Pääkirjoitus    |   Vieraskynä

Karkotettujen seurantaa on parannettava

Nykyisin tiedetään aivan liian vähän siitä, mitä käännytetyille turvapaikanhakijoille tapahtuu kotimaahan paluun jälkeen.

Eurooppalaisen turvapaikkapolitiikan paradoksi on, etteivät valtiot ihmisoikeussitoumuksistaan huolimatta tiedä, mitä kotimaahansa ­palautetuille turvapaikanhakijoille tapahtuu paluun jälkeen.

Ihmisoikeuksien toteutumista valvovat kansainväliset toimijat ovat ­alkaneet kiinnittää huomiota paluun jälkeisen seurannan tarpeellisuuteen. Se voisi vahvistaa turva­paikanhakijoiden oikeusturvaa ja parantaa maahanmuuton hallintaa.

Suuri osa EU-maihin saapuneista sadoistatuhansista turvapaikanhakijoista saa kielteisen päätöksen, ja heidät palautetaan kotimaihinsa. EU:n jäsenvaltiot ovat sitoutuneet siihen, että paluu kotimaahan on kansainvälisten ihmisoikeussopimusten mukainen. Ketään ei saa esimerkiksi palauttaa oloihin, joissa palaajaa kohdeltaisiin julmasti tai halventavasti.

Vaikka valtiot ovat teoriassa sitoutuneet kunnioittamaan arvokasta paluuta, kenelläkään ei ole systemaattisesti kerättyä tietoa siitä, ­mitä palautetuille tapahtuu paluun jälkeen. Asiaan on kuitenkin alettu kiinnittää yhä enemmän huomiota.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Turvapaikanhakijoiden oikeusturva on tällä hetkellä turvattu sekä turvapaikkamenettelyn että palautuslentojen aikana. Suomessa turvapaikanhakijalla on turvapaikka­menettelyn aikana mahdollisuus saada asianmukainen puhuttelu ja oikeusapua. Hänellä on myös oikeus tarvittaessa valittaa kielteisestä päätöksestä hallinto-oikeuteen.

Palautusmatkojen aikana turvapaikanhakijoiden asianmukaista kohtelua valvovat EU-oikeuden vaatimuksen mukaisesti riippumattomat tarkkailijat. Kun maasta poistettu ulkomaalainen saapuu kotimaansa lentokentälle, hänen oikeuksiensa seuranta päättyy. Henkilö luovutetaan kotimaan viranomaisille, ­eikä valtioilla tai käännytyspäätöksen tehneillä viranomaisilla ole tietoa hänen kohtelustaan sen jälkeen.

Niinpä emme tiedä, joutuuko ­palautettu henkilö kotimaassaan ­ihmisoikeusloukkausten kohteeksi, mitä apua hän ehkä kotimaassaan tarvitsisi, suunnitteleeko hän uutta matkaa Eurooppaan tai integroituuko hän kenties taas kotimaahansa.

YK:n kidutuksen vastainen komitea CAT totesi vuonna 2015, että haavoittuvassa asemassa olevia turvapaikanhakijoita palautettaessa pitäisi luoda palautettujen kohtelua seuraava mekanismi ja saatu tieto tulisi ottaa huomioon uusissa samaan maahan liittyvissä päätöksissä.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR kiinnitti viime vuonna huomiota ­siihen, että karkotuksen jälkeisen seurannan avulla voidaan kehittää pakolaispolitiikkaa ja ehkäistä niin sanotun palautuskiellon rikkomista. Euroopan neuvoston kidutuksen vastainen komitea CPT on vaatinut karkotetuille mahdollisuutta tehdä kantelu myös kotimaahansa saapumisen jälkeen, jos heitä on matkan aikana kohdeltu huonosti.

Seuranta voidaan toteuttaa eri ­tavoin. Paluumaissa toimivat järjestöt, tutkijat tai riippumattomat kansalliset valvontaelimet voivat seurata ja haastatella palautettuja sekä hankkia tietoa paluuseen liittyvistä olosuhteista. Paluun jälkeisessä seurannassa voidaan hyödyntää myös nykytekniikkaa. Esimerkiksi äly­puhelimen avulla on mahdollista kerätä suoraan palautetuilta kokemusperäistä tietoa, jota erilaiset maahanmuuttokysymyksiä seuraavat intressiryhmät eivät ole suodattaneet. Suomi voisi olla edelläkävijä tällaisen digitaalisen menettelyn ­kehittämisessä.

Seurannan tehostaminen auttaisi sekä valtioita että turvapaikanhakijoita. Valtioilla on mahdollisuus saada palaajien henkilökohtaiseen kokemukseen perustuvaa ajantasaista tietoa eri maiden turvallisuustilanteesta. Turvapaikanhakijoiden kannalta tällainen tieto on tärkeää, jotta viranomaiset ja tuomioistuimet osaavat tehdä oikeita kansainväliseen suojeluun liittyviä ratkaisuja.

Paluun jälkeinen seuranta voisi parantaa erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien suojelua. Myös paluun jälkeisten hyvien kokemusten kerääminen on pakolais- ja siirtolaispolitiikan kehittämisen kannalta tärkeää.

Paremmat tiedot auttaisivat suuntaamaan kansainvälisen suojelun resursseja aidosti tarvitseville. Eikä meidän tarvitsisi enää arvailla, millaista apua palautettavat tarvitsevat päästäkseen kotimaassaan uuden elämän alkuun.

Jari Pirjola

Kirjoittaja on Euroopan neuvoston kidutuksen vastaisen komitean jäsen.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin

   Tilaajille
  2. 2

   Nainen muutti vuokra-asuntoon Espoon Laajalahteen, joutui tietämättään keskelle räjäytystyömaata – Sato vaatii täyttä vuokraa

  3. 3

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  4. 4

   Humalapäissään Pohjois-Koreaan 39 vuodeksi loikannut amerikkalais­sotilas kuoli Japanissa 77 vuoden ikäisenä

  5. 5

   Emojit, aikamme vitsaus! Tässä 20 suomennosta ennen kuin viestimme ovat pelkkää kuvakirjoitusta

  6. 6

   Kolme samanaikaista tulipaloa Espoossa, epäillään tuhopoltoiksi – Palomestari: ”En muista 30 vuoden uraltani vastaavaa”

  7. 7

   Viaton flirtti puolin ja toisin on elämän suola

  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  3. 3

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  5. 5

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  6. 6

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  7. 7

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  8. 8

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  9. 9

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  10. 10

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettiin kiinni, kaksi muuta loukkaantui – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää