Pääkirjoitus    |   Kolumni

Pikkuveli antaa, mutta isoveli ei osaa ottaa – miksi Suomi jättää käyttämättä virolaisten huipputeknisen lahjan?

Viro antoi Suomelle vuonna 2013 sähköisen palvelualustan, X-roadin, jonka avulla valtioiden välille voitaisiin kehittää yhteisiä sähköisiä palveluita.

Olin opiskelu­aikoina oppaana museo­kylässä Koguvassa isoisäni kotisaarella Muhussa vuonna 1990. Suomalaisturisti saattoi sujauttaa käteen purukumin tai nailonsukkahousut kiitokseksi. Hämmennyksissä en saanut sanaa suustani.

Silloista muutosvauhtia kaikkine sävyineen oli vaikea hahmottaa Suomesta käsin, eikä Viron kehityksen näkeminen vieläkään aina ­onnistu. Suomi on nyt heräämässä hitaasti siihen, ettei se ole Viro-suhteessaan enää vain antaja, vaan yhä useammin saaja. Valtioiden liki satavuotisissa suhteissa on meneillään roolien muutos.

Viro julistautui itsenäiseksi Venäjästä 99 vuotta sitten 24. helmikuuta, noin kaksi ja puoli kuukautta Suomen jälkeen. Alkajaisiksi Suomelle lankesi antajan rooli. Suomi lainasi rahaa, ja sitten yli 3 500 vapaaehtoista suomalaista lähti valtiojohdon tukemana sotimaan Viron puolella bolševikkeja vastaan.

Maailmansotien välissä itsenäinen Viro oli Suomen kilpailija taloudessa, mutta politiikassa pyytäjän roolissa. Viron valtiojohto tavoitteli unionia ja jopa valtioliittoa. Suomi taas piti liian läheistä sitoutumista Viroon vaarallisena.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Ei Suomi kautta historian vain antajan roolissa ollut. Jatkosodassa yli 3 300 virolaista taisteli Suomen puolella.

Neuvostomiehityksen aikana Suo­mi oli virolaisten ikkuna länteen, ja siten selvästi antava osapuoli.

Neuvostoaikana vein Suomesta purkkaa tuliaisiksi tutuille lapsille Viroon, mutta tarpeet muuttuivat nopeasti Neuvostoliiton hajotessa ja Viron vapautuessa. 1990-luvun alussa nailonsukkahousuja ei enää kaivattu. Silloin kunnostettiin perinnetalojen ruokokattoja rahalla, jota kertyi kahvin myynnistä turisteille.

Itsenäisyytensä palauttaneen Viron alkuvuosina apua tarvittiin hätätilanteissa. Suomi toimitti ­meren yli jopa polttoainetta, kun Venäjä kiristi kaasutoimituksia Bal­tiaan. Suomi oletti, ettei rahaa koskaan nähdä, mutta Viro maksoi laskun.

Edelleen seurakunnat, hyvän­tekeväisyysjärjestöt ja yksityiset ihmiset kuljettavat meren yli rollaattoreita ja kierrätysvaatteita, joita vähävaraiset virolaisperheet vastaanottavat kiitollisina. Asialla ovat yhä myös yksityiset ihmiset, kuten espoolainen Pirkko Kanerva, joka kuljettaa kierrätystavarat meren yli henkilökohtaisesti suoraan avun tarvitsijoille.

Maiden suhteen tasapainottumisesta sosiaalipuolella kertoo, että viime vuonna loppui adoptiosopimus Viron ja Suomen välillä. Nykyisin Viron lapsille löytyvät adoptiovanhemmat yleensä kotimaasta.

Monilla muilla aloilla muutos rooleissa on selvempi. Kun Suomi 1990-luvulla vei Viroon käytettyjä tykkejä, nyt maat aikovat ostaa yhteistyössä telatykkejä Etelä-Ko­reasta. Näin kumpikin saa ne edullisemmin ja molemmat hyötyvät.

Viro ei enää haaveile valtioliitosta Suomen kanssa. Nyt Viro kutsuu Suomea osallistumaan Tallinnasta alkavaan pikaratahankkeeseen, Rail Balticaan. Vastakaiku Suomenlahden pohjoisrannalla on varovaista, vaikka Suomi saa uuden yhteyden Keski- ja Etelä-Eurooppaan.

Suomi saa Viron kautta myös yhteyden EU:n kaasumarkkinoille, kunhan kaasuputki Balticconnector valmistuu Suomen ja Viron välille. Välillä hanke venyi vuosia, ja näytti siltä, ettei Suomi havainnut olevansa saajan asemassa.

Viro on jo omaksunut antajan roolia joissakin asioissa. Asenteen muutokseen on riittänyt, että virolaiset ovat ohittaneet suomalaiset muutamilla oleellisilla aloilla. Virolaiset kehittivät Skypen, ja Viron valtion sähköiset palvelut ovat monipuolisemmat kuin Suomen.

Viro antoi Suomelle vuonna 2013 sähköisen palvelualustan, X-roadin, jonka avulla valtioiden välille voitaisiin kehittää yhteisiä sähköisiä palveluita. X-roadin avulla helpotettaisiin Virossa joka päivä matkailevien suomalaisten ja Suomessa työskentelevien virolaisten elämää.

Virolaispoliitikot ovat hehkuttaneet asiaa vuosien ajan tapaamisissa suomalaisjohtajien kanssa. Suomi ja Viro voisivat olla maailmassa ainutlaatuinen esimerkki rajat ylittävistä yhteisistä sähköisistä palveluista.

Suomessa poliittista tahtoa ei ole näkynyt yhtä paljon kuin Virossa. Varovaisuus sekä henkilösuojaan ja muuhun lainsäädäntöön liittyvät kysymykset ovat hidastaneet palvelujen käytännön toteutusta. Ehkä Suomi ei ole vielä havainnut olevansa saajan roolissa.

Kirjoittaja on Tallinnassa asuva Helsingin Sanomien avustaja.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumni
 • Viro
 • Suomi
 • Sähköiset palvelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  2. 2

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  3. 3

   Hannu Uotila raatoi 14 tunnin päiviä kunnes sairaus pysäytti – Nyt hän jakaa liikunta- ja unitietonsa suoraan työterveysasemalle: ”Tällaista terveydenhuollon olisi aina pitänyt olla”

  4. 4

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  5. 5

   Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja”

   Tilaajille
  6. 6

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  7. 7

   Reppu kelpaa jo pukukansallekin – tarkista nämä neljä asiaa ennen kuin ostat cityrepun

  8. 8

   Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita

  9. 9

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  10. 10

   Oikeistopopulistit eivät haasta todellista eliittiä vaan hyökkäävät vihervasemmistolaisten ja suvakkien kimppuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  3. 3

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  4. 4

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  5. 5

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  6. 6

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  7. 7

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  8. 8

   Eroperheen lapsella Kaurilla on niin monta aikuista elämässään, ettei hän ole varma, kuinka monta kotia hänellä on – HS:n lukijat kertovat, kuinka kahden kodin perheissä pärjätään

  9. 9

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  10. 10

   Miltä tuntuu, kun näkö alkaa yhtäkkiä kadota? Hilma Oksanen, 27, ei näe ihmisten kasvoja eikä voi ajaa autoa – ”Aivan kuin silmälasien keskellä olisi harmaat verhot”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää