Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Kasvun hedelmät eivät jakaudu tasan

Yhdysvalloissa pienituloiset syövät itsensä hengiltä. Suomessa he tekevät näin juomalla.

Huonot
elämäntavat syövät monessa maassa osan siitä edusta, jonka lääketieteen kehitys tuo elinajanodotteen kasvuun. ­Talouskasvu on nostanut elintasoa, mutta silläkin on varjo­puolensa. Syöpäkuolemat vähenevät, mutta viina, ylipaino ja saasteet tappavat entiseen tahtiin, paikoin jopa aiempaa enemmän. Kun elinvuodet vähentyvät tällä tavoin, vähentyminen osuu ­johonkin ihmisryhmään enemmän kuin toiseen.

Tuoreet tiedot Yhdysvalloista kertovat, että amerikkalaisten syntymän hetkelle määritetty elinajanodote laski viime vuonna ensimmäistä kertaa tuhoisimman aids-vuoden 1993 jälkeen.

Vuoden 1993 jälkeen elinajanodote nousi melko tasaisesti aina vuoteen 2014 saakka. Tuon vuoden lukema, 78,9 vuotta, laski 78,8:aan vuonna 2015.

Teollisuusmaissa on totuttu siihen, että ihmiset elävät yhä vanhemmiksi. Yhdys­valtain käänne on poikkeuksellinen. Toisin kuin vuonna 1993, käänteelle ei myöskään ole selvää selitystä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Tilannetta on tulkittu kahdella tavalla. Yhden vuoden kasvaneissa kuolleisuus­lukemissa voi ­olla sattumanvaraisuutta – esimerkiksi äkäisiä flunssa-aaltoja –, minkä vuoksi asia ei ole hälyttävä. Toisen tulkinnan mukaan poikkeus voi ­olla uuden suunnan alku, joten syytä muutokseen kannattaa alkaa heti etsiä.

Jälkimmäinen tulkinta saa voimaa siitä, että Yhdysvalloissa kuolemantapausten ­kasvu osui erityisesti alle 65-vuotiaisiin. Poikkeuksen kes­­kiössä ovat keski-ikäiset ­amerikkalaiset ja heidän sydän- sekä verisuonitautinsa.

Yhdysvalloissa ruokailutottumukset kulkevat yhtä jalkaa sosioekonomisten ­seikkojen kanssa. Kärjistettynä tämä ­tarkoittaa sitä, että pienipalkkaiset syövät roskaruokaa. Maailman terveys­­järjestö WHO on seurannut ihmisten kilojen kertymää. Vuonna 2014 jo yli kolmasosa Yhdysvaltain väestöstä oli runsaasti ylipainoisia.

Osuus on kasvanut edellisestä, vuonna 2010 tehdystä punnituksesta, jolloin 31 prosentilla väestöstä painoindeksi oli 30 tai enemmän. Yhdysvallat on raskaan sarjan ­ykkönen teollisuusmaiden kisassa. Suomessa tähän kategoriaan kuului vuonna 2014 joka viides – joukko kasvoi hieman neljässä vuodessa.

Tilannetta pahentavat Yhdysvalloissa pienituloisen arkeen kuuluva puutteellinen terveydenhuolto ja talouden globalisaation tuoma epävarmuus sekä näköalattomuus. Myös itsemurhien, huumeiden yliannostusten ja tapaturmaisten kuolemien määrät ­lisääntyivät.

Suomessa elinajanodote on kasvanut. Mutta täälläkin havaitsee tuloeroista kumpuavia eroavaisuuksia. Hyvätuloisten ja hyvän koulutuksen saaneiden elin­ajanodote kasvaa paljon nopeammin kuin alimman tuloluokan odote.

Jos Yhdysvaltojen pienituloiset syövät itsensä hengiltä, Suomessa he juovat. Alkoholikuolemat leikkaavat elämän pituutta erityisesti pienituloisten keskuudessa.

Kiinassa on huomattu, että myös saastemäärät selittävät elämän pituuksien eroja. Pohjoisessa lämmitetään paljon hiilellä ja tuotetaan runsaasti pienhiukkasia ilmaan. Tuoreen tutkimuksen mukaan elinajanodote on pohjoisessa saasteiden vuoksi 5,5 vuotta alempi kuin etelässä. Ongelma on paha myös Kiinan teollisuuskaupungeissa.

Sekä Kiinassa, Suomessa että Yhdysvalloissa talouskasvu on johtanut kiistatta elin­tason nousuun. Elinajanodoteselvitykset kertovat osaltaan, että kasvun hedelmät eivät kuitenkaan jakaudu tasaisesti kaikille.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elinajanodote
 • Pääkirjoitus
 • Yhdysvallat
 • Elämäntavat
 • WHO
 • Kiina
 • Ilmansaasteet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää