Pääkirjoitus    |   Kolumni

Vauhtia naiset, britit menevät ohi

Suomalaisnaisten sisukkaassa työssäkäynnissä on myyttimäisyyttä, jota numerot eivät tue.

Britan­niassa naisten työllisyys­aste on noussut ensimmäistä kertaa 70 prosenttiin. Historiallinen rajapyykki rikkoutui viime vuoden viimeisellä neljänneksellä. Työllisten naisten osuus ei ole ollut koskaan aiemmin yhtä suuri. Vertailukelpoisia tilastoja on tehty vuodesta 1971.

Suomessa naisten työllisyysaste oli viime vuoden joulukuussa vain 66,8 prosenttia. Ero Britanniaan on selvä. Tilastokeskuksen mukaan parannusta edellisvuoteen verrattuna oli vain 0,6 prosenttiyksikköä.

Miksi Britannian naiset menevät suomalaisten ohi? Eikö suomalaisen tasa-arvon ja suomalaisnaisten työssäkäynnin pitänyt olla kansainvälistä huippuluokkaa?

Britannian tilastokeskuksen mukaan naisten työllisyyttä on nostanut osaksi eläkeikäremontti. Entistä harvempi ­nainen jää eläkkeelle 60–65-vuotiaana.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Suomalaisnaisten sisukkaassa työssäkäynnissä on kuitenkin myyttisyyttä, jota numerot eivät tue. Kuutosella alkava työllisyysluku ei ole hyvä, erinomaisesta puhumattakaan.

Toki Britanniassa naiset tekevät enemmän osa-aikatyötä kuin Suomessa. Brittiparlamentin lukujen mukaan osa-aikatyötä teki vuosien 2015 ja 2016 vaihteessa 6,2 miljoonaa naista, kun kokopäivätyössä oli 8,4 miljoonaa. Britannian miehistä osa-aikaisissa töissä oli vain 2,3 miljoonaa.

Osa-aikatyö ei ole musta­valkoisesti vain paha asia. Se pitää ­esimerkiksi pienten lasten äitejä kiinni työ­elämässä. Suomen järjestelmässä on helpompi jäädä kokonaan kotiin lasten kanssa, mikä voi johtaa syrjäytymiseen työmarkkinoilta.

Britanniassa myös naisten työvoima­osuus on korkeampi kuin Suomessa. Erityisen korkea se on ollut ”synnytys­ikäisten” 25–49-vuotiaiden naisten joukossa. He haluavat kuulua työvoimaan.

Miesten kohdalla ero työllisyysasteissa on vieläkin huimempi: lähes kymmenen prosenttiyksikköä. Suomessa miesten työllisyysaste oli joulukuussa 69,7 prosenttia. Britanniassa vastaava luku oli 79,3 prosenttia.

Britanniassa eletään nyt erittäin kor­kean työllisyyden aikoja. Alueelliset erot ovat suuret, mutta koko maan 74,6 prosenttia on ennätys. Brexit-Britannialla menee lujaa. Matalimmillaan Britannian työllisyysaste oli vuonna 1983: 65,6 prosenttia. Se on alle kolme prosenttiyksikköä vähemmän kuin Suomen työllisyys­aste joulukuussa 2016.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumni
 • Britannia
 • Työllisyys
 • Naiset
 • Tasa-arvo
 • Työttömyys
 • Merkintöjä
 • Annamari Sipilä
 • Kolumnit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  3. 3

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  6. 6

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  7. 7

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   HS Inarissa: Paavo Ruotsalaisen kodin lähelle saattoi pudota pala Marsia – ”Sanoin vaimolle, että joku taisi ampua valoraketin”

  10. 10

   Japanissa tehdään niin vähän rikoksia että pikkuhousuvarkauskin saa rikostutkijat liikkeelle – poikkeuksena 70-vuotias sarjamurhaaja ”Musta leski”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  3. 3

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  4. 4

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  5. 5

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  6. 6

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  7. 7

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  8. 8

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  9. 9

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  10. 10

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää