Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Sipilän sädekehä alkoi toisena pääministerivuonna himmetä

Keskustaväen ylimitoitetut odotukset ovat tasoittuneet, mutta päätösten mahdolliset hyvät seuraukset saisivat pian näkyä. Muuten kärsimättömyys lisääntyy.

Kun politiikan ulkopuolelta tulleesta Juha Sipilästä tuli keskustan ­puheenjohtaja, odotukset olivat suuret, suorastaan ylimaalliset. Keskustalaisten mielestä kaikki, mihin Sipilä koski, muuttui kullaksi. Hän johti keskustan takaisin suurimmaksi puolueeksi. Keskustalaisille kelpaa vain suurimman puolueen asema: monien mielestä ainoastaan siten puolue voi varmistaa pääsynsä hallitukseen.

Hallituksen ensimmäinen vuosi on yleensä hallituspuolueiden puheenjohtajille koko hallituskauden helpoin. Rivijäsenet ovat tyytyväisiä hallituspuolueen asemaan, ja jokunen aktiivi on päässyt ministeriksi asti. Se on poliitikon uran huipentuma. Ilman ministerinsalkkua jääneet voivat hiljaa odotella vuoroaan mahdollisen ministerikierrätyksen varalta.

Päättyneenä vuonna Sipilän sädekehä alkoi himmetä. Hänen ratkaisujaan on kyseenalaistettu jopa omassa eduskuntaryhmässä. Se ei tosin ole keskustassa tavatonta.

Syksyllä keskustalle tuli eteen uuden elinkeinoministerin valinta, kun Olli Rehn valittiin Suomen Pankin johtokuntaan. Ennen ministerin valintaa Sipilä kehuskeli Ylen Pääministerin haastattelutunnilla, että seuraavan ministerin nimen ­tietää vain hän.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Ministerin valinta ei ollutkaan eduskuntaryhmän ja puoluehallituksen yhteis­kokouksessa läpihuutojuttu. Sipilän ehdokas Mika Lintilä sai ryhmässä vastaehdokkaan, varapuhemies Mauri Pekkarisen. Ehdokkuutta voi pitää näpäytyksenä Sipilän yritysjohtajamaisille otteille ja sille, että hän on syrjäyttänyt kaikki keskustakonkarit puolueen päätöksenteon keskiöstä.

Jos eduskuntaryhmä olisi saanut päättää, Pekkarinen olisi noussut ministeriksi. Puoluehallituksen enemmistö oli kuitenkin uskollinen puheenjohtajalle. Lintilä voitti äänin 37–33, ja hänet nimitettiin ministeriksi juuri ennen vuodenvaihdetta.

Rehnin lähdön myötä Sipilä on menettänyt tärkeän linkin työmarkkinoille. Kilpailukykysopimuksen hieromisessa Rehn oli Sipilän merkittävä työrukkanen.

Myös Lintilällä on yhteyksiä työmarkkinajärjestöihin. Se saattoi ratkaista, että Sipilä päätyi häneen.

Loppusyksystä Sipilä otti yhteen Ylen kanssa siihen mittaan, että hän näytti vähäksi aikaa menettäneen ­kykynsä viileään harkintaan.

Sipilä tuntuu hermostuvan aina, kun joku kyseenalaistaa hänen motiivinsa. Politiikassa joutuu kuitenkin sietämään kritiikkiä – varsinkin, jos on pääministeri. Järjes­telmä suosii paksunahkaisia. Toinen tapa, jolla Sipilän saa hermostumaan, on udella hänen omaisuudestaan.

Sipilän työtavoista huokuu yhä hänen taustansa omistajayrittäjänä ja yritysjohtajana. Hän on halunnut tuoda politiikkaan insinöörivetoisissa yrityksissä suosittuja käytäntöjä prosessikaavioineen. Yrityksissä toimitusjohtajalla on viimeinen sana suhteessa työntekijöihin. Poliitikkojen kesken dynamiikka on toinen.

Yritystausta ja kärsimättömyys näkyvät myös siinä, että Sipilä haluaa päätöksiä ja heti, mihin perinteinen lainvalmistelu ei helposti taivu. Hallitus on monta kertaa joutunut perumaan suunnitelmiaan, koska niissä on ilmennyt perustuslaillisia ongelmia.

Yhteenotot muiden toimijoiden kanssa ovat alkaneet heijastua myös Sipilän henkilökohtaiseen suosioon. HS-gallupin mukaan ( HS 28.12.) Sipilän kansansuosio on laskenut reippaasti puolessa vuodessa. Hallituksen päätösten mahdolliset hyvät seuraukset saisivat kohtapuoliin alkaa näkyä, mikäli Sipilä mielii pitää keskustan tasoissa pää­oppositiopuolue Sdp:n kanssa. Muuten oma kenttä käy kärsimättömäksi.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Juha Sipilä
 • Pääkirjoitus
 • Pääministeri
 • Keskusta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta vajoaa

  3. 3

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  4. 4

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  7. 7

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  8. 8

   Japanissa tehdään niin vähän rikoksia että pikkuhousuvarkauskin saa rikostutkijat liikkeelle – poikkeuksena 70-vuotias sarjamurhaaja ”Musta leski”

  9. 9

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  10. 10

   Puurakentamisen kokeiluhanke osoitti asian, jonka pitäisi olla itsestään selvä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  3. 3

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  4. 4

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  5. 5

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  6. 6

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  7. 7

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  8. 8

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  9. 9

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  10. 10

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää