Pääkirjoitus    |   Vieraskynä

Britannian EU-ero ei välttämättä toteudu

Mitä enemmän aikaa kuluu, sen vaikeammaksi asiaksi brexit briteille muuttuu.

”Brexit tarkoittaa brexitiä”, julisti Britannian pääministeri Theresa May loppukesästä. Puolueväki näytti olevan vahvasti Mayn takana.

May halusi selvän eron Euroopan unionista: Britannia ei osallistuisi sisämarkkinoihin eikä enää alistuisi EU:n tuomioistuimen päätöksiin. Juna puuskutti eteenpäin.

Sitten raiteille tuli esteitä. Teollisuus varoitti ”kovan brexitin” vaaroista. Epävarmoina aikoina teollisuus ei halua uusia kustannuksia.

Lontoon mahtava finanssisektori alkoi pelätä EU-alueelle oikeuttavan toimiluvan menettämistä. Alan toimijat uhkaavat siirtyä pois Citystä muihin finanssikeskuksiin.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Pahempaa oli tulossa. Tuomioistuimen tulkinnan mukaan hallitus ei voi päättää eroneuvottelujen aloittamisesta. Vain Britannian parlamentti voi muuttaa päätöksiä EU-lainsäädännöstä. Tulkinta tuskin muuttuu korkeimmassa oikeudessa.

Henkeä ei enää saada takaisin pulloon. Paradoksaalista kyllä, Britan­nian eroa vaatineet perustelivat sitä vallan palauttamisena Lontooseen mutta protestoivat parlamenttinsa kasvavaa roolia vastaan.

Vain Britannian parlamentti voi siis käynnistää prosessin Euroopan unionista ­eroamiseksi. Neuvottelujen päätyttyä parlamentin tulee ­arvioida, onko hallitus puolustanut maan etua riittävästi.

Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon on päättänyt huolehtia Skotlannin ”parhaasta edusta” järjestämällä tarpeen vaatiessa uuden kansanäänestyksen Skotlannin asemasta EU:ssa. Pohjois-Irlannin tilanne on yhä hauras, ja brexit voisi johtaa suurella vaivalla aikaan saadun pitkänperjantain sopimuksen kaatumiseen. Se olisi kallis hinta.

Taivas ei ole pudonnut kansan­äänestyksen jälkeen. Punnan arvo on kuitenkin historiallisen alhaalla. Kasvu on hidastunut. Epävarmuus on laannuttanut investointihalut.

Brexitin tukijat uskoivat mahdollisuuksiin löytää uusia markkinoita Britannian tuotteille uusien vapaakauppajärjestelyjen avulla. Uusien markkinoiden luomiseen tähtäävät neuvottelut vievät vuosia, eikä niiden lopputuloksesta ole varmuutta.

Donald Trumpin vaalivoiton jälkeen brexitin kannattajat uskoivat brittien pääsevän Yhdysvalloissa jonon kärkeen, mutta vapaakaupan edistäminen ei kuulu Trumpin keskeisiin pyrkimyksiin. Jonoa ei ole.

Brexitin toteutuessa useat EU:n aiemmin koordinoimat politiikan alueet palautuvat Britanniassa kansallisesti säädeltäviksi. Maatalouspolitiikasta, aluepolitiikasta, kalastuspolitiikasta, ympäristö- ja ilmastopolitiikasta sekä opiskelijoiden vaihto-ohjelmista päätettäisiin vastedes Lontoossa.

Pahaa ja kasvotonta Brysselin ­byrokratiaa ei enää voisi syyttää. Syntipukiksi tulisi Lontoo kasvavine virkamiesarmeijoineen ja rahan­menoineen. Ennen kaukaiset ongelmat tulisivat nyt lähelle.

Esimerkiksi maataloustuottajat tarvitsevat vastedeskin tukea ja takuut siitä, että brittiläiset tuotteet pääsevät EU-markkinoille. Alan työvoimaa ei enää ole omasta takaa. Tukipolitiikan kansallistaminen tulee kalliiksi, markkinoille pääsy on hankalampaa ja työvoiman saannin tyrehtyminen nostaa työn hintaa.

Britannian yliopistot ovat riippuvaisia EU:n laajasta tutkimusrahoituksesta. Sen korvaaminen tulee kalliiksi. Opiskelijoiden mahdollisuus osallistua vaihto-ohjelmiin vaikeutuisi tai poistuisi kokonaan.

Ei sovi epäillä pääministeri Mayn päättäväisyyttä toteuttaa Britannian ero kansanäänestyksen mukaisesti. Hallituksella ei kuitenkaan ole erostrategiaa. Neuvottelujen alkaminen uhkaa siirtyä, ja hankkeen toteuttaminen vaikeutuu.

Neuvotteluista tulee vaikeat. Ensin pitää neuvotella Britan­nian erosta. Vasta sen jälkeen neuvotellaan Britannian uudesta EU-suhteesta. Unioniin jäävät 27 maata puolustavat etujaan. Ilman lynkkausmieli­alaakin luvassa on vaikeuksia.

Brittien mielialat ovat muuttumassa. Entiset pääministerit John Major ja Tony Blair arvostelevat hallituksen linjaa avoimesti. Tuoreen mielipidemittauksen mukaan 56 prosenttia kansasta tukee nyt jäsenyyden jatkamista.

On hyvin mahdollista, ettei brexit koskaan toteudu. Ellei ero etene, brittien mieli voi muuttua parlamenttivaalien yhteydessä vuonna 2019. Se olisi niin Britannian, EU:n kuin Suomenkin etujen mukaista.

Jan Store

Kirjoittaja on Miltton Brusselsin toimitusjohtaja. Hän toimi Suomen pysyvänä edustajana EU:ssa vuosina 2008–2013.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vieraskynä
 • Britannia
 • Brexit
 • Euroopan unioni
 • Skotlanti
 • Pohjois-Irlanti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  2. 2

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  3. 3

   Testasimme langattomia kuulokkeita toimistossa ja lenkkipolulla – Vastamelukuulokkeiden äänenlaatu hämmästytti

  4. 4

   Räjähdys Manhattanilla: Poliisin mukaan yksi otettu kiinni, useita loukkaantunut – HS seuraa, suora lähetys käynnissä

  5. 5

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  6. 6

   Näkymättömän laatikon haaste leviää kulovalkean tavoin somessa – temppu näyttää helpolta mutta ei todellakaan ole, selvitimme treenivinkit

  7. 7

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  8. 8

   Aftonbladet: Synagogaiskusta pidätetyt olivat saapuneet Ruotsiin vasta äskettäin – mikään ei viittaa äärioikeiston iskuun

  9. 9

   Presidenttiehdokkaat suorassa lähetyksessä Sanomatalossa – Paavo Väyrysen ensiesiintyminen oli värikäs

  10. 10

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  3. 3

   New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

  4. 4

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  5. 5

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  6. 6

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  7. 7

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  8. 8

   Näin sotesta tuli sekundaa, ja isot yritykset voittavat – professori Heikki Hiilamo kirjoittaa puheenvuorossaan, että Suomeen on tulossa nykyistä huonompi terveydenhoito

   Tilaajille
  9. 9

   Olga Romanoffista kaavailtiin prinssi Charlesin puolisoa – Tsaarin jälkeläinen ja suomalaista sukua oleva ruhtinatar esittelee nyt kotinsa ja sanoo: ”Kukaan ei välitä titteleistä pätkääkään!”

   Tilaajille
  10. 10

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  4. 4

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  5. 5

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Suomalaismies otti kuvaa Schwarzenegger-seinämaalauksesta, kun tämä ilmestyikin paikalle – Kuva julkaistiin Redditissä, aiheutti raivoa ja lopulta Arska itse ilmestyi nettiin kertomaan, mistä on kyse

  11. Näytä lisää