Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Valtarakennelma murenee Ranskassa

Ranskassa sosialistit repeilevät ja oikeisto ui rahasotkuissa kevään vaalien alla.

Ranskan puoluekenttä liikahtelee ja hakee uutta asentoaan kevään presidentin- ja parlamenttivaalien alla. Presidenttipuolue, sosialistit, joutuu tekemään sunnuntaina merkittävän linjaratkaisun. Puolue valitsee ehdokkaansa kevään presidentinvaaleihin.

Tarjolla on mies puolueen oikeasta laidasta ja mies puolueen vasemmasta laidasta. Ensimmäinen on pääministerin tehtävästä vaaliehdokkuutensa vuoksi luopunut Manuel Valls. Toinen on entinen opetusministeri Benoît Hamon, joka nousi yllättäen voittajaksi puolueen esivaalien ensimmäisellä kierroksella.

Kun sosialistit tekevät valintansa Vallsin ja Hamonin välillä, myös puolue valitsee suuntansa. Sosialistien sisäiset näkemykset muun muassa talouden kehittämistarpeista ovat niin ristikkäisiä, että tulipa valittua kumpi presidenttiehdokas tahansa, puo­lueen yhtenäisyys on koetuksella. Vaalien jälkeen puolue on rakennettava uusiksi.

Vasen laita ei hyväksy Vallsin markkinaliberaaleja näkemyksiä. Oikea laita ei puolestaan sulata Hamonin puheita, joissa rahaa tarjotaan kaikkeen hyvään valtion ja yritysten kustannuksella. Hamon kaipaa muun muassa työajan lyhennyksiä, veroa roboteille ja perustuloa Ranskaan. Kovin paljoa Hamon ei tunnu uhraavan ajatuksia sille, ­miten tarvittavat rahat hankitaan velkaantuneen valtion kassaan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Valls on paremmin kartalla siitä, mikä on Ranskan julkiselle taloudelle mahdollista ja mitä maan kilpailukyky vaatii. Tällä sanomallaan hän tulee kuitenkin rikkoneeksi puolueensa pyhiä periaatteita vastaan. Ranskassa sosialistit ovat olleet suuntaukseltaan ”dirigistisiä”: puolueen mielestä politiikan pitää toimia markkinavoimien paimenena ja yritystoiminta on välttämätön paha.

Sosialistien valintaa sekoittaa riippumaton ehdokas Emmanuel Macron. Macron käväisi puolueen ­jäsenenä ja ministerinä. Hänen linjansa taloudessa on lähellä Vallsin linjaa. Jos Hamon voittaa esivaalin, oikean reunan sosialisteja voi livetä runsaastikin Macronin taakse.

Jos mielipidetiedustelujen ennusteet toteutuvat, Ranskan presidentti valitaan kuitenkin oikeistosta. Suosikkeja ensimmäisellä kierroksella ovat maltillisen oikeiston, Tasavaltalaisten François Fillon ja Front Nationalin Marine Le Pen, joka on arvokonservatiivi ja ääri­oikeistolainen populisti.

Fillonin tielle tuli mutka, kun satiirinen Canard enchaîné -lehti kertoi Fillonin pitäneen vaimoaan Penelopea parlamenttiavustajanaan monta vuotta. Se on laillista, mutta moraalisuudellaan kampanjaa tekevälle Fillonille tapaus muuttuu moraalisesti arveluttavaksi, koska parlamentissa Penelopea ei ole usein nähty. Fillonille on heitelty, että Hamonin tarjoama perus­tulo on jo koekäytössä: satojatuhansia euroja on tullut Penelopelle valtion kassasta ­ilman hänen työpanostaan. Asiaa selvittelee erityisoikeus Parquet financier national.

Mutta myöskään Front National ei selviä ilman kommelluksia. Puolue joutui hakemaan rahaa Venäjältä pystyäkseen tekemään kunnollisen vaalikampanjan. Lainaa ­antanut ja lisää luvannut First Czech Russian Bank meni vararikkoon ja menetti toimi­lupansa. Venäjän pankkien talletusvakuuttaja kertoo, että pankin Front Nationalille jo antama yhdeksän miljoonan euron laina karhutaan takaisin.

Ranskan vanha poliittinen rakennelma lohkeilee. Näin käy monessa muussakin ­Euroopan maassa. Samaan aikaan kasvaa äänestäjien tunne osattomuudesta ja tympääntyminen sotkuihin. Se kasvattaa protestihenkeä. Sekä poliittisten ratkaisujen ­ennakointi että vaalien jälkeisten koalitioiden rakentaminen käy yhä vaikeammaksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitus
 • Ranska
 • Presidentinvaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  10. 10

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää