tuntemattomaksi.

Tänään on isokokoisten ja vahvojen sanojen päivä. Itsenäisyys. Isänmaa. Vapaus. Vastuu. Yh­teisyys. Kunnioitus. ­Rakkaus.

En tiedä, voiko sanoja tai sanojen sisältöä suojella samaan tapaan kuin luontoa. Toivon, että voisi.

Sanat voivat turmeltua, jos niitä käytetään väärin tai niiden sisältö sotketaan tuntemattomaksi. Voitaisiinko itsenäisyyspäivän kunniaksi suojella vaikka sana ”isänmaallisuus”? Niin, että se tarkoittaisi vaikka iloista ja itsetuntoista kiintymystä isänmaahan eikä poissulkevaa kansalliskiihkoilua.

Tunteita kuvaillaan sanoilla, ja sanat synnyttävät tunteita. Sanoissa on voimaa, ja niillä käytetään valtaa. Niillä voidaan auttaa ja kiittää. Sanoilla voidaan myös lyödä, kiusata, valehdella ja manipuloida, mistä on saatu kuluvana vuonna yliannos esimerkkejä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Hämäläinen on myöskin harvapuheisempi ja vakaamielisempi (kuin karjalainen toim. huom.), pitkälle ajatteleva ja itsepintainen, hidas vihastumaan ja hidas suomaan anteeksi. Hänen uppiniskaisessa luonteessaan on paljon uskollisuutta. Hän ottaa hyvän ja pahan päivän vastaan samalla järkähtämättömällä tyyneydellä.” Näin kirjoitti Sakari Topelius Maamme-kirjassa, joka ilmestyi suomeksi 140 vuotta sitten.

Heimoluonnehdinnat voinee jättää ajanvietteeksi, mutta näinä kiukkuisten kohujen ja tunnekuohujen aikoina maailmaan toivoisi enemmän hämäläisyyttä. Se auttaisi irtautumaan välittömästä raivosta tai mielipahasta. Jättäisi tilaa harkinnalle. Säästäisi ikäviltä seurauksilta.

Nuku yön yli, älä provosoidu, laske tuhanteen, älä vastaa heti. Nämä ovat päteviä ohjeita niin kokouksessa kuin sähköpostin, Facebookin tai Twitterin ääressä kiehahtaneelle.

Yksi keino tasata hengitystä on jakaa kuohuttava kokemus ymmärtäväisten työtovereiden kanssa, mielellään ennen puoltayötä. Sen lisäksi, että kiehuttanut asia yleensä kutistuu kokoisekseen, omasta käytöksestä tulee järkevämpää. Tästä on omaa kokemusta. En ole hämäläinen, mutta minulla oli hyviä työtovereita.

Orvokki Aution romaanitrilogiassa Pesärikko isosisko Laimi huutaa toistuvasti Ilmille: ”Hillitte ittes!” Loistava neuvo.

Somemeuhkaajat, pääministeri Juha Sipilä ja me muutkin tunteikkaat tarvitsemme oman Laimin. Tasavallan ylimmillä päättäjillä on vara-Laiminsa, joukko viestintä­ammattilaisia, joiden tehtäviin kuuluu tai kuuluisi kuiskata kuumenevissa tilanteissa: ”Hillitte ittes!” Ammatti-Laimi osaa julkisuuden ja tunnistaa miinat. Häntä on syytä käyttää.

Pesärikko kertoo pohjalaisen perheen tarinan. Pääministeri tahtoo puolustaa perhettään. Toimituksista sanotaan, että ne ovat kuin perheitä. Ylen toimitus muistuttaa tällä hetkellä perinnöstä riitelevää perhettä. On syytöksiä, puolustautumista, paljastuksia ja kiihkeitä tunteita, jakautumista leireihin.

Kauempaa seuraava ei voi tietää, kuinka vakavasti toimituksen riippumattomuutta on murrettu. Suojaus on selvästikin pettänyt. Kysymykset sananvapaudesta, julkaisijan vastuusta, sensuurista, itsesensuurista ja riippumattomuudesta nousevat esiin muissakin toimituksissa, kun käsitellään yhteiskunnan päättäjien rötöksiä, eturistiriitoja tai yksityis­elämän kuumia aiheita. Se on tärkeää keskustelua.

Keskustelun ei pitäisi jäädä toimitusten sisälle. Uutismedia vaatii yhteiskunnan päätöksenteolta läpinäkyvyyttä. Sama vaatimus koskee mediaa itseään. Miksi tehdään niin kuin tehdään?

Toimituksen työ – ihan arkinenkin – kiinnostaa ihmisiä. Työstä voi kertoa omassa välineessä, mutta myös vaikka teatterissa. Helsingin Sanomien toimittajat tekevät niin Kansallisteatterin loppuunmyydyissä Musta laatikko -esityksissä. Järisyttävää! Tosiasiat kiehtovat ja riittävät. Niissä on draaman voimaa.

Vakavasti otettavaa journalismia tarvitaan ajassa, jossa tehtaillaan valeuutisia ja jossa flirttaillaan valheiden ja vihan kanssa tyyliin ”se on vaan läppää”. Historia kertoo, että flirtistä saattaa seurata raunioita ja ruumiita.

Erottavien ja tuhoavien sanojen tilalle tarvitaan sanoja, jotka ovat totta. Sanoja, jotka lisäävät tietoa ja ymmärrystä. Sanojen rinnalle tarvitaan tekoja, jotka hoitavat, yhdistävät ja rakentavat. Ihan hillittömästi.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Itsenäisyyspäivä
 • Media
 • Sosiaalinen media
 • Viestintä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  3. 3

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  4. 4

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  7. 7

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  8. 8

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  9. 9

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi Suomea rakennetaan korkeammaksi? – HS esittelee tulevia tornitalohankkeita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  7. 7

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  8. 8

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  9. 9

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  10. 10

   Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää