Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Kreikka pysyy jumissa politiikan ja realismin välissä

Kreikan kriisin ratkaisu näyttää olevan se, että ongelmat siivotaan maton alle.

Suuretkin ongelmat jäävät helposti unholaan, jos ne eivät kärjisty. Kreikan talouskriisi on jatkunut seitsemisen vuotta. Historiassakin talouskriisi on ollut Kreikan normaali olotila, joka on ajoittain helpottanut.

Jälleen kerran väitellään siitä, voidaanko maalle luvattua apua jatkaa vai ei. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF viestitti viime viikolla, että jatkamisessa ei ole mieltä, jos maa ei saa velkahelpotuksia. IMF:n säännötkin kertovat, että tukea ei voi antaa, jos on selvää, että tuen saaja lyyhistyy velkojensa alle. Euromaat taas haluavat, että IMF pysyy mukana, mutta helpotuksia ne eivät aio antaa.

Kreikan tapauksessa toisiaan lyövät korville realismi ja politiikka.

On selvää, ettei Kreikka pysty maksamaan velkojaan kokonaan takaisin. Velkojen hoitokulut eivät helpotustensa vuoksi juuri nyt tapa maan taloutta tai sen mahdollisuutta kasvuun. Eivätkä kreikkalaiset tee parastaan itsensä eteen. Voi siis väittää, että velkaleikkauksia ei tarvita.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Toinen perustelu on juridis-muodollinen: jos muut euromaat antaisivat velkoja anteeksi, se olisi euroalueen sääntöjen vastaista apua. Lähihistoriaa ja realismia tunteva voisi vastata, että euroalueen säännöt ovat jo osoittautuneet kumista tehdyiksi. Jos sääntöjä 1990-luvulla laatineet olisivat tuolloin saaneet tutkittavakseen tulevaisuudessa euroalueen pelastamiseksi tehtäviä päätöksiä, he olisivat pitäneet monia niistä sääntöjen vastaisina.

Euroopan maat tarvitsevat näitä perusteluja, koska ne ovat poliittisesti tarpeellisia – Kreikan todellisuuden kanssa niillä ei ole mitään tekemistä. Euroopassa on tulossa vaaleja vaalien perään. Jo valmiiksi nousussa oleva populismi saisi vauhtia, jos euromaat kuittaisivat omaan piikkiinsä Kreikalle järjestettyä apua tappioksi.

Kreikka jää limboon. Mutta toisin kuin avustajat toivovat, maan ongelmia ei saa hoidettua maton alle siivoamalla. Kun Kreikalta lopulta aletaan odottaa aitoja velan lyhennyksiä, Kreikka joko kaatuu tai avustajien on hankittava isompi matto: esimerkiksi sovittava, että laina-aika pitenee vaikkapa tuhanteen vuoteen. Tuhatvuotinen limbo olisi ainakin aikamääreiden puolesta historiallinen ratkaisu.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitus
 • Kreikka
 • Talouskriisi
 • IMF
 • Euromaat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää