Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Tilanne on vakava, mutta Donald Trumpin herättämä tunneaalto on sekin vaarallinen

Donald Trump on saanut aikaan niin paljon hämmennystä, että ensimmäinen tilannearvio kannattaa tehdä jo kahden presidenttiviikon jälkeen. Tilanne on vakava, mutta kaikki toimet eivät osoita samaan suuntaan.

Kaikki Donald Trumpin ensimmäisten presidenttiviikkojen dramaattisimmat päätökset noudattelivat hänen vaalilupauk­siaan. Meksikon rajan muurihankkeen tai muslimien maahantulorajoitusten ei siis olisi pitänyt yllättää, mutta kyllä ne yllättivät.

Kahdessa viikossa Yhdysvaltain presidentti Trump on saanut ­aikaan niin paljon hämmennystä, että tuloksia kannattaa jo nyt ­pysähtyä arvioimaan. Yleensä valtiomiesten ensimmäisille näy­töille annettu arviointiväli on sata päivää.

Huolenaiheet ovat todellisia ja suuria. Trumpin toimien herättämä pelokas ja vihainen tunneaalto suurentaa pelkoja entisestään.

Tunne voi olla voimavara, mutta tapahtumat ja tiedossa olevat tekijät ovat parempia välineitä, kun yrittää nähdä sumun läpi. Dramaattisten päätösten lisäksi Trumpin hallituksessa tapahtuu muutakin, eikä kaikki osoita vain yhteen suuntaan.

Yksi selitys Trumpin ensi toimien aiheuttamaan hämmennykseen oli arvio, ettei hän toteuta vaalilupauksiaan, kun aiemmatkaan presidentit eivät ole tehneet niin.

Yhdysvaltalainen tilastotieteilijä Nate Silver huomauttaa Fivethirtyeight-sivus­tollaan, että itse asiassa useimmat presidentit ovat vähintään yrittäneet toteuttaa ­lupauksiaan kausiensa alussa. Trumpin kohdalla siihen ei vain uskottu, koska useita lupauksia pidettiin täysin tolkuttomina.

Tähänastisten päätösten yksi yhteinen piirre on, että ne vetoavat voimakkaasti Trumpin ydinkannattajiin mutta eivät laajenna hänen kannattaja­pohjaansa. ­Ilmeisesti ennätysmäisen alhaiset kannatusluvut presidentti­kauden alkaessa eivät erityisesti vaivaa Trumpia.

Osassa päätöksistä on kyse vasta alkusiirroista pitkissä prosesseissa. Esimerkiksi muurin rakentaminen Meksikon rajalle vaatii rahoitusta, joka tosin näyttäisi järjestyvän.

Trump ei ole lähtenyt hajottamaan vapaakauppasopimusta Meksikon ja Kanadan kanssa, vaan vaatii siihen muutoksia.

Tyynenmeren ja Aasian vapaakauppa­sopimuksen Trump sen sijaan romutti. Euroopan kanssa vapaakauppasopimusneuvottelut olivat jo muutenkin jäissä.

Selvästi kiistellyin Trumpin antama asetus on määräaikainen maahantulokielto pakolaisille ja seitsemän muslimienemmistöisen maan kansalaisille. Leväperäi­sesti laaditun asetuksen herättämä vastalausemyrsky kautta maailman saattoi yllättää Trumpin ja hänen avustajansa.

Päätös nosti Trumpin äärioikeistolaisen avustajan Stephen Bannonin julkisuuden huipulle ja lehtien kansikuviin. Se voi korveta turhamaista presidenttiä.

Osa Trumpin näyttävästi tekemistä päätöksistä on sellaisia, joita republikaani­enemmistöinen kongressi tekisi hänestä riippumatta. Barack Obaman läpi viemän ­terveydenhoitouudistuksen purkamisen käynnistäminen kuuluu siihen joukkoon.

Mutta sitten on toimia, jotka poikkeavat suuremmasta kuvasta.

Päättyvän viikon lopussa Trump muun muassa kehotti Israelia olemaan toteuttamatta suunnitelmaansa tuhansista uusista asunnoista miehitetyllä Länsirannalla. Iran sai ohjuskokeesta varoituksen muttei uhkausta ydinohjelmansa valvontaa koskevan sopimuksen purkamisesta. Trumpin avustajat ilmoittivat, ettei Venäjään kohdistuvia pakotteita pureta, ellei Venäjä muuta toimintaansa Krimillä ja muualla Ukrainassa.

Kahden viikon kokemuksella voi sanoa, että tilanne on vakava. Mutta ovet kannattaa pitää auki, vaikka Trumpin kohdalla optimistit ovat pettyneet toistuvasti.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ahdistelijoista puhuneet naiset saaneet vaientamiskirjeitä asianajajalta – Rikosoikeuden professori: ”Nehän ovat puolittain uhkauksiakin tuollaiset kirjeet”

  2. 2

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  3. 3

   Testasimme langattomia kuulokkeita toimistossa ja lenkkipolulla – Vastamelukuulokkeiden äänenlaatu hämmästytti

  4. 4

   Räjähdys Manhattanilla: Poliisin mukaan yksi otettu kiinni, ja vain kiinniotettu loukkaantui – HS seuraa, suora lähetys käynnissä

  5. 5

   Näkymättömän laatikon haaste leviää kulovalkean tavoin somessa – temppu näyttää helpolta mutta ei todellakaan ole, selvitimme treenivinkit

  6. 6

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  7. 7

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  8. 8

   Presidenttiehdokkaat suorassa lähetyksessä Sanomatalossa – Paavo Väyrysen ensiesiintyminen oli värikäs

  9. 9

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  10. 10

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  3. 3

   New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

  4. 4

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  5. 5

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  6. 6

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  7. 7

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  8. 8

   Näin sotesta tuli sekundaa, ja isot yritykset voittavat – professori Heikki Hiilamo kirjoittaa puheenvuorossaan, että Suomeen on tulossa nykyistä huonompi terveydenhoito

   Tilaajille
  9. 9

   Olga Romanoffista kaavailtiin prinssi Charlesin puolisoa – Tsaarin jälkeläinen ja suomalaista sukua oleva ruhtinatar esittelee nyt kotinsa ja sanoo: ”Kukaan ei välitä titteleistä pätkääkään!”

   Tilaajille
  10. 10

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  4. 4

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  5. 5

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Suomalaismies otti kuvaa Schwarzenegger-seinämaalauksesta, kun tämä ilmestyikin paikalle – Kuva julkaistiin Redditissä, aiheutti raivoa ja lopulta Arska itse ilmestyi nettiin kertomaan, mistä on kyse

  11. Näytä lisää