Pääkirjoitus    |   Vieraskynä

Virtuaalitodellisuus mullistaa työmarkkinat

Kun työ irtautuu maailmanlaajuisesti työntekijän fyysisestä sijainnista, työelämän kansallinen sääntely menettää merkitystään.

Etätyö yleistyy nopeasti monessa maassa, Suomessakin. Tietojärjestelmät alkavat vähitellen taipua etätyöhön soveltuviksi.

Etätyö vapauttaa työmatkaan kuluvaa aikaa muihin tarkoituksiin. Työn sosiaalinen luonne ja tiimityö hakevat etätyössä toki vielä muo­toaan, mutta videopuhelut ovat ­askel eteenpäin.

Harva kuitenkaan vielä ajattelee, kuinka suuria muutoksia työelämässä on lähiaikoina edessä. Virtuaalitodellisuus irrottaa työn fyysisestä sijainnista, ehkä työntekijän asuinmaastakin.

Virtuaalitodellisuus on monien tekniikkamessujen vetonaula, jota peliala ja viihdeteollisuus vievät eteenpäin.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Stereotyyppinen mielikuva vir­tuaalitodellisuudesta on Liisan ihmemaa, johon virtuaalilasit vievät. Toistaiseksi vain harvat ajattelevat kohtaavansa virtuaalitodellisuudessa ystäviä, työtovereita, liikekumppaneita, asiakkaita tai muita kansalaisia.

Virtuaalitodellisuudesta voi kuitenkin tulla ajan mittaan arkinen palveluympäristö. Virtuaalitodellisuudessa käytäviin kahden- tai monenvälisiin keskusteluihin voidaan tulevaisuudessa liittää mitä monipuolisimmilla tavoilla tietoa, ohjelmistoja, sopimuksia, rahavirtoja ja kokemuksia. Silloin virtuaalitodel­lisuuden hyötykäytön mahdollisuudet ovat lähes rajattomat.

Viimeistään virtuaalitodellisuuteen yhdistettävä reaaliaikainen tulkkaus mahdollistaa aidosti maailmanlaajuiset työmarkkinat. Aikavyöhykkeet toki pysyvät.

Virtuaalisen työympäristön edut syrjäyttävät perinteisen työympäristön samalla tavalla kuin teollinen tuotanto on pääosin syrjäyttänyt ­käsityön.

Jos työ ei enää vaadi fyysistä läsnäoloa työpaikalla, ei virtuaalinen työympäristö tarvitse fyysistä toimitilaa tai edes oikeudellista asemaa työntekijän asuinvaltiossa.

Maailmanlaajuisilla työmarkkinoilla miljoonat työnantajat ja sadat miljoonat työntekijät löytävät toisensa hakukoneiden avulla. Voi myös syntyä uusia alustoja, joilla ammatinharjoittajat tarjoavat palvelujaan.

Virtuaalitodellisuudessa teetettävä työ on kulurakenteella, skaalautuvuudella ja työvoimatarjonnan joustavuudella mitattuna yrityksille paljon houkuttelevampi vaihtoehto kuin perinteiset työympäristöt. Pelkällä palvelimen sijoittamisella yritys voi valita itselleen muun muassa verotuksellisesti houkuttelevan liiketoimintaympäristön.

Samalla yksilön, työntekijän tai ammatinharjoittajan vastuu oman asuinvaltion asettamista velvoit­teista korostuu. Kansallinen sään­tely ei ulotu tehokkaasti verkkomaailmassa toimivaan työnantajaan tai alustanpitäjään.

Fyysistä työtä sekä aidosti välitöntä ja paikallista läsnäoloa vaativia työtehtäviä tulee aina olemaan. Esimerkiksi lastenhoito, turvalli­suusalan työ ja monet muut tehtävät edellyttävät ihmisen läsnäoloa. Mutta sellainen työ, joka ei vaadi fyysistä läsnäoloa, siirtyy asteittain verkkoon – samoin työnvälitys.

Muutos ei tapahdu hetkessä vaan kestää joitain vuosikymmeniä. Vähittäiskauppaa jo nyt rusikoinut verkkokauppa käynnistyi 1990-luvulla. Vuonna 2017 verkkokaupan osuus koko maailman vähittäismyynnistä ylittänee 10 prosenttia.

Uberin kaltaiset keikkatyötä ­välittävät alustat ilmentävät muutosta jo nyt. Työnantajavetoisesti järjestetty ennakonpidätys ja lakisääteinen ­sosiaaliturva menettävät merki­tystään.

Kansallisen kilpailukyvyn strategia on rakennettava uudelta pohjalta. Ei puhuta vain työpaikkojen luomisesta Suomeen vaan myös suomalaisten työllistymisestä globaaleilla työmarkkinoilla. Suomalaisen liiketoimintaympäristön toimivuus ratkaisee, kuinka nopeasti verkossa toimivat yhtiöt ajavat perinteiset yritykset pois markkinoilta.

Henkilöverotuksen perusteiden uusiminen saa vauhtia, kun havaitaan, etteivät globaalia etätyötä ­tekevät pysty tahtoessaankaan raportoimaan sirpaloituneista ansioistaan tai omaisuudestaan viranomaisille.

Työn irtautuminen fyysisestä ­sijainnista on kauaskantoinen maailmanlaajuinen muutos, jota Suomi ei voi estää. Virtuaalitodel­lisuudessa tehtävän globaalin etätyön vaikutukset ja mahdollisuudet on ymmärrettävä ajoissa, jos niitä halutaan hyödyntää Suomen kansantaloudessa.

Roman Goebel

Kirjoittaja on Kevan aktuaaripäällikkö.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vieraskynä
 • Virtuaalitodellisuus
 • Työmarkkinat
 • Työ

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  2. 2

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  3. 3

   Hannu Uotila raatoi 14 tunnin päiviä kunnes sairaus pysäytti – Nyt hän jakaa liikunta- ja unitietonsa suoraan työterveysasemalle: ”Tällaista terveydenhuollon olisi aina pitänyt olla”

  4. 4

   Pohjois-Korea: Ydinsota voi syttyä milloin tahansa

  5. 5

   Reppu kelpaa jo pukukansallekin – tarkista nämä neljä asiaa ennen kuin ostat cityrepun

  6. 6

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  7. 7

   Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita

  8. 8

   Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja”

   Tilaajille
  9. 9

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  10. 10

   Oikeistopopulistit eivät haasta todellista eliittiä vaan hyökkäävät vihervasemmistolaisten ja suvakkien kimppuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  3. 3

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  4. 4

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  5. 5

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  6. 6

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  7. 7

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  8. 8

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  9. 9

   Eroperheen lapsella Kaurilla on niin monta aikuista elämässään, ettei hän ole varma, kuinka monta kotia hänellä on – HS:n lukijat kertovat, kuinka kahden kodin perheissä pärjätään

  10. 10

   Miltä tuntuu, kun näkö alkaa yhtäkkiä kadota? Hilma Oksanen, 27, ei näe ihmisten kasvoja eikä voi ajaa autoa – ”Aivan kuin silmälasien keskellä olisi harmaat verhot”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää