Pääkirjoitus    |   Vieraskynä

Oikeuskansleri antaa tukea tulkinnoille

Oikeuskanslerilla ei ole veto-oikeutta valtioneuvoston päätöksiin.

Lakiehdotusten perustuslainmukaisuudesta käydyssä keskustelussa on useita tasoja: perustuslakikysymysten luonne, lainvalmistelun laatu ja oikeuskanslerin rooli.

Perustuslain säännökset on muotoiltu tarkoituksella joustaviksi, joten niiden tulkinnat voivat elää ajassa. Lakiehdotusten perustuslainmukaisuuden arviointi edellyttää aina tapauskohtaista tulkintaa ja usein myös eri näkökohtien punnintaa.

Viime hallituskaudella sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämistä koskevan uudistusehdotuksen yhteydessä punnittiin kunnallista itsehallintoa suhteessa riittäviin ja yhdenvertaisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin. Tuoreessa päivystyssairaalauudistuksessa oli kysymys kielellisten oikeuksien suhteesta sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Perus- ja ihmisoikeudet ovat yksilökohtaisia, mutta niiden täysi­määräinen toteutuminen edellyttää turvallisen ja taloudellisesti kestokykyisen valtion tukea.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Hyvä lainvalmistelu tarkoittaa perustuslakikysymyksissä relevanttien kysymysten tunnistamista ja näitä kysymyksiä koskevan eduskunnan perustuslakivaliokunnan tulkintakäytännön kuvaamista. Lisäksi on nostettava avoimesti esiin seikat, joista ei ole aiempaa tulkintakäytäntöä tai joissa aiemman tulkinnan muuttamista pidetään perusteltuna toimintaympäristön muuttumisen vuoksi. Huolellisenkin valmistelun tuloksena on usein ainoan ratkaisun sijaan vakuuttavasti perusteltu tulkinta- ja punnintavaihtoehto.

Oikeuskanslerin perustuslaillisena tehtävänä on turvata osaltaan perus- ja ihmisoikeuksien toteutuminen. Valtioneuvoston virka­tointen lainmukaisuuden valvonnassa tämä tarkoittaa valtioneuvoston käsiteltäväksi tulevien asioiden tarkastamista ja valtioneuvoston ­istunnoissa läsnä olemista.

Kaikki valtioneuvoston käsiteltäväksi tulevat asiat tarkastetaan ennakkoon oikeuskanslerinvirastossa oikeuskanslerin johdolla. Säännönmukainen tarkastaminen tapahtuu pari päivää ennen istuntoa. Monimutkaisemmissa asioissa ministe­riöiden toivotaan ottavan yhteyttä oikeuskanslerinvirastoon jo huomattavasti aiemmin ja tarvittaessa useampaankin kertaan valmistelu­prosessin eri vaiheissa.

Oikeuskanslerin ja oikeuskanslerinviraston virkamiesten keskusteluilla ministe­riön virkamiesten ja tarpeen mukaan ministerin kanssa tuetaan ­ministeriötä muun muassa perustuslakikysymysten käsittelyssä.

Oikeuskanslerilla ei ole veto-oikeutta valtioneuvoston päätöksiin. Jos oikeuskansleri havaitsee valtioneuvoston päätöksen laillisuudessa aihetta huomautukseen, hänen tulee merkityttää kannanottonsa tarvittaessa valtioneuvoston pöytäkirjaan. Ääritapauksessa tällainen laillisuuskannanotto voi johtaa ministerivastuuasian vireillepanoon.

On vaikea kuvitella tilannetta, jossa hallituksen lakiesityksen eduskunnalle antamisessa olisi kysymys perustuslain tarkoittamasta lainvastaisesta virkatoimesta.

Varsinaisen laillisuuskannanoton lisäksi oikeuskansleri voi merkityttää valtioneuvoston pöytäkirjaan kantansa muuhunkin oikeudelliseen seikkaan. Viimeistään tällöin varmistuu oikeuskanslerin kannan tuleminen koko hallituksen tietoon.

Perusoikeuksilla on oikeudellinen ydin, mutta mitä kauemmas siitä edetään, sitä lähemmäs oikeuden ja politiikan rajaa tullaan. Lopulta on kysymys poliittisille päätöksentekijöille kuuluvista yhteiskunnallisista arvovalinnoista.

Kansanvaltaisessa järjestelmässä oikeuskanslerin veto-oikeus valtioneuvoston päätöksiin olisikin ongelmallinen. Jos tällaista veto-oikeutta käytettäisiin, eduskunnan perustuslakivaliokunta ei pääsisi toteuttamaan perustuslaillista lakiehdotusten perustuslainmukaisuuden valvontatehtäväänsä. Ylimpänä valtioelimenä eduskunta säätää myös perustuslait ja voi tehdä niihin rajattuja poikkeuksia.

Myös oikeuskanslerin ja oikeuskanslerinviraston ministeriölle tarjoamassa tuessa on kysymys tul­kinta- ja punnintavaihtoehtojen ar­vioinnista, ei ainoan oikean ratkaisun löytämisestä. Oikeuskanslerin lakiehdotuksen perustuslainmukaisuutta koskevan kannan merkityttäminen valtioneuvoston pöytä­kirjaan on tämänkin vuoksi vasta ­äärimmäinen keino perustavanlaatuisessa näkemyserotilanteessa.

Lakiehdotusten perustuslainmukaisuuden valvonta kuuluu joka tapauksessa viime kädessä eduskunnan perustuslakivaliokunnalle.

Kimmo Hakonen

Kirjoittaja on oikeuskanslerinviraston kansliapäällikkö.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nyt loppui riitely kotitöistä – Jakakaa hommat HS:n kotityökoneella

  2. 2

   Onko parisuhteellasi tulevaisuutta? Yksi pieni tunne saattaa kertoa sen, ja asiantuntijoiden mukaan sitä kannattaa kuunnella

   Tilaajille
  3. 3

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  4. 4

   Salma Hayek: Harvey Weinstein uhkasi tappaa – ”En usko, että hän vihasi mitään niin paljon kuin ei-sanaa”

  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  7. 7

   Miksi nuoret aikuiset luulevat muuttuvansa lasten myötä prismaperheeksi?

  8. 8

   Masentuneesta haahuilijasta Mensaan ja kympin oppilaaksi – Klaus Karkialta diagnosoitiin keskittymishäiriö ja se pelasti hänen elämänsä

   Tilaajille
  9. 9

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  10. 10

   Venäjä paljasti puolustusministeriön Pohjois-Korean-matkan tarkoituksen: keskustelu ”vaarallisten sotilastoimien ehkäisystä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  4. 4

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  5. 5

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  6. 6

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  9. 9

   Kokoomuksen suosio suurempi kuin kertaakaan tänä vuonna, keskustan painui alle 15 prosentin

  10. 10

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää