Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Rinne ei voi enää sivuuttaa nuoria

Puheenjohtajakisa syntyi aidosta tyytymättömyydestä istuvaan puheenjohtajaan Antti Rinteeseen. Puoluekokouksen käytävillä Rinteen politiikkaa moitittiin kovin sanoin.

Antti Rinne, 54, jatkaa odotetusti Sdp:n puheenjohtajana seuraavat kolme vuotta. Lahden puoluekokouksessa hän sai haastajakseen nuorten äänitorveksi nousseen Timo Harakan, 54, ja kansainvälisempää linjaa ajavan Tytti Tuppuraisen, 40. Haastajilla ei kuitenkaan ollut todellisia mahdollisuuksia nousta puolueen johtoon.

Taistelu olisi ollut ihan toisennäköinen, jos kisaan olisi lähtenyt todellinen nuoremman polven demari, vahvaa suosiota nauttiva eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman, 34.

Puheenjohtajakisa syntyi kuitenkin aidosta tyytymättömyy­destä istuvaan puheenjohtajaan Antti Rinteeseen. Puoluekokouksen käytävillä ­Rinteen politiikkaa moitittiin kovin sanoin. Moni demari on edelleen sitä mieltä, että Rinteellä ei ole mahdollisuuksia nousta pääministeriksi vuoden 2019 eduskunta­vaalien jälkeen. Häneltä puuttuu karisma ja taito puhutella muitakin kuin demari­perheeseen vahvasti juurtuneita, enimmäkseen iäkkäitä ihmisiä.

Maltillinen vasemmisto on vaikeuksissa monessa länsimaassa, ja Suomen sosiaalidemokraatit ovat kulkeneet vaalitappiosta toiseen jo lähes 20 vuotta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Sdp:llä on kunniakas historia ja keskeinen rooli suomalaisen yhteiskunnan rakentajana. Puolueen arvopohjassa on asioita, joita suuri osa suomalaisista kannattaa. Kaikista pidetään huolta, ja kaikilla on samat mahdollisuudet kouluttautua ja kehittää itseään. Hyvinvointiyhteiskunta on kaikkien mielestä hyvä juttu.

Loistava menneisyys ei kuitenkaan tarjoa riittävästi vastauksia tulevaisuuteen tai ­nykyisiin haasteisiin. Edistyksellisen uudistajan rooli on siirtynyt muille puolueille, kuten Timo Harakka muistutti.

Ay-pomosta puoluejohtajaksi hypännyt Rinne on tasapainoillut puolueen eri ryhmittymien välillä ­tilanteiden mukaan. Linja on näyttänyt varovaiselta ja hapuilevalta. Rinne kerää pisteitä yksittäisissä ­asiakysymyksissä, mutta vahvan valtiomiehen ­syvemmät linjaukset puuttuvat. Hän vaikuttaa ­näpertelijältä verrattuna vaikka Paavo Lipposeen.

Sdp:n kovimpia haasteita on työelämän murros. Perinteiset duunariammatit vähenevät, ja nuorille on tarjolla yhä enemmän työttömyyttä, pätkätöitä tai itsensä työllistämistä. Sosiaaliturva kannustinloukkuineen vaatisi ison remontin, mutta kysymys perustulon kaltaisista remonteista on Sdp:lle vaikea.

Vahva kytkös ay-liikkeeseen pitää demarit jumissa näiden haasteiden edessä. Demarinuorten oma malli, yleisturva, näyttää hautautuneen jonnekin puoluetoimiston ­uumeniin. Näissä kysymyksissä Sdp näyttäytyy nuorille saavutettujen etujen ja vanhempien ikäluokkien linnakkeiden puolustajana.

Rinne ja hänen kannattajansa ovat nyt tyytyväisiä ykköspaikkaan gallupeissa kuntavaalien lähestyessä. Perussuomalaisiin eksyneet duunarikannattajat näyttävät palaavan kotiin. Oikeistopopulismin lumo vaikuttaa ainakin het­keksi hellittäneen. Itsetyytyväisyys voi kuitenkin olla petollista.

Samaan aikaan Sdp:n ohi liukuu monta muuta äänestäjäryhmää, kuten nuoret, ­koulutetut naiset. Sdp:n kannatus voisi jo olla paljon tämänhetkistä suurempikin, jos ottaa huomioon Juha Sipilän (kesk) hallituksen lukuisat kompuroinnit.

Sdp:n jäsenten keski-ikä on 63 vuotta. Puolueella ei ole tulevaisuutta, jos se ei ­houkuttele nuoria. Toisella puheenjohtajakaudella Rinne ei voi enää sivuuttaa nuorille tärkeitä kysymyksiä. Viestin ja imagon kirkastamisessa hän saa vastedes apua uudelta puoluesihteeriltä Antton Rönnholmilta, 36, joka oli nuorten ehdokas tehtävään.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitus
 • Sdp

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  4. 4

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  5. 5

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää