Pääkirjoitus    |   Pääkirjotus

Paperittomat ihmiset ovat vaikea pala Suomelle

Ongelmiin pitää puuttua jo nyt, jotta ne eivät ryöstäydy hallitsemattomiksi.

Suomeen on syntymässä uudenlainen ryhmä: paperittomat ihmiset, jotka jäävät ­ilman tuloja, turvaa ja asuinpaikkaa. Ryhmän muodostavat turvapaikanhakijat, jotka kieltäytyvät poistumasta maasta kielteisen päätöksen saatuaan. He piileskelevät ­viranomaisilta ja ovat yhteiskunnan tukiverkkojen ulkopuolella.

Monissa muissa maissa ilmiö tunnetaan, mutta Suomessa tilanne on uusi. Täällä ei ole ollut suurta, jopa tuhansien ihmisten joukkoa, joka ei näy missään ­rekisterissä. Viranomaiset ja järjestöt ovat hämmentyneitä uuden tilanteen edessä, eikä kokonaisuus ole kenenkään hallinnassa.

Tulkinnat esimerkiksi hätämajoituksen järjestämisestä vaihtelevat kunnittain. Toistaiseksi kukaan ei tiedä, mitä uusille paperittomille pitäisi tehdä.

Paperittomien määrän kasvu on peräisin tuhansista kielteisistä turvapaikkapäätöksistä. Syksyllä 2015 Suomeen tuli yli 30 000 turvapaikanhakijaa, ja heistä noin 12 000 on saanut kielteisen päätöksen. Osa on poistunut maasta, mutta ­monet ovat jääneet.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Maahanmuuton ministeriryhmä on linjannut vapaaehtoisen paluun ainoaksi keinoksi ehkäistä ja hallita luvatonta maassa oleskelua. Kiristyneiden säännösten vastapainoksi Suomi on ottanut käyttöön kannustimen. Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet voivat saada avustusta matka- ja muuttokustannuksiin, jos he lähtevät maasta vapaaehtoisesti.

Koska jotkut kuitenkin jäävät, käytäntö on luonut väestöryhmän, jonka asema on heikko. Kaikilla ei ole tukiverkostoja, joten hätämajoitus ja -apu ovat usein ainoat keinot selviytyä. Paperittomat eivät saa tehdä töitä eivätkä opiskella, eivätkä he saa sosiaali­turvaa tai asumispalveluita.

Kaikki Suomessa oleskelevat paperittomat voivat mennä kiireelliseen sairaanhoitoon. Ei-kiireelliseen hoitoon ei pääse, ei esimerkiksi raskausaikanakaan.

Tilanne johtaa helposti hädänalaisen aseman hyväksikäyttöön ja rikollisuuteen. Ongelmiin pitää puuttua jo nyt, jotta ne eivät ryöstäydy hallitsemattomiksi.

Hallinnon johdonmukaisuuden ja inhimillisen näkökulman yhdistäminen ei ole helppoa, mutta vaihtoehtoja ei juuri ole.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Maahanmuutto
 • Pääkirjoitus
 • Turvapaikanhakijat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää