Pääkirjoitus    |   Kolumni

Monella on kaksi minää, jotka eivät puhu toisilleen

Muuttoliike maasta toiseen ja muuttoaalto maalta kaupunkeihin synnyttävät kaksoisidentiteettejä.

Brittikirjailija Zadie Smithin mukaan ajatus siitä, että ihmisellä on yksi selkeä ja aito identiteetti,
joka kumpuaa omasta synnyin­paikasta tai elämän­piiristä, ei toimi nyky­maailmassa. Yhä useammalla on kaksois­identiteetti, jossa yhdistyvät erilaiset paikat ja kulttuurit.

Smith käytti arkkiesimerkkinä Franz Kafkaa, joka eli 1900-luvun alussa Prahassa. Kafkan novelli Linna kuvaa kirjailijan pyristelyä juutalaisuuden, Itävalta-Unkarin ja maan raunioille vuonna 1918 perustetun Tšekkoslovakian välillä. Nimetön K. vaeltaa Linnassa luukulta luukulle kykenemättä puhumaan tai tulemaan tunnistetuksi.

Mutta ei tässä välttämättä Kafkaa tarvita: monella meistä on kaksi minää, jotka eivät juuri puhu toisilleen.

Asuin lapsena maalla keskellä Suomea. Paukutin pianoläksyni isoiso­äidin pianolla, tiesin juureni 1600-luvulle asti ja osasin metsä­polut. Jokaiseen taloon liittyi tarina. Tunsin bussikuskit ja kaupan myyjät.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Sitten yhtenä aamuna otin kaksi kassia ja paistinpannun ja muutin Helsinkiin pieneen huoneeseen betonilähiön takareunalle Tapulikaupunkiin. Kun seuraavana aamuna lähdin bussilla keskustaan, kauhu kouraisi vatsassa katsellessani silmieni ohi valuvien kerrostalojen ikkunoiden nimettömyyttä.

Jälkeenpäin ajatellen elämäni halkesi sinä aamuna kahtia. Kun menin käymään lapsuudenkodissani, vaihdoin linja-autossa leppoisaan jutusteluun ja varoin kertomasta mitään hyvää kaupungista. Kun palasin Helsinkiin, vaihdoin Pasilassa suoranuottiseen kirjakieleen enkä puhunut menneistä – niillä ei ollut mitään tekoa Helsingissä. Nielaisin aina, kun puhe kääntyi Pihtiputaan mummoon, koska tuntui toivottoman typerältä alkaa selittää jotakin Suomen Ateenasta.

Maalla etelän kaupungeista oli tullut enimmäkseen harmeja: kutsuntoja turhanaikaisiin sotiin ja veronkantajia. Esi-isäni, joka ei oletettavasti ollut mikään iloinen veronmaksaja, joutui joskus 1700-luvulla antamaan talomme kruunun veronkantopaikaksi, jossa kylän verot kerättiin. Tarina kertoo, että kun kylällä alettiin pilkata Koivula-nimistä taloa Kantolaksi, isäntä lopulta kaatoi kimpaantuneena pihakoivikon kannoiksi ja ilmoitti, että olkoon sitten Kantola.

Erityisesti Helsinki oli huonossa huudossa. Kotiin tilattiin paljon lehtiä, mutta ei koskaan Helsingin Sanomia. Jouduin myös lukemaan lapsuuteni Nakke Nakuttajaa, koska Aku Ankka oli saman konsernin lehti kuin Helsingin Sanomat. Kun aikanaan kirjoitin jutun Aku Ankan 50-vuotisjuhlakirjaan, en tainnut koskaan mainita siitä isälleni.

Elämä kaksoisidentiteetin kanssa on usein taiteilua ja vaikenemista kahden minuuden välimaastossa. Mutta Zadie Smith on oikeassa: tuplaidentiteeteistä on tulossa yhä yleisempiä.

Kaksoisidentiteettejä synnyttävät globalisaation kiihdyttämä muuttoliike maasta toiseen ja muuttoaalto maalta kaupunkeihin. Kun nyt meneillään oleva suuri muutto maalta kaupunkiin tasaantuu vuoden 2050 tienoilla, kaupungit ovat imeneet noin kolme miljardia ihmistä, ja maaseudulla asuu vain pieni osa ihmisistä. Helsinkiläisten määrä kasvaa nyt 8 000 ihmisellä vuodessa, enemmän kuin koskaan sitten 1960-luvun. Helsingin seudulla asuu vuonna 2050 noin puoli miljoonaa ihmistä enemmän kuin nyt.

Muutos tuntuu myös politiikassa. Voi ajatella, että Yhdysvalloissa, Britanniassa, Ranskassa ja myös Suomessa on parhaillaan käynnissä maalaisten kapina suuria kaupunkeja vastaan.

Maalaiset häviävät tämän taistelun: yhteiskunnat tarvitsevat suuria kaupunkeja ja muuttoliikettä menestyäkseen. Mutta jos maalaiset häviävät rumasti, katkera viivytystaistelu voi tuoda ongelmia. Samalla meiltä katoaa elinvoimainen maaseutu, ja moni joutuu kärvistelemään jakautuneen identiteetin kanssa.

Asuttuani nyt Helsingissä hyvän tovin osaan monet kadunkulmat ulkoa – ja niistä moniin liittyy hyvä tarina. Vähitellen olisi ajateltava, että emme tarvitse vakaata ja vankkumatonta alkuperäistä identiteettiä vaan joustavan, kimmoisan ja ute­liaan minuuden. Siinä voi olla monenlaisia aineksia, joita ei tarvitse lohkoa erillisiksi osiksi. Emme ole joko maalaisia tai kaupunkilaisia vaan sekä maalaisia että kaupunkilaisia. Emme myöskään kantasuomalaisia tai maahanmuuttajia vaan Suomessa asuvia ihmisiä, joista jokaisella on oma tarinansa.

Kirjoittaja on viestinnän professori Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumnit
 • Identiteetti
 • identiteettikriisi
 • Muuttoliike
 • Anu Kantola

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  2. 2

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  3. 3

   Hannu Uotila raatoi 14 tunnin päiviä kunnes sairaus pysäytti – Nyt hän jakaa liikunta- ja unitietonsa suoraan työterveysasemalle: ”Tällaista terveydenhuollon olisi aina pitänyt olla”

  4. 4

   Pohjois-Korea: Ydinsota voi syttyä milloin tahansa

  5. 5

   Reppu kelpaa jo pukukansallekin – tarkista nämä neljä asiaa ennen kuin ostat cityrepun

  6. 6

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  7. 7

   Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita

  8. 8

   Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja”

   Tilaajille
  9. 9

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  10. 10

   Oikeistopopulistit eivät haasta todellista eliittiä vaan hyökkäävät vihervasemmistolaisten ja suvakkien kimppuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  3. 3

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  4. 4

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  5. 5

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  6. 6

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  7. 7

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  8. 8

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  9. 9

   Eroperheen lapsella Kaurilla on niin monta aikuista elämässään, ettei hän ole varma, kuinka monta kotia hänellä on – HS:n lukijat kertovat, kuinka kahden kodin perheissä pärjätään

  10. 10

   Miltä tuntuu, kun näkö alkaa yhtäkkiä kadota? Hilma Oksanen, 27, ei näe ihmisten kasvoja eikä voi ajaa autoa – ”Aivan kuin silmälasien keskellä olisi harmaat verhot”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää